Ср, 2024-04-24, 12:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 22 » Атака Заходу на Януковича слабшає: далі слів справа не йде. - Огляд преси, 22 травня.
12:56
Атака Заходу на Януковича слабшає: далі слів справа не йде. - Огляд преси, 22 травня.
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Чиказький саміт НАТО не оминув увагою "українське питання". Його резолюція жорстка і майже безнадійна для правлячої в Україні "еліти". "Ми стурбовані вибірковим застосуванням правосуддя і тим, що видається політично вмотивованим переслідуванням... лідерів опозиції, а також умовами їх утримання", - йдеться в декларації саміту.

Заклик до України від лідерів країн–членів НАТО - вирішити проблеми в судовій системі, щоб вони відповідали принципу верховенства права над політичними міркуваннями, а також забезпечити чесні та демократичні вибори до парламенту.

Звісно, на такому несприятливому для України тлі годі було й очікувати якогось іншого резюме щодо перспектив зближення країни з Альянсом, окрім як вічного запевнення в тому, що "політика відкритих дверей стосовно Києва... буде продовжена".

Віктору Януковичу вочевидь було не більш комфортно у Чикаго, ніж у 2001–му Леонідові Кучмі, коли того посадили "за французьким алфавітом" (тобто так, щоб він не сидів за одним столом поруч з президентом США). Їдучи цієї неділі до США на зустріч лідерів НАТО та країн–партнерів, президент України, безсумнівно, знав, що ситуація складеться саме так, пише "Україна молода" в матеріалі Тараса Закусила та Олександра Шиманського "НАТО: "ізоляційний матеріал" для Януковича".

Навіть зі списку погоджених офіційно зустрічей, до якого увійшли тільки два президенти держав НАТО - поляк Броніслав Коморовський та румун Траян Басеску, а також президент Афганістану Хамід Карзай, з яким Янукович говорив про співучасть України в реалізації кількох інфраструктурних проектів.

Україна на саміті була радше не суб’єктом, а об’єктом для обговорення. Так, Броніслав Коморовський на зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель приділив Україні не один "абзац" розмови.

Розмова стосувалася українських справ та Євро–2012. Цю тему він планує продовжити з президентом Януковичем під час його візиту до Варшави 8 червня, на відкриття футбольного чемпіонату. "Ми знайшли спільну точку зору на те, що спортивний захід повинен бути максимально убезпеченим від різного роду суто політичних спекуляцій, - сказав пан Коморовський. - Але теж поділяємо неспокій в Україні".

Втім, в декларації країн-членів НАТО про Юлію Тимошенко мова не йшла. За інформацією "Комсомольской правды в Украине", на спеціальній резолюції наполягла особисто канцлер Німеччини Ангела Меркель. Ніяких особливих нововведень в порівнянні з іншими деклараціями щодо Києва не було - нас в черговий раз закликали вирішити проблеми в судовій системі і забезпечити проведення вільних і чесних виборів до парламенту. Про це пишуть Оксана Богданова і Тарас Козуб в статті "Януковича в Чикаго чекала "гангстерська" романтика".

А в Партії регіонів зазначають, що рекомендації НАТО не є обов'язковими для виконання Україною, передає "КоммерсантЪ-Украина" у матеріалі Олени Геди "Азіатський вклад". "Ми - асоційований член НАТО, в нашому законодавстві визначено, що Україна - позаблокова держава. НАТО може рекомендувати все що завгодно, це його право, а наше право - прислухатися до цих рекомендацій або відкидати їх, - заявив секретар комітету з питань нацбезпеки і оборони Юрій Самойленко. - Я розцінюю це як спробу втручання в наші внутрішні справи".

З іншого боку, сьогодні в Страсбурзі відбудуться дебати Європейського парламенту (ЄП) щодо ситуації в Україні. Вперше за останні роки найбільші фракції ЄП зійшлися в оцінці взаємин Києва та Брюсселя. Європарламент має намір констатувати безліч проблем і закликати Україну до дотримання демократичних принципів, утримавшись при цьому від згадки про які-небудь санкції, крім політичного бойкоту Євро-2012.

Поки неясно, чи вплине на текст резолюції прохання екс-прем'єра Юлії Тимошенко заморозити підписання угоди про асоціацію з України, зазначає Сергій Сидоренко в матеріалі "Нічого страшного" для газети "КоммерсантЪ-Украина".

У розпорядженні видання опинилися проекти резолюції, підготовлені кількома фракціями ЄП, в тому числі найбільшими - групою Європейської народної партії (ЄНП, 264 депутата) і соціал-демократами (СД, 185 депутатів).

Тексти резолюцій, запропоновані ЄНП, зазвичай відрізняються жорсткою критикою щодо чинної влади. На цей раз традиція виявилася порушена - депутати ЄНП утрималися навіть від повторення формулювань, що звучали в торішніх резолюціях ЄП, на зразок констатації "акта помсти Юлії Тимошенко" з боку української влади.

Всі без винятку фракції ЄП визнають системні порушення прав людини українською владою. Проект СД пропонує констатувати "серйозні недоліки в незалежності судочинства" і нагадує, що "вироки і кримінальні справи стосовно Юлії Тимошенко та інших високопоставлених чиновників колишнього уряду сприймаються багатьма як акти вибіркового правосуддя". Формулювання ЄНП відрізняється тим, що члени партії вважають "вибірковість правосуддя" стосовно колишніх чиновників фактом, який не підлягає сумніву.

В жодному з проектів, якими володіє газета, немає згадки про можливі санкції в адресу України у зв'язку з порушенням нею демократичних стандартів, однак ЄНП пропонує ввести "м'який" політичний бойкот української частини Євро-2012.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1054 | Додав: adminA | Теги: 22 травня. Атака Заходу на Янукович, Огляд преси
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ