Пт, 2024-03-29, 07:06


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 1 » Астрономи знайшли зірку, якої за законами не може бути. ВІДЕО
08:36
Астрономи знайшли зірку, якої за законами не може бути. ВІДЕО
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Астрономи виявили в сузір'ї Лева зірку, яку досі просто не могли собі уявити. Зірка виявилася однією з найбідніших хімічними елементами важче гелію - з точки зору сучасної астрономії, таких зірок просто не може бути, повідомляють РИА "Новости".

Так звані "первісні" зірки мають дуже низьку металічність: вміст хімічних елементів важче водню і гелію в них значно нижче, ніж у "звичайних" зірок, в тому числі і в Сонця.

Такі зірки з'явилися на самому ранньому етапі існування Всесвіту, поки термоядерні реакції і вибухи наднових ще не встигли "засіяти" її елементами важче гелію.

Вважається, що відразу після Великого Вибуху Всесвіт "містив" лише 75% водню, 25% гелію і мізерно малу кількість літію та берилію.

Вік зірки SDSS J102915+172927 в сузір'ї Лева, за оцінками вчених, становить більше 13 мільярдів років, при цьому вік Всесвіту оцінюється приблизно в 13,75 мільярди років. Маса нового світила становить менше 0,8 маси Сонця. За вмістом важких хімічних елементів зірка може виявитися однією з найбільш "первісних" в історії астрономії, проте, за сучасними уявленнями, така маленька зірка просто не могла утворитися так рано.

"Загальноприйнята теорія припускає, що таких зірок, з невеликою масою і дуже низьким вмістом металів, не повинно існувати, бо хмари речовини, з якої вони повинні були виникнути, просто не могли стиснутися. Було дуже несподівано вперше виявити зірку в цій "забороненій зоні", це означає, що нам, можливо, доведеться переглянути деякі моделі утворення зірок", - сказала Елізабетта Каффау, провідний автор статті, опублікованої у журналі Nature.

Вважається, що подібні маленькі зірки могли виникнути тільки після того, як важкі хімічні елементи охолодили хмари міжзоряного речовини до деякого критичного рівня, коли гравітація в хмарі перевершувала тиск гарячого газу, і вона стискається, і перетворюється на зірку.

Група Каффау використовувала для вивчення "неможливої" зірки інструменти телескопа VLT Европейської південної обсерваторії (ESO). Цей же телескоп раніше виявив "первісні" зірки у карликових галактиках в сузір'ях Печі, Скульптора, Секстанта і Кіля.

Аналіз даних VLT показав, що частка важких елементів у складі SDSS J102915+172927 приблизно у 20 тисяч разів менше, ніж у Сонця.

При цьому істотної кількості літію в складі зірки виявити не вдалося - за розрахунками вчених, його в SDSS J102915+172927 приблизно у 40 разів менше, ніж теоретично повинно було бути в "новонародженого" Всесвіту. Це означає, що речовина, з якої утворилася зірка, мала нагрітися до температури більш 2 мільйони кельвінів, щоб весь або майже весь літій зруйнувався.

На думку вчених, "неможлива" зірка, швидше за все, не унікальна - їм вдалося виявити ще кілька зірок, у яких може бути така ж або навіть менша металічність.

Раніше повідомлялось, що пару рекордно холодних зірок, температура поверхні однієї з яких становить лише близько 100 градусів - не набагато гарячіше за чашку свіжозавареної кави - виявили астрономи зі США, Франції і Канади.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 812 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ