Пт, 2024-04-26, 17:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Квітень » 6 » 790 млн євро Україна готова вкласти в будівництво Транскаспійського газогону
09:04
790 млн євро Україна готова вкласти в будівництво Транскаспійського газогону
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна готова брати участь в будівництві Транскаспійського газогону, вклавши до 790 млн євро в проект за умови включення в нього відгалуження до ЗПГ-терміналу в грузинському порту Кулеві, звідти газ можна буде постачати до України морем. З урахуванням будівництва приймального терміналу в українському порту вартість проекту становитиме понад 1,6 млрд євро - такі кошти можна буде залучити, тільки якщо вдасться домовитися про закупівлі необхідного обсягу газу в Туркменістані, зазначають експерти, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Про те, що Україна має намір стати учасником проекту будівництва Транскаспійського газопроводу, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив вчора, 4 квітня, на зустрічі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. "Коли сторони, що беруть участь в проекті, досягнуть домовленостей, Україна готова розглянути питання своєї участі в проекті", - повідомили в прес-службі прем'єра.

Транскаспійський газопровід повинен пройти по території Азербайджану і Грузії в обхід Росії. Система потужністю 30 млрд кубометрів на рік дозволить транспортувати газ з Туркменістану в газопровід Nabucco, що є конкурентом трубопроводу South Stream, що лобіюється "Газпромом". Вартість проекту становить 7,9 млрд євро.

Москва намагається не допустити будівництва газопроводу всіма доступними способами. Ключовий російський аргумент, за словами співрозмовника в МЗС РФ, полягає в тому, що юридично статус Каспійського моря досі не визначений, його дно не розмежоване, а тому Баку і Ашгабат не мають права прокладати трубопровід по дну моря без згоди всіх прибережних країн. Азербайджан же наполягає на тому, що може вирішити ці питання з Туркменістаном на двосторонній основі.

Офіційно в Міненерго і "Газпромі" заяву Азарова не коментують. Але, за словами високопоставленого джерела в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Міненерго, Україна вже направила офіційну пропозицію про свою участь в проекті Туркменістану і Азербайджану.

"Ми готові вкласти кошти в розмірі до 10% загальної вартості проекту за умови, що газопровід буде сполучений із ЗПГ-терміналом Кулеві в Грузії. В Україні газ прийматиме термінал, який планують побудувати в порту "Південний", - зазначає співрозмовник. Він уточнює, що для цього необхідно побудувати відгалуження від Транскаспійського газопроводу, що дозволить збільшити обсяг перевалювання через термінал у Кулеві з нинішніх 10 до 20 млрд кубометрів газу на рік.

Правда, поки що потужностей з прийому газу в українських портах немає. Розробка техніко-економічного обґрунтування будівництва терміналу з регазифікації зрідженого газу в порту "Південний" була завершена лише минулого тижня. Проект вартістю 846 млн євро пропонується реалізувати коштом консорціуму закордонних інвесторів, проте досі не було заяв про укладання угод з ними. Потужність терміналу становитиме 10 млрд кубометрів газу на рік з перспективою розширення в два рази, термін реалізації проекту - 49 міс.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що єдине можливе джерело фінансування проекту такого масштабу - кредитні кошти. "Такий великий кредит можна отримати, лише якщо Україна матиме контракти з Туркменістаном, що гарантують збут туркменського газу через Транскаспійський газопровід і термінали", - говорить головний інвестстратег ФГ БКС Максим Шеїн. В даний момент весь обсяг туркменського газу законтрактований російським "Газпромом", нагадує експерт.

Проте російська монополія не виконує контрактів на купівлю газу. "Через це у Туркменістану зараз напружені відносини з Росією, що грає на руку Україні, - вважає Марунич.- Ситуацією, що склалася, вже змогла скористатися Ostchem Дмитра Фірташа - "Газпром" був вимушений продавати компанії дешевий туркменський газ замість російського, щоб виконати середньоазійський контракт хоч у якомусь обсязі". Співрозмовник у Міненерго каже, що кошти для участі в будівництві Транскаспійського газопроводу готові надати як НАК "Нафтогаз України", так і інші українські інвестори.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 867 | Додав: adminA | Теги: Україна, будівництво Транскаспійського газог, 790 млн євро
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ