Чт, 2024-04-25, 06:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Березень » 12 » 8 березня у Росії журналісти шукали "відлуння ранньорадянського фемінізму" - InoPressa
12:06
8 березня у Росії журналісти шукали "відлуння ранньорадянського фемінізму" - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
СРСР "емансипував" жінок набагато раніше, ніж Захід, однак нині цей гібрид Дня Матері та Дня святого Валентина дуже слабо нагадує про радикальний фемінізм. Як тільки на мітингу, організованому "Яблуком", з'явилися гасла типу "Фемінізм - це звільнення", 17 учасників затримали. Втім, жінки стикаються з проблемами у всьому світі - аж до принизливого звичаю "чаупаді", пишуть ЗМІ.

"Міжнародний жіночий день: проблеми, з якими жінки стикаються в усьому світі" - так названо матеріал Дженни Фішер у The Christian Science Monitor.

"Цей день не скрізь призначений для того, щоб поширювати інформацію про рівність статей: у Казахстані в Міжнародний жіночий день проходять конкурси краси, а російським жінкам дарують квіти. Але зазвичай 8 березня віддається належне тому калейдоскопу ролей, які виконує половина населення Землі щодня", - пише журналістка. Проблеми можуть бути пов'язані з насильством, нерівністю на роботі, але також з традиціями або культурними звичаями.

Автор статті згадує історію Малали Юсуфзай - невдалий замах талібів на 15-річну захисницю жіночої освіти в Пакистані, а також справу молодої індійської жінки, що зазнала жорстокого групового зґвалтування в автобусі і яку кинули вмирати в Нью-Делі. У Єгипті жінки, які наважилися вийти на площу Тахрір, зіткнулися з серйозною загрозою своїй безпеці, йдеться в статті.

"За однакову оплату праці, надто серед освічених жінок, доводиться боротися всюди. Навіть маючи перевагу в освіті, жінки в Латинській Америці знаходять роботу переважно в таких низькооплачуваних секторах, як освіта, охорона здоров'я, сфера обслуговування", - повідомляє газета. Італійські жінки частіше, ніж чоловіки, укладають тимчасові трудові договори, а тимчасові робочі місця скорочувалися під час рецесії в першу чергу, пише Дженна Фішер.

В Афганістані, навіть послі 10 років різноманітних зусиль, здійснюваних у сферах освіти та політики, статус жінки в суспільстві залишається низьким, йдеться в статті. Що ж стосується Непалу, там зберігається звичай "чаупаді", який змушує жінок під час менструації спати не вдома, а в сараї чи в хліві. Їм заборонено торкатися до спільної їжі і води.

З досягнень борців за права жінок автор статті згадує "невелику перемогу в Саудівській Аравії": хоча дівчаткам у цій країні заборонено виступати на спортивних змаганнях у присутності чоловіків, там розпочато програму з розвитку жіночого футболу. А ось в США спостерігається значний зсув стосовно домашнього насильства - його рівень знизився на 64% з 1994-го по 2010 рік, не в останню чергу спрацював "інструктаж поліції та прокурорів, що пояснює, що насильство над статевим партнером - злочин, а не особиста проблема людини".

У Росії розігнали мітинг на захист прав жінок, 17 осіб опинилися за ґратами, повідомляє Кеті Лалл, журналістка The Washington Post. Поліція розігнала санкціонований мітинг у центрі Москви, бо деякі маніфестанти виступили під несанкціонованими гаслами - наприклад, "Фемінізм - це звільнення".

Усього в мітингу брало участь 125 осіб, його спонсорувала ліберальна партія "Яблуко", оратори закликали до рівної оплати праці та рівних можливостей для жінок поряд з удосконаленням соціальних пільг, оповідає журналістка. Пізніше "Яблуко" заявило, що деякі заарештовані - члени анархістської організації, якій не дозволили провести свій мітинг.

"Сьогодні влада знервовано сприймає демонстрації, останні місяці були важкими для правозахисників", - коментує автор. В іншому місці Москви близько 10 осіб були затримані за пікет на підтримку учасниць Pussy Riot.

"У Міжнародний жіночий день росіянки хочуть змін, а не подарунків", - вважає Фред Вейр, московський кореспондент The Christian Science Monitor. У радянські часи жінки відігравали велику роль у трудовій діяльності та політиці, але відтоді чоловіки здебільшого відтіснили їх на узбіччя, стверджує журналіст. У Росії Міжнародний жіночий день - "якийсь гібрид західних Дня Матері та Дня святого Валентина", йдеться в статті, і "це свято містить лише дуже слабкі відлуння ранньорадянського радикального фемінізму".

СРСР "емансипував" жінок набагато раніше, ніж Захід: більшість жінок залучили до трудової діяльності, надали їм рівноправний доступ до вищої освіти, була створена система державних дитсадків. Крім того, існували квоти на представництво жінок у керівних органах і профспілках.

Але після розпаду СРСР, як зазначає депутат Оксана Дмитрієва, "старі радянські механізми кар'єри зникли, а нові демократичні інститути, які повинні заохочувати соціальну мобільність, не працюють. Економічне та політичне життя монополізовані. Сфери, де жінка раніше могла зробити гідну кар'єру - медицина, освіта - тепер комерціалізувалися, і в них набагато більше дискримінації".

Але дещо від СРСР збереглося, зауважує Вейр: деякі жінки змушені "нести подвійний тягар" - працювати і виконувати обов'язки домогосподарки.

Багато жінок, які в 1990-х прийшли в політику, пізніше усунулися з суспільного життя. Деякі пояснюють це звуженням політичних можливостей за Путіна, продовжує автор. Втім, екс-міністр Елла Памфілова вважає: "Є відчуття, що чоловіча політика себе вичерпала". За її словами, жінки стають активістками через відчай: "Політики-чоловіки просто не займаються проблемами жінок".

Багато проблем сучасних росіянок знайомі й американкам, зазначає кореспондент. За рівнем освіти російські жінки перевершили чоловіків, і це породжує конфлікти з традиціями, адже вважається, що краще знайти більш освіченого чоловіка, ніж ти сама. Це проблема і для чоловіків: "їм належить бути годувальниками, але вони не спроможні заробити достатньо грошей", йдеться в статті.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1283 | Додав: adminA | Теги: журналісти, InoPressa, відлуння ранньорадянського фемінізм, 8 березня, Росія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ