Ср, 2024-04-24, 18:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 17 » Африканське озеро Танганьїка рекордно потеплішало за останніх 1500 років
20:34
Африканське озеро Танганьїка рекордно потеплішало за останніх 1500 років
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Температура води в озері Танганьїка на південному сході Африки досягла максимуму за останніх 1,5 тисячі років, що з великою часткою вірогідності вже призводить до порушень екологічного балансу і зниження вилову риби місцевим населенням, яке вкрай потребує його ресурсів. Про це повідомляють науковці в дослідженні, опублікованому в журналі Nature Geoscience, передає РИА "Новости".
Озеро Танганьїка - другий за віком і глибиною природний резервуар прісної води у світі після озера Байкал. На берегах водоймища розташовані чотири африканські держави - Демократична Республіка Конго, Танзанія, Замбія і Бурунді. Ці країни - одні з найбідніших в Африці, а тому місцеве населення великою мірою залежить від постачань риби, яку виловлює в Танганьїці.

"Наші дані показують стійкий взаємозв'язок між температурою поверхневих вод в озері і його продуктивністю (наприклад, кількістю риби, що мешкає тут). У міру того, як озеро розігрівається, ми чекаємо зниження його продуктивності, що, скоріше за все, торкнеться і місцевої рибної промисловості", - сказала Джессіка Тірні, провідний автор публікації.

Екосистема Танганьїки, від якої залежить велика кількість живності, що мешкає в озері, організована складним чином. Через відсутність природних течій вода в озері перемішується досить слабо. Це привело до того, що водна товща в Танганьїці розділена на два шари, що дуже різняться за своїми властивостями. Верхній шар має невелику товщину, всього біля 100 метрів, і відзначається порівняно високими температурами та великим вмістом розчиненого у воді кисню. Саме тут мешкає вся риба, що живе в озері.

Нижній шар, що тягнеться до самого дна, має істотно нижчі температури (лише кілька градусів), позбавлений кисню, а нижче 200 метрів під рівнем озера у ньому спостерігаються високі концентрації розчиненого сірководню, отруйного газу, що робить неможливим наявність тут будь-якого життя.

При цьому водорості, що мешкають у верхньому шарі і дають початок всьому харчовому ланцюжку в озері, живуть за рахунок поживних речовин, що надходять з нижнього шару. Обсяги і швидкість цих надходжень безпосередньо залежать від інтенсивності перемішування верхнього шару за рахунок вітрів.

У своїй роботі автори показали, що чим вища температура верхнього шару, тим більша різниця у щільності між шарами і тим менш інтенсивно перемішується верхній шар води в Танганьїці.

Для цього науковці використали масиви даних, отримані за допомогою аналізу донних відкладень озера. Дослідники показали, що температура води біля поверхні, яка згідно з вимірюваннями 2003 року становить 26 градусів Цельсія, є рекордною за останніх 1,5 тисячі років історії озера. Температура в озері зростала здебільшого впродовж XX століття, що вказує на антропогенні причини потепління - глобальну зміну клімату.

Науковці виявили, що подібні, проте менш значні "локальні" потепління озера, траплялися і раніше, і щоразу вони супроводжувалися зниженням продуктивності тутешніх водоростей, що незмінно мало супроводжуватися зменшенням кількості риби, що тут водиться.

Деякі дослідження вже відзначають зниження улову риби в озері, проте досі причиною вважали надмірний її вилов. Автори дослідження упевнені, що якщо потепління озера і не є основною причиною зниження кількості риби в озері, то вже точно не сприяє його збільшенню.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1190 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ