Сб, 2024-04-20, 14:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Листопад » 1 » Арештом Корбана і штурмом Будинку профспілок керував Шайтанов
12:47
Арештом Корбана і штурмом Будинку профспілок керував Шайтанов
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Операцією в Дніпропетровську 31 жовтня керував генерал СБУ Валерій Шайтанов - який 18 лютого 2014 командував однією з штурмових груп, що захопила Будинок профспілок, у квітні 2014 вів переговори з командиром батальйону терористів "Восток" Олександром Ходаковським, а в День незалежності 23 серпня 2015 удостоєний президентом України Петром Порошенком звання "генерал-майор".

Про це пише головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Звернув увагу, що на затримання та обшуки в Дніпропетровськ 31 жовтня виїжджали бронеавтомобілі "Кугуар" з кулеметами, які не часто зустрінеш на фронті, і мікроавтобуси "Альфи" з донецькими номерами. Запитав знаючих людей - а хто це? Виявляється, операція була здійснена 8-м управлінням Центру спеціальних операцій по боротьбі з тероризмом СБУ "Альфа" під командуванням заступника начальника ЦСО Валерія Шайтанова. "Шайтанбат" базується в Донецькій області, це їх машини - в інших підрозділів такого немає", - пише журналіст.

"І тут я згадав, що свого часу доклав руку до звільнення Шайтанова з "Альфи". У квітні 2014-го року один з офіцерів "Альфи", який інформував мене про ситуацію в АТО з аеродрому Краматорськ, повідомив, що командир "Альфи" В.Човганюк та його заступник полковник Валерій Шайтанов саботують накази командування і не дозволяють відкривати вогонь по терористах, що оточили аеродром. Розповів, що до них на аеродром прибув колишній командир донецької "Альфи" Олександр Ходаковський, який відкрито перейшов на бік ворога і створив батальйон терористів "Восток", який воював проти України. Всіх командирів "Альфи" призначала за Януковича одна людина - начальник охорони Януковича Костянтин Кобзар. Ходаковський, зрозуміло, дуже добре знав Човганюка і Шайтанова, вів з ними переговори, передавав їм воду і продукти. Командування "Альфи" направило кількох офіцерів до Слов'янська, де вони зустрічалися з ватажком терористів Гіркіним, але не вжили заходів щодо його захоплення або ліквідації. В "Альфі" виник гострий конфлікт. Низка офіцерів були обурені контактами з терористами, і вимагали дати їм можливість атакувати", - згадує Бутусов.

Тут же Бутусов посилається на те, як описує переговори з Човганюком і Шайтановим сам терорист Олександр Ходаковський.

"Контакти з противником і дивна пасивність командирів могли призвести до тяжких і непередбачуваних результатів. І тоді Пашинський за погодженням з Турчиновим і Наливайченком особисто вилетів на аеродром Краматорська і вручив наказ Човганюку і Шайтанову атакувати блокпости терористів навколо Слов'янська. Цей наказ командування "Альфи" виконувати відмовилося, до бійців його не довело. За підсумками засідання оперативного штабу на чолі з Турчиновим, Човганюк і Шайтанов були зняті з командування спецпідрозділом "Альфа", - повідомляє журналіст.

Також він зазначає, що 15 травня 2014 імена Човганюка і Шайтанова дізналася вся країна. У цей день голова тимчасової слідчої комісії Верховної ради з розслідування злочинів на Майдані Геннадій Москаль розкрив оперативний план СБУ по зачистці Майдану в лютому 2014-го року. І з'ясувалося, що полковник Шайтанов, заступник командира "Альфи", командував однією з груп СБУ і МВС, які штурмували Будинок профспілок на Майдані.

"Мені здавалося, що тепер Човганюк і Шайтанова чекає довге розслідування прокуратури, і їм вже не повернутися на держслужбу ... Але я помилився. Вони працюють за профілем - у тилу, де безпечно, знову проводять штурми і арешти. Фахівці виявилися потрібні і для нової влади. Більш того, подивився по гуглу - а 23 серпня 2015 року, на день Незалежності, указом президента України полковнику Шайтанову присвоєно звання "генерал-майор"!, - відзначає Бутусов.

У той же час він відзначив, що охорону офіційних осіб на другу річницю Майдану здійснюватимуть співробітники "Альфи", які штурмували Будинок профспілок.

"Українська влада повинна це пояснити суспільству, інакше офіційна жалоба за "Небесною сотнею" виглядатиме спектаклем", - говорить главред.

Нагадаємо, за офіційними даними, в ході штурму Будинку профспілок спецпідрозділом "Альфа", і наступної пожежі, три майданівців отримали поранення і згоріли живцем - їх ідентифікували за аналізом ДНК. Ще кілька людей загинули від вогнепальних поранень поблизу Будинку профспілок під час штурму - їх встигли евакуювати, вони померли в лікарні. Не менш десятка майданівців досі є в списку зниклих безвісти 18 лютого. Не можна виключити, що серед них також є загиблі у Будинку профспілок.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 802 | Додав: adminA | Теги: Корбан, шайтанов, штурм Будинок профспілок, арешт
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ