Ср, 2024-04-24, 19:41


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 18 » Американці з'ясували, що хакери можуть "зламувати" авто, як комп'ютери
21:06
Американці з'ясували, що хакери можуть "зламувати" авто, як комп'ютери
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Група дослідників в галузі комп'ютерної безпеки продемонструвала, що електронні системи в сучасних автомобілях уразливі для нападів хакерів так само, як звичайні комп'ютери, передає Бі-Бі-Сі.
Фахівці на чолі з професором Стефаном Севеджем з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго і Тадаєсі Коно з Вашингтонського університету зуміли взяти автомобільну електроніку під повний контроль.

За допомогою дистанційного керування їм вдалося з-поміж іншого заглушити двигун, вимкнути гальма і на свій вибір змінювати показники всіх приладів.

Експерти намагалися встановити, чи захищені автомобілі від хакерських нападів, і їхні висновки виявилися невтішними. "Наші дослідження показали, що відповідь на це запитання, на жаль, звучить як "незначною мірою", - пишуть автори дослідження.

Науковці намагалися "зламати" електронні чіпи, які контролюють роботу різних систем автомобіля. У кожній сучасній машині встановлено до 70 таких пристроїв.

Системи запрограмовані таким чином, щоб у певних ситуаціях вони діяли скоординовано. Скажімо, у випадку аварії активуються подушки безпеки, ремені починають натягуватися, а замки на дверях автомобіля автоматично відкриваються.

Група експертів розробила програму під назвою CarShark, яка здатна втручатися в обмін інформацією між різними електронними вузлами в машинах і надсилати їм помилкові дані.

Вони отримали доступ до автомобільного комп'ютера через стандартні комунікаційні порти, за допомогою яких механіки "спілкуються" з машиною під час ремонту або сервісного обслуговування.

Випробування проводилися як на рухомих автомобілях, так і на тих, що були припарковані.

"Ми змогли повністю відключити гальма на рухомій машині, - повідомляють автори дослідження. - Крім того, ми можемо активувати гальма, внаслідок чого водія кидає вперед, а машина раптово зупиняється".

Найбільш яскравою ілюстрацією можливостей хакерів став експеримент, в ході якого стрілки на приладовій дошці були перетворені на годинник, що відлічує секунди від 60 до нуля. В останні секунди починав звучати автомобільний сигнал, а коли час минув, двигун машини відключився, а замки на дверях закрилися.

На думку групи експертів, від хакерських нападів можуть постраждати практично всі автомобільні вузли, в тому числі двигун, гальма, опалення та кондиціонування, світлові сигнали, приладова дошка і дверні замки.

Втім, автолюбителів може втішити той факт, що потенційним зловмисникам буде дуже важко відтворити роботу CarShark.

І ще тому, що для зламання автомобільної електроніки потрібно потрапити всередину машини.

"Автомобілі виграють від того, що вони (як варто сподіватися) не підключені до Інтернету (поки що), і вони все ще не можуть керуватися дистанційно, - говорить Рік Фергсон - експерт з питань безпеки з компанії Trend Micro. - Тому, щоб здійснити подібний напад, необхідно отримати фізичний доступ до машини - або шляхом зламу, або будучи механіком".

Експерт підкреслює, що останнім часом все більше найрізноманітніших пристроїв використовують підключення до Інтернету, тому хакерську загрозу електронних системах автомобіля варто сприймати надзвичайно серйозно.

Що стосується України, яка технологічно дещо відстає від Європи і США, тут і без особливих нововведень і хакерства шанс "втратити" свою машину досить великий.

Зокрема, торік тільки в столиці було викрадено 3845 автомобілів. Найпопулярнішими у викрадачів залишаються ВАЗи. У минулому році в Україні було вкрадено 1605 "Жигулів", на другому місці - Daewoo (1304 авто). Далі з великим відривом ідуть Skoda (193), Toyota (181), Mercedes (173), Lexus (157), Volkswagen (148), Chevrolet (144), Mitsubishi (134) і "Волга" - 128 автомобілів.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1049 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ