Пт, 2024-04-26, 20:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 5 » Апеляційний суд залишив Луценка в СІЗО
15:27
Апеляційний суд залишив Луценка в СІЗО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Апеляційний суд Києва не задовольнив скаргу колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка на рішення Печерського суду про зміну йому запобіжного заходу з підписки про невиїзд на утримання під вартою. Таке рішення Апеляційний суд Києва ухвалив 5 січня у присутності Луценка.

"Підстав для скасування рішення суду першої інстанції немає", - заявив Олександр Бець, який головував у суді. Крім того, Апеляційний суд Києва врахував тяжкість скоєного Луценком злочину та його поведінку.

При оголошенні рішення були присутні Юлія Тимошенко, депутати, сім'я екс-голови МВС. Зазначимо, що сьогодні, 5 січня, на 15.00 Тимошенко викликають до Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України.

Нардеп Віктор Уколов передавав на Facebook із зали суду над Луценком (журналісти з камерами не змогли бути присутніми, а депутати і просто люди могли), що Луценка на засіданні суду утримували у клітці - його охороняли аж 12 офіцерів конвою у бронежилетах, дехто демонстративно тримав руку на зброї.

Після того як адвокат оголосив подання, щоб запросити журналістів у залу суду, суд дозволив ЗМІ зайти до зали на 10 хв з вимогою не знімати суддів та прокурора.

Суд розглянув клопотання понад 30 нардепів - відпустити Луценка на поруки, а також клопотання Ніни Карпачової про зміну запобіжного заходу Луценку на підписку про невиїзд. "Доказова юридична база, щоб його тримати в клітці, відверто слабка", відмітив Уколов.

Прокурор запропонував долучити до справи інтерв'ю Геннадія Москаля, і суд погодився. Нагадаємо, в інтерв'ю "Главреду" Москаль заявив, що Луценку пропонували втекти за кордон, а він не погодився.

Адвокат Ігор Фомін навів аргументацію затримання Луценка від Печерського райсуду – виявляється, суд вирішив його затримати через те, що він не з'явився на допит, коли його адвокат був зайнятий на іншому процесі. У відповідь на це адвокат послався на порушення Процесуального кодексу.

Адвокат Луценка під час свого виступу уточнив: "Нібито неналежна поведінка Луценка призвела до такого рішення Печерського суду на підставі статті 218 Процесуального кодексу. Але там говориться про право обвинуваченого ознайомитись з справою, а не про його обов'язок". Крім того, адвокат пожалівся, що лише на другу годину процесу пояснили, у чому звинувачують його підзахисного. Судді адвоката слухали неуважно.

Прокурор у своєму виступі зауважив, що Луценка 26 грудня було затримано у зв’язку з іншою справою (за якою саме, він не уточнив). Також прокурор пояснив, що дійсно 24 грудня розслідування у кримінальній справі Луценка було відновлено (як відомо, коли виконується така процесуальна дія, обвинувачений чи потерпіла сторона автоматично позбавляється права ознайомлюватися з матеріалами справи).

За словами прокурора, така процесуальна дія була обумовлена необхідністю складання процесуальних документів для обрання Луценку міри запобіжного заходу.

Виходячи із викладеного, сторона обвинувачення заявила, що не погоджується з тим, що екс-міністру треба змінити запобіжний захід на інший, не пов’язаний з позбавленням волі. Більше того, прокурор заявив, що зміна запобіжного заходу – звільнення Луценка з-під варти - "не забезпечить належної поведінки обвинуваченого".

Екс-міністр: за кордон втекти пропонували, але не з моїм лицем тікати

Луценко підтвердив інформацію, яка з’явилася у ряді ЗМІ після його затримання, про те, що йому пропонували виїхати за межі України.

"Так, мені пропонували мої колеги з європейських країн. Так, і тут мої політичні колеги пропонували, але я прийняв однозначне рішення, що я залишусь. Я ніколи не тікав - ні коли був на Майдані, ні коли був у міністерстві – не ховався ніколи за спинами", - сказав Луценко, наголосивши при цьому, що якби він вчинив інакше, то, на його переконання, це б означало "підставити" його колишніх колег у Кабінеті міністрів.

"У нас на Лук'янівці вже можна проводити засідання уряду - насправді це військовополонені криміналу, який дорвався до влади", підкреслив екс-міністр.

"Я хочу сказати, що я ніколи не збирався тікати, не з моїм лицем і не з моїми грошима ховатися за кордоном. На сімейній раді ми вирішили, що я буду в Україні... У камері смертників чи на волі я залишусь Луценком", заявив колишній головний міліціонер України.

"Я не збирався і не збираюсь покидати країну, для якої живу", додав Луценко.

Крім того, колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко стверджує, що після його затримання та арешту жодних слідчих дій з ним не проводилось.

"Після мого затримання і арешту жодних слідчих дій зі мною не було – ні допитів, ні ознайомлення з матеріалами справи, нічого. Це означає лише одне – я сиджу у камері смертників, щоб мовчав", - сказав Луценко.

Коли слово надали Юрію Луценку, він заявив: "Головним звинуваченням на мою адресу в ході процесу з вуст ГПУ було те, що я смію давати інтерв'ю, але це моє право і в мене не брали підписку про нерозголошення. 13 грудня, за день до дня народження, за три дні до суду, де я оскаржив порушення кримінальної справи, мене раптово викликають до ГПУ і пропонують ознайомитись із справою. Це було порушення моїх конституційних прав - у мене вкрали суд".

Екс-міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко закликав колегію суддів Апеляційного суду міста Києва, яка розглядала його скаргу щодо незаконності арешту, при прийнятті рішення у нарадчій кімнаті подумати не про нього, а про Україну і довіру людей, у тому числі до судової системи.

"Я хочу, щоб ви у нарадчій кімнаті подумали не про мене, не про мою дружину, не про сина, а подумали про Україну. Ви знаєте, не мені вам розказувати, яка зараз недовіра в суспільстві, у тому числі і до суду. Отож, у нарадчій кімнаті подумайте про Україну, подаруйте людям маленьку, але довіру до правосуддя", - сказав Луценко.

Також під час свого виступу він звернув увагу суду на те, що після оголошення слідчими про завершення розслідування його кримінальної справи до 20 грудня він фізично не міг почати ознайомлення з матеріалами справи, оскільки перші чотири томи знаходилися у Печерському районному суді Києва, а інші йому не надавалися, і лише 21 грудня, коли слідчий склав графік ознайомлення з матеріалами справи, Луценко почав її вивчати.

"Я кожен день приходив і читав матеріали приблизно по 150 сторінок", - сказав екс-міністр, додавши з іронією: "Звичайно, я міг і більше прочитати, адже я не нинішній міністр внутрішніх справ, який книгу "Святослав" уже рік читає".

Раніше повідомлялося, що засідання Апеляційного суду Києва з розгляду скарги екс-міністра внутрішніх справ України на ухвалу Печерського районного суду міста Києва про зміну йому підписки про невиїзд на арешт відбудеться у вівторок, 4 січня 2011 року. Тоді ж члени партії "Народна самооборона" закликали всіх небайдужих прийти до будівлі суду.

Луценко раніше висловив бажання взяти участь у засіданні Апеляційного суду, на якому розглядатимуть його скаргу про зміну запобіжного заходу. Екс-міністр внутрішніх справ збирався особисто довести в суді, що у Генпрокуратури не було жодних мотивованих підстав змінювати йому запобіжний захід з підписки про невиїзд на утримання під вартою.

Нагадаємо, що Луценка було затримано біля його будинку 26 грудня. 27 грудня Печерський райсуд обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту терміном 2 місяці у зв'язку з тим, що "обвинувачений не з'являвся до слідчого, тим самим грубо порушив вимоги, передбачені підпискою про невиїзд". Пізніше стало відомо, що Луценка переведено із СІЗО СБУ в Лук'янівське СІЗО №13.

Колишнього міністра звинувачують за кількома пунктами: у зловживанні службовим становищем - нарахуванні зайвих 40 тис грн пенсії водієві екс-міністра, нецільовому використанні ресурсів; за заявою самого Луценка, його намагаються прив'язати до справи про отруєння екс-президента України Віктора Ющенка. Крім того, Луценка можуть звинуватити у бурхливому святкуванні Дня міліції.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1029 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ