Пт, 2024-04-19, 15:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Січень » 19 » Ахметов продає страхову компанію "Аска"
18:02
Ахметов продає страхову компанію "Аска"
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Рінат Ахметов почав активні пошуки покупців ризикової страхової компанії "Аска", що входить в десятку лідерів ринку класичного страхування. Про це повідомило джерело, близьке до процесу переговорів. Дану інформацію підтвердив і один із співвласників страховика Олександр Сосіс"Дело". (володіє 10,5% акцій). "Є готовність до входження стратегічного покупця. Переговори можуть початися найближчим часом. Входження інвесторів проходитиме поетапно, протягом двох-трьох років", - сказав він, пише

Поки що немає чіткої інформації про те, кого саме з покупців може зацікавити контроль над одним з лідерів вітчизняного страхового ринку. А ось нинішніх акціонерів компанії цікавлять лише професійні гравці страхового ринку. Чи "будуть це міжнародні страхові компанії з тих, які вже увійшли до України, або ті, хто тільки придивляється до нашого ринку, я не знаю", - говорить Сосіс.

Учасники ринку називають декілька потенційних інвесторів. "Цю компанію можуть дозволити собі купити лише великі світові страховики, а більшість з них вже присутня в Україні, тому насправді варіантів не так багато. Це може бути Aviva (Великобританія), Ergo (Німеччина) або ж якась російська страхова компанія", - припускає заступник голови наглядової ради Ліги страхових організацій Олександр Залетов.

Розмови про продаж компанії "Аска" ведуться вже кілька років. Ще два роки тому "СКМ Фінанс", що управляє фінансовими активами Ахметова, повідомила міноритарних акціонерів про продаж своєї частки акцій. Тоді керівництво "СКМ Фінанс" оцінило її в 184,8 млн дол (майже в 1 млрд грн). Зараз власники страховика стримали свої апетити до 100 млн дол (800 млн грн).

"Така ціна була б адекватною", - погоджується Сосіс. Але із цього приводу є і інша думка. "Якщо підходити з погляду обсягу зібраних премій, то мультиплікатор в даному випадку може становити 1-1,5 до зборів. Тобто ціна страховика складе 260-390 млн грн", - припускає президент страхового брокера "Дедал" Ібрагім Габідулін.

"Навряд чи хтось заплатить за 100% акцій більше 300 млн грн, - вторить йому один з топ-менеджерів страхової компанії з іноземним капіталом. - І не лише тому, що страховики в цілому серйозно подешевшали за минулий рік. Але ще і тому, що велику частку надходжень "Асці" забезпечує інший бізнес його основного акціонера". За словами топ-менеджера, з переходом страховика в "нові руки" це джерело надходжень премій вичерпається і компанія серйозно впаде в ціні. Мовляв, такі приклади в Україні вже є, і вони лякають потенційних покупців.

Правда, за даними керівництва компанії "Аска", в 2009 році частка премій, які страховик отримав від підконтрольних Рінату Ахметову компаній, становить лише 20-25% портфеля страховика.

Оскільки саме рішення продати одного з лідерів ринку не нове, більшу цікавість викликає сам факт відновлення пошуку інвесторів. Адже зараз не найкращий час для продажу компаній, у тому числі і страхових, вартість яких не може радувати продавців.

Одна з можливих причин - Рінат Ахметов вирішив позбавитися від непрофільного активу, який сьогодні не приносить прибутку і вимагає додаткових вливань. "Ймовірно, у Ахметова немає бажання, а у Сосіса можливості докапиталізувати компанію настільки, щоб вона змогла витримати конкуренцію з "дочками" крупних міжнародних груп на фоні вимог регулятора, що посилилися з 2010 року, до прозорості і платоспроможності компаній", - припускає Габідулін.

Деякі опитані експерти вважають, що продаж "Аски" - не більше ніж технічна операція. "Як і у випадку з групою "ТАС", реальної операції купівлі-продажу може не бути. А те, що тепер оголошено, швидше за все пов'язано з внутрішніми пертурбаціями в бізнесі Ахметова або просто з бажанням таким чином пропіарити компанію", - припускає керівник однієї з громадських організацій страховиків.

Ще одна можлива причина пошуку інвесторів - конфлікт між власниками страховика. Учасники ринку говорять, що продаж компанії може бути пов'язана з тим, що колишній менеджмент компанії не зміг її перебудувати відповідно до вимоги часу. Через це "Асці", залишаючись, по суті, регіональним страховиком, все важче боротися за лідерство з "дочками" крупних зарубіжних страхових груп.

Такий висновок виник у зв'язку з грудневою зміною топ-менеджменту компанії: її беззмінний президент Сосіс став членом наглядової ради СК "Аска", а компанію очолив колишній його заступник - Андрій Шукатко. "Торік Сосіс активно піарився на всіх телеканалах, а в цьому раптом заявив, що втомився. Так не буває", - упевнений один з керівників крупної страхової компанії.

Сам Сосіс запевняє, що ніякого конфлікту між ним і Ахметовим немає, а причиною відновлення переговорів є не що інше, як бажання укріпити бренд компанії за допомогою крупних іноземних страховиків. "Потрібно дивитися на п'ятирічку вперед", - говорить він. За його словами, через п'ять років на вітчизняному страховому ринку залишаться лише великі гравці, за спиною яких - великих зарубіжні інвестори.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1371 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ