Сб, 2024-04-27, 06:55


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 21 » "Армія битиметься "до останньої кулі". Бенгазі захопила опозиція, у Тріполі стріляють. (Відео)
11:38
"Армія битиметься "до останньої кулі". Бенгазі захопила опозиція, у Тріполі стріляють. (Відео)
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Син лівійського лідера Cаїф аль-Іслам Каддафі виступив на державному телебаченні, заявивши, що протести, які охопили Лівію, можуть перерости в громадянську війну, передає Бі-Бі-Сі. Він сказав, що військові стріляли в учасників масових протестів помилково і через поганий вишкіл, але підкреслив, що уряд захищатиме свою владу "до останньої кулі".

Саїф Каддафі звинуватив опозицію та ісламістів у прагненні розколоти країну.

У місті Бенгазі на сході Лівії, за його словами, убито не більш як 14 людей, а не 200, як повідомляють світові ЗМІ, ґрунтуючись на інформації з місця подій.

- У Тріполі відбуваються озброєні сутички
- Штурм резиденції Каддафі в Бенгазі: місто зайняла опозиція

Саїф Каддафі, перший представник сім'ї лідера, який публічно прокоментував події в країні, сказав, що "опозиційні елементи", котрі живуть за кордоном, намагаються влаштувати в Лівії революцію за зразком сусіднього Тунісу та Єгипту.

"Вони почали кампанію, спрямовану на те, щоб довести Лівію до того стану, в якому перебувають Єгипет і Туніс. Силові структури спрацювали на випередження і заарештували декількох учасників. Кілька людей загинули, а насильство супроти поліції посилилося. Ось що відбулося в Бенгазі", - сказав син Каддафі.

За його словами, вся лівійська армія виступає на боці Каддафі, і десятки тисяч людей прямують у Тріполі для захисту режиму, який править у країні впродовж 42 років. "Порядок буде відновлено за будь-яку ціну, безпеку буде гарантовано. Ми битимемося до останнього солдата, до останньої хвилини, до останнього патрона", - пообіцяв Саїф.

Також Саїф заявив, що лівійський лідер Муаммар Каддафі не покидав Джамахірії і перебуває у Тріполі. За його словами, батька "підтримує армія і він керує битвою за Тріполі". Раніше телеканал "Аль-Арабія" з посиланням на джерела в лівійській опозиції заявив, що Муаммар Каддафі залишив Лівію, вирушивши в одну з країн Латинської Америки, ймовірно до Венесуели.

За кілька годин до цієї заяви впливовий на Сході лівійський родовий клан Аз-Зауїя погрозив протягом доби блокувати експорт нафти, "якщо влада не припинить придушення протестувальників".

На бік демонстрантів переходять окремі армійські частини і співробітники правоохоронних органів, які належать до кількох великих і впливових родових кланів, що підтримали повстання. Проте армія, хай навіть погано підготовлена і слабо озброєна, за визнанням сина лідера лівійської революції, як і раніше, віддана режиму і її солдати готові вбивати. Вони довели це в неділю, коли відкрили вогонь по тисячах демонстрантів у Бенгазі, які брали участь у церемонії поховання полеглих у суботу.

Кількість загиблих внаслідок заворушень у Лівії в останні дні склало 233 людини. Про це повідомила міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch, що базується в Нью-Йорку.

За її даними, тільки в неділю внаслідок сутичок учасників акцій протесту з поліцією в Бенгазі загинули понад 60 людей, сотні поранено. У лікарнях міста не вистачає місць і медикаментів.

Близько 500 озброєних лівійців увірвалися в будівельне містечко недалеко від столиці Тріполі і напали на робочих, що перебували там, повідомляє МЗС Південної Кореї. Внаслідок нападу поранення отримали працівники з Південної Кореї і Бангладеш. Точна кількість постраждалих поки невідома.

У Тріполі відбуваються озброєні сутички

Виступ одного з синів полковника Муаммара Каддафі, який керує Лівією майже 42 роки, відбувся тоді, коли антиурядові виступи, що раніше охопили Бенгазі та інші міста на сході країни, перекинулися на столицю - Тріполі.

У Тріполі чути стрілянину. На вулицях юрби народу. За словами очевидців, силові структури застосовували сльозогінний газ і бойові патрони. Протестувальники скандували заклики до скидання влади. Антиурядові маніфестанти збираються навколо найбільшого університету.

Супротивники режиму Муамара Каддафі вимагають його від'їзду з країни на одній з центральних площ Тріполі - Сахат аль-Хадра, передає телеканал "Аль-Джазіра". "Лівія єдина, Каддафі виїжджай!" - скандують маніфестанти, як випливає з кадрів відеозапису, зробленого на мобільному телефоні.

Опозиція стверджує, що її прихильники контролюють чотири райони столиці. Національне лівійське телебачення, втім, усі ці твердження спростовує, заявляючи, що декілька незначних за чисельністю учасників акцій протесту було негайно розігнано і порядок відновлено, передає ИТАР-ТАСС. Телебачення безперервно показує кадри багатотисячних маршів на підтримку Каддафі. "Бог, Муаммар і Лівія - ось і все, що нам потрібно", - скандують вони. Вулиці лівійської столиці з населенням два мільйони людей патрулюють армійські частини і співробітники служб безпеки.

Штурм резиденції Каддафі в Бенгазі: місто зайняла опозиція

У Бенгазі, за непідтвердженою інформацією, місцевий військовий гарнізон або здався опозиції, або перейшов на її бік. Перевіряти інформацію, що надходить з Лівії, складно, оскільки влада обмежує діяльність іноземних журналістів і блокує Інтернет.

"Ми перебуваємо у стані війни", - заявив по телефону один з демонстрантів. Він розповів подробиці штурму резиденції Каддафі в Бенгазі. Протестувальники використовували каміння і пляшки із запалювальною сумішшю, після чого бульдозером намагалися знести ворота на в'їзді. Цю спробу відбили армійські частини, які відкрили вогонь на ураження, використовуючи артилерію і танки. Пізніше солдати організовано пішли з резиденції, залишивши декількох убитих.

Свідки також кажуть про панічну втечу поліції з Бенгазі, яка покидала зброю і боєприпаси. Ймовірно, що контроль над цим другим за величиною містом Лівії в неділю увечері перейшов у руки опозиції. Місцеві жителі стверджують, що "місто звільнено" після поразки вірних військ Каддафі, якими командував його син Сааді. Нібито військовослужбовцям, які перейшли на бік повсталих, вдалося розбити загони елітних частин лівійської армії, витіснивши їх з міста.

У лікарні Бенгазі далі надходять десятки вбитих і поранених. За даними місцевих лікарів, тільки в неділю було убито понад 50 людей, сотні отримали вогнепальні поранення. Проте всю цю інформацію неможливо перевірити, адже іноземних журналістів у Бенгазі не допускають, Інтернет вимкнено, а телефонний зв'язок працює з перебоями.

Один з лікарів по телефону напередодні описав ситуацію у Бенгазі як "справжнє пекло". "Увесь день на моїх очах заносили поранених. Багато з кульовими пораненнями в голову і груди. У деяких зламані руки й ноги. Навколо лунали постріли", - сказав лікар.

Тим часом розташоване на схід від Бенгазі інше велике місто країни - Ель-Байда третю добу поспіль залишається під повним контролем антиурядових сил. "Ми створюємо структури, аби надати допомогу тим, хто бореться нині з режимом у решті регіонів Лівії", - заявив один з активістів опозиційного руху.

Акції протесту в лівійських провінціях тривають з 15 лютого. Влада жорстко придушує демонстрації. "Десятки було вбито... Ми тут посеред бійні", - наводить агенція Reuters слова очевидця подій у Бенгазі.

Лівія посідає перше місце в Африці за запасами нафти. При цьому в Лівії - країні з порівняно невеликим населенням (близько 6,5 мільйона жителів) - спостерігається різке соціальне розшарування. Більше третини населення живе за межею бідності. Безробіття сягає 30% і особливо відчувається серед молоді. Рівень убогості і безробіття високий надто у східних провінціях країни.

Масові народні протести в останні тижні охопили арабські держави і вже привели до падіння владних режимів в Єгипті та Тунісі. Наразі сутички тривають у Ємені, Бахрейні та Лівії. Антиурядові виступи відбулися також в Алжирі, Іраку, Йорданії, Марокко.





За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1073 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ