Пт, 2024-04-19, 03:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Вересень » 13 » Асад квапливо ховає хімзброю в Іраку. "Російський план" не працює
14:48
Асад квапливо ховає хімзброю в Іраку. "Російський план" не працює
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Елітний підрозділ сирійської армії, який курирує урядову програму зберігання хімічної зброї, напередодні реалізації російської ініціативи з передачі його під міжнародний контроль, розосередило арсенали на десятках баз по всій країні.

Потенційно ці дії, якщо вони підтвердяться, можуть як сприяти можливим планам приховування хімзброї сирійською владою, так і ускладнити завдання Сполученим Штатам, якщо американська адміністрація все ж таки вирішить бомбити Сирію, пише NEWSru.com з посиланням на газету The Wall Street Journal.

Видання з посиланням на неназваних американських чиновників і депутатів повідомляє про місію елітного секретного підрозділу під кодовою назвою Unit 450, передає агентство Reuters. Раніше американська розвідка з'ясувала, що хімзброю зберігали лише на кількох об'єктах на заході Сирії. Проте якийсь час назад, коли риторика Барака Обами з приводу можливих ударів по Сирії стала особливо войовничою, почалася активна передислокація арсеналів, стверджують джерела.

Американські та ізраїльські спецслужби, хоч і вважають, що й досі знають розташування основних найбільших арсеналів хімічної зброї, однак, за визнанням одного з джерел, тепер інформації про це набагато менше, ніж шість місяців тому.

The Wall Street Journal цитує слова високопоставленого американського чиновника, який заявив, що, за даними Вашингтона, Дамаск має 1000 тонн отруйних хімічних і біологічних речовин. Водночас не виключено, що кількість хімзброї ще більша, зазначив співрозмовник видання.

Спочатку, за відомостями спецслужб, велика частина хімічної і біологічної зброї зберігалася всього на кількох базах на заході Сирії, але близько року тому уряд почав перерозподіляти зброю, а минулого тижня ця процедура стала більш активною. Тепер, за відомостями Вашингтона, арсенали розосереджені в 50 місцях на заході, півночі, півдні та сході країни.

Нагадаємо, 9 вересня, голова МЗС РФ Сергій Лавров виступив з ініціативою передачі хімзброї під міжнародний контроль

Опозиція: Асад перевозить хімзброю в Ірак і Ліван

У свою чергу начальник штабу Вищої військової ради Сирійської вільної армії Салім Ідріс розповів журналістці CNN Крістіан Аманпур, що уряд Башара Асада нібито перевозить арсенали хімічної зброї в Ліван та Ірак.

Підтвердження цієї інформації поки що немає. Кілька високопоставлених ізраїльських чиновників заявили, що жодного руху на кордоні Лівану або Іраку, який міг би свідчити про передислокацію арсеналів, помічено не було. На думку джерел, навряд чи для сирійського режиму має сенс так нагально вивозити хімзброю з країни.

В Іраку тимчасом категорично спростували твердження Саліма Ідріса. Як запевнив радник прем'єр-міністра Іраку Нурі аль-Малікі - Алі аль-Мусаві, Ірак ніколи б не дозволив будь-якій країні розміщувати хімічні речовини на своїй території.

Салім Ідріс, утім, висловив побоювання, що переміщення хімзброї в Ірак, Ліван та інші країни за межі Сирії означатиме, що режим Асада зможе використовувати цей арсенал в майбутньому - навіть після того, як міжнародні зусилля з вивезення з країни і знищення сирійської хімзброї увінчаються успіхом.

Раніше глава опозиційного Національного координаційного комітету (НКК) Сирії Хейсам Мана заявив, що опозиція запропонувала віддати під контроль Росії хімзброю Сирії до формування перехідного уряду. "Ми зрозуміли, що Обамі стало необхідно знайти вихід з того тупикового становища, в яке він себе поставив", - сказав Мана, що представляє помірковану опозицію Сирії.

Колишні інспектори ООН засумнівалися, що російський план може спрацювати

Хоча план РФ з передачі Сирією хімічної зброї під міжнародний контроль передбачає, на думку Москви, ефективні та конкретні дії, критики ініціативи вважають, що в ньому недооцінюються деякі суттєві деталі, пише газета The Independent.

По-перше, неясно, скільки саме хімічної зброї є у режиму Башара Асада, і де вона зберігається. Навіть якщо влада вирішить надати повну інформацію з цього приводу, незрозуміло, як отруйні речовини будуть знищуватися. Колишній інспектор ООН з озброєнь Ганс Блікс заявив, що російський план буде вкрай складно виконати в умовах громадянської війни, що триває в Сирії.

Сирія має один з найбільших арсеналів хімічної зброї в регіоні і навіть у світі, заявив інший колишній інспектор ООН Дітер Ротбахер. Цей факт значно ускладнить заходи з її ліквідації. Він зазначив, що ООН знадобилося три роки, щоб знайти і знищити арсенал хімзброї Саддама Хусейна в Іраку на початку 1990-х років.

Сирія у 1997 році не підписала Конвенцію про заборону хімічної зброї. Лише в п'ятницю стало відомо, що Дамаск нарешті став повноцінним учасником Конвенції. Президент Сирії Башар Асад у п'ятницю підписав відповідний наказ, заявив журналістам постійний представник Арабської Республіки при ООН Башар Джафарі.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1069 | Додав: adminA | Теги: асад, хімзброю, російський план, Іраку
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ