Пт, 2024-04-26, 02:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Травень » 6 » Атака Ізраїлю по Сирії призведе до повалення режиму Башара Асада - західні ЗМІ
13:24
Атака Ізраїлю по Сирії призведе до повалення режиму Башара Асада - західні ЗМІ
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Авіаудари по Сирії, здійснені імовірно ізраїльськими ВПС, вивели сирійську кризу на новий етап. Як пише "Комерсант", вони стали найбільшим іноземним втручанням у дворічний конфлікт, здатним призвести до його інтернаціоналізації та змінити хід протистояння. Тим часом NEWSru Israel наводить нові дані про втрати сирійської сторони і завданий збиток.

Несподівана атака на Сирію створює прецедент для силових акцій ззовні, здатних добити режим президента Башара Асада. Авіанальоти підігріли дебати у Вашингтоні щодо потенційних дій під керівництвом США, зазначає The New York Times.. Ставиться питання про те, чи не стануть наступним логічним кроком авіанальоти під керівництвом США, покликані знесилити Асада, щоб він не міг чинити опір повстанцям або застосовувати хімічну зброю, відзначає видання, на яке посилається InoPressa.

За словами американських і зарубіжних чиновників, варіант з авіанальотами під керівництвом США негласно обговорювався Сполученими Штатами, Великобританією і Францією за кілька днів до ізраїльських ударів. The New York Times, посилаючись на високопоставлені джерела в адміністрації США, повідомляє, що Пентагон розробив подібні варіанти ще кілька місяців тому, але в останні тижні командування армії США попросили відшліфувати їх і з'ясувати, як координувати удари з союзниками, за зразком операції в Лівії.

Однак помічники Барака Обами кажуть, що президент США остерігається повторювати лівійський сценарій. Одна з причин - страх перед міццю ППО Сирії, інша - присутність безлічі джихадистів в рядах опозиційних сил.

Обама твердить, що втрутиться лише у тому випадку, якщо Сирія застосує хімічну зброю або вирішить застосувати її найближчим часом. Нещодавно надійшли повідомлення про застосування зарину. Але, за словами чиновників, Обама чекає остаточного вердикту розвідки.

Тим часом президент Сирії Башар Асад і його союзники з "Хізбаллах" опинилися у складній ситуації. Як зазначає Російська служба BBC, будь-яка силова відповідь Сирії або південного Лівану спричинить за собою велику конфронтацію, яка в даний момент не потрібна ні сирійському лідерові, що воює з опозицією, ні ватажкові "Хізбаллах" Хассану Насраллі.

Проте ескалація навколо Сирії триває. І з боку Ізраїлю, і з боку Дамаска лунають погрози.

Ізраїльська армія явно підготувалася на випадок відповідної атаки. У неділю військові закрили повітряний простір над північчю країни для польотів цивільної авіації. Новинний інтернет-ресурс "Уай-нет" повідомив, що влада Хайфи також розпорядилася відкрити міські бомбосховища і вжити інші заходів на випадок обстрілу з Сирії або з території Лівану.

Раніше військові оголосили про перекидання на північ, в район міст Хайфа та Цфат, двох батарей протиракетної оборони "Залізний купол", призначених для перехоплення реактивних снарядів малої і середньої дальності, які стоять на озброєнні у Сирії і союзного їй ліванського угруповання "Хізбаллах".

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловив "серйозну заклопотаність" тим, що відбувається, і закликав усі сторони "проявляти максимальний спокій і стриманість", передає Інтерфакс з посиланням на поширену заяву представника генсека Мартіна Несірки.

Тим часом, ізраїльські військові експерти вважають малоймовірною можливість того, що сирійська армія чи "Хізбаллах" зважаться обстріляти Ізраїль у відповідь на його авіаудари. У цьому зв'язку показово, що прем'єр-міністр Беньямін Нітаньяху у понеділок, 6 червня, після наради з воєнно-політичним кабінетом відправився в КНР з візитом, який, як очікується, триватиме до майбутньої п'ятниці.

Тим часом надходять нові дані про те, якими були наслідки авіанальоту, повідомляє NEWSru Israel. Газета The New York Times наводить заяву високопоставленого сирійського чиновника про те, що в результаті удару з повітря були вбито десятки бійців елітних сирійських підрозділів.

Ізраїльський портал Walla з посиланням на західні урядові джерела, повідомляв, що на атакованих сирійських об'єктах знаходилися військовослужбовці іранського Корпусу вартових ісламської революції. Схожа інформація раніше надходила з сирійських опозиційних джерел. Можливо, мова йде про іранських військових радників, які перебували на базі 104-ї бригади в Ваді Барда.

Офіційний Тегеран ці повідомлення не коментує.

Увечері в неділю, 5 травня, ліванський телеканал "Аль-Маядін", контрольований "Хізбаллах", повідомляв, що в результаті імовірно ізраїльських авіаударів по цілях на північному заході від Дамаска загинули чотири особи, близько 70 отримали поранення.

Раніше опозиційний сирійський сайт syriatruth.org заявляв, що в результаті ізраїльського авіанальоту на цілі на північний захід від Дамаска були вбиті або поранені близько 300 осіб, знищено десятки збройових складів. У загальній складності, атакованj 43 військових об'єкти, стверджувалося в повідомленні. Зокрема, були згадані штаб 4-ї дивізії, підземні бункери з ракетами SCUD, бази 104-й і 105-й бригад (де могли перебувати іранські радники), військовий науково-дослідний інститут. Стверджувалося, що в операції брали участь 18 ізраїльських літаків.

Офіційне сирійське агентство SANA в докладному матеріалі про наслідки авіанальоту повідомляє про людські жертви, але не наводить конкретних даних. Державне агентство Сирії публікує відеозапис та фотографії з району, що зазнав повітряних бомбардувань. У публікації стверджується, що були атаковані як військові, так і цивільні об'єкти. Офіційний Дамаск, зокрема, заявляє, що атаки зазнав оборонний науково-дослідний центр і "сільськогосподарські райони" (показані зруйновані корівники).


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1103 | Додав: adminA | Теги: Сирія, західні ЗМІ, повалення режиму Башара Асада, атака Ізраїлю
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ