Вт, 2024-04-16, 09:11


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2021 » Вересень » 23 » Археологи довели, що стародавні індіанці впливали на вигляд сучасних міст Мексики - міняли ландшафт
17:55
Археологи довели, що стародавні індіанці впливали на вигляд сучасних міст Мексики - міняли ландшафт
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Вчені зі США змогли довести, що сучасні дороги і забудова мають багато спільного з древніми містами, такими як Теотіуакан, який розташований в 40 км від столиці Мексики.

Дослідники використовували сканування LIDAR, щоб виявити, що контури Теотіуакана — велика частина його тепер забудована і прихована від очей — все ще видно в дорогах і спорудах, зведених в тому ж місці, приблизно 1500 років тому.

Це ж дослідження виявило деякі з дивних інженерних розробок, виконаних древніми жителями Теотіуакана: зміна маршруту річок, щоб вони відповідали точкам, які мають астрономічне значення, і переміщення величезних обсягів грунту і корінних порід, щоб сформувати їх місто.

«Ми не живемо минулим, але ми живемо зі спадщиною минулих дій. В такому монументальному місті, як Теотіуакан, наслідки цих дій все ще свіжі в ландшафті», — говорить археолог-антрополог Нава Сугіяма з Каліфорнійського університету в Ріверсайді.

Між 100 роком до нашої ери і 550 роком нашої ери Теотіуакан був одним з найбільших міст стародавнього світу, займаючи площу близько 21 квадратного кілометра. Він складався з безлічі пірамід, площ та інших комерційних і житлових будівель.

Деякі з дивних структур Теотіуакана все ще існують сьогодні, але багато з них були втрачені - і саме тут на допомогу приходить технологія аерофотозйомки LIDAR. Вона використовує відбите лазерне світло для вимірювання структур і матеріалів під землею.

Тут дослідники використовували комбінацію LIDAR, зйомок на місцевості, і раніше зібрані картографічні дані, щоб провести порівняння між древнім Теотиуаканом і долиною Теотіуакана сьогодні - тепер це об'єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Вони виявили, що 65 відсотків міських територій в регіоні містять об'єкт або об'єкти, розташовані перпендикулярно в межах 3 градусів на схід від астрономічної півночі - те ж саме вирівнювання, за яким був ретельно побудований Теотіуакан. Тим часом сучасні кам’яні паркани були побудовані за тими лініями, що й стародавні стіни, які зараз перебувають під землею.

Стародавні жителі Теотіуакана також багато вклали в зміну маршруту річок і будівництво каналів: дослідники виявили, що близько 16,9 км існуючих водних шляхів беруть свій початок в ранньому класичному ландшафті Теотіуакана.

«Унікальні екологічні, культурні та академічні траєкторії Теотіуаканської долини підтверджують визначення людини як геоморфного агента», — пишуть дослідники в своїй опублікованій статті.

Завдяки цьому дослідженню ми знаємо, що інновації та рішення, зроблені понад тисячу років тому, продовжують впливати на цивілізацію. Потім команда хоче розширити своє LIDAR-відображення, щоб охопити ширшу область в трьох вимірах за більш тривалий період часу.

Раніше ЗМІ писали, що близько 1500 років тому будівельники майя побудували масивну піраміду з породи, викинутої вулканом після виверження, яке було настільки потужним, що остудило планету.

Команда археологів з Університету Колорадо в Боулдері встановила, що вона була зведена надзвичайно швидко.

Близько 539 р н.е., на території нинішнього Сан-Андрес, Сальвадор, кальдера Ілопанго вивергнулася в результаті найбільшої вулканічної події в Центральній Америці за останні 10 000 років.

Після події, відомої як виверження Тьєррі-Бланка-Ховен, вулкан викинув потоки лави, які тягнулися на десятки кілометрів, і він викинув так багато попелу в атмосферу над Центральною Америкою, що клімат в Північній півкулі охолов.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 402 | Додав: adminA | Теги: ландшафт, стародавні індіанц, археологи, вигляд сучасних міст Мексики
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ