Чт, 2024-04-18, 04:11


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 3 » Астрономи виявили планетарну систему, схожу на Сонячну (ВІДЕО)
10:33
Астрономи виявили планетарну систему, схожу на Сонячну (ВІДЕО)
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Астрономам уперше вдалося виявити планетну систему, названу "Кеплер-11", яка містить щонайменше 6 планет, що мають близькі до земних маси і радіуси. Це посилює ймовірність того, що найближчими роками виявлять подібну до Землі планету, придатну для життя. Про це повідомляється у статті дослідників, опублікованій в журналі Nature в середу, передає РИА "Новости".

Планетна система "Кеплер-11" розташована за 2 тисяч світлових років від Землі і містить 6 планет з радіусами від 2 до 4,5 радіуса Землі. При цьому п'ять найближчих до зірки планет мають маси від 2,3 до 13,5 маси Землі і обертаються на дуже короткій відстані від світила - від 0,1 до 0,4 радіуса орбіти обертання Землі навколо Сонця.

Відкриття зробили за допомогою космічного телескопа "Кеплер", спеціально призначеного для пошуку в космосі планет, схожих на Землю. Цей телескоп було запущено на орбіту в березні 2009 року, де він відтоді веде спостереження за ділянкою космосу, де розташовані сузір'я Ліри і Лебедя. На думку астрономів, ця космічна область містить найбільшу кількість зірок, які схожі на Сонце і розташовані порівняно недалеко від Землі.

Спостерігаючи з високою точністю зміни в інтенсивності світла одночасно 150 тисяч зірок, "Кеплер" дозволяє виявити ті з них, де періодичні зміни в світності пов'язані з проходженням на тлі зірок їхніх планет. Подальший аналіз цих даних дозволяє визначити параметри орбіти планети, її радіус і швидкість обертання навколо зірки.

Подібним чином науковці виявили вже чимало планетних систем, проте тільки одна з них містила більше трьох планет, що обертаються на тлі зоряного диска. Унікальність же "Кеплера-11" полягає в тому, що науковцям вдалося не тільки визначити розміри, а й маси 5 із 6 виявлених планет за гравітаційною дією, яку вони чинять одна на одну.

"Отже, у системі "Кеплер-11" ми маємо фантастичну лабораторію, порівняно з усіма планетними системами, відкритими до сьогодні. Ми можемо дивитися на планети, порівнювати їх одна з одною, розуміти, як вони всі утворилися і еволюціонували з часом, і це перша система, яку ми можемо порівнювати з Сонячною системою", - сказав у ході прес-конференції, організованої журналом, один з провідних авторів публікації, Джонатан Фортні з Каліфорнійського університету в Санта-Крусі.

Орбіти всіх виявлених планет лежать в одній площині, а низька щільність указує на те, що 20%-30% їхньої маси становить щільна газова атмосфера гелію і водню. При цьому дві найближчі до зірки планети мають істотно більшу щільність. Це, за словами науковців, означає, що частка щільних мінеральних порід у їхньому складі істотно більша. Найпевніше планети утворилися не на своїх сучасних орбітах, а на віддаленіших від зірки, і з часом зайняли свої позиції поблизу світила. При цьому масивніші планети, за оцінкою науковців, за останніх 5 мільйонів років зуміли "перетягнути" на себе значну частину газоподібної речовини з двох планет системи "Кеплер-11", найближчих до зірки.

Попри це, система планет, що розташовані одна до одної на надзвичайно близьких орбітах, може бути, за оцінкою авторів статті, дуже стабільною протягом мільйонів років.

Відкрита планетна система не тільки показує, якими різноманітними можуть бути подібні космічні об'єкти і планети з параметрами, близькими до земних, а й можливості телескопа "Кеплер", який, як сподіваються науковці, має залишити після завершення своєї роботи не тільки багатий науковий спадок про механізми формування планетних систем, але й дані про місце розташування планети, придатної для життя.

Подібне небесне тіло має бути на орбіті зірки, схожої на сонце, обертатися навколо неї по коловій орбіті на певній відстані, щоб на її поверхні могла існувати рідка вода. Крім того, період обертання такої планети навколо зірки має бути порівнянний із земним, а тому для виявлення такого об'єкту, його періодичних проходжень, хоча б трьох-чотирьох, на тлі зірки буде потрібно багато часу.

"Якщо Кеплер продовжить свою роботу в перебігу хоча б закладеного терміну - 3,5 року на орбіті, то шанс знайти планету, що схожа на Землю і розташована у придатній для життя зоні, становитиме приблизно 20%. Якщо він пропрацює, скажімо, шість років, то така планета буде знайдена з вищою ймовірністю", - сказав під час прес-конференції Джек Ліссауер, провідний автор публікації з Наукового центру НАСА імені Еймса.

Нещодавно астрономи відкрили планету з надзвичайно високою концентрацією вуглецю. Це відкриття підкріплює припущення про те, що у Всесвіті існують планети, тіла яких збагачені вуглецем, а поверхня, отже, є діамантовими або графітовими розсипами.

На сьогодні науці відомо більш як 500 так званих екзопланет, тобто планет, які розташовані за межами нашої Сонячної системи.





За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1392 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ