Чт, 2024-04-25, 05:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 2 » Азаров: ліквідація "Нафтогазу" в рамках реструктуризації призведе до перегляду газових угод
13:52
Азаров: ліквідація "Нафтогазу" в рамках реструктуризації призведе до перегляду газових угод
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Запланована урядом реструктуризація Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" призведе до перегляду підписаних нею газових угод з російським ВАТ "Газпром", вважає прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає "Інтерфакс-Україна".

"Нафтогаз України" як суб'єкт господарювання припинить своє існування, буде ліквідаційний період, і через певний час після настання всіх необхідних формальностей діятимуть на цьому ринку абсолютно інші нові компанії", - сказав він журналістам в Києві в п'ятницю, 2 вересня.

- Ультиматум Міллера: контракти на газ будуть переглянуті лише при злитті "Нафтогазу" з "Газпромом"
- Росія погрожує Україні зустрічним позовом у разі звернення до Стокгольмського арбітражу
- The Wall Street Journal. Україна гордовито відкинула російські зусилля, спрямовані на зближення
"І через це всі угоди, які існують на сьогоднішній момент, будуть переглянуті", - додав глава українського уряду.

Азаров повідомив, що в даний час в уряді працюють над структурою "Нафтогазу".

"Абсолютно очевидно, що буде самостійна газовидобувна компанія, самостійна компанія, яка займатиметься транзитом газу, і навіть через це потрібно переукладати відомі угоди (підписані з "Газпромом" в січні 209 року), оскільки з'явиться новий суб'єкт господарювання", - пояснив український прем'єр.

На цю заяву послідувала негайна реакція "Газпрому". Зі слів голови компанії Олексія Міллера, Росія фактично відкидає аргументи уряду України для перегляду газових контрактів. Зі слів голови "Газпрому" витікає, що реструктуризація "Нафтогазу" і його подальша ліквідація є суто внутрішніми справами України, які ніяк не змінять позиції російського керівництва щодо газових контрактів. І єдино можливим варіантом зменшення ціни на газ для України є лише злиття з "Газпромом".

Як відомо, 31 серпня високопоставлене джерело в уряді України повідомило, що Україна має намір вирішити питання про ціну на російський газ в судових інстанціях, у випадку, якщо домовленості про зниження ціни не вдасться досягти на двосторонніх переговорах з Росією.

На питання, коли це може відбутися, співрозмовник не виключив, що такі кроки Україна може зробити до кінця 2011 року.

Пізніше стало відомо, що Україна подала заявку на закупівлю у "Газпрому" в 2012 році 27 мільярдів кубометрів газу проти 40 мільярдів кубометрів в 2011 році.

Після цього глава "Газпрому" Олексій Міллер повідомив, що "Нафтогаз України" повинен оплачувати щорічно не менше 33 млрд куб м газу, як це передбачено умовами довгострокового контракту на умовах "бери або плати".

Як раніше повідомляли українські ЗМІ, Азаров заявив, що позиція російської влади в газовому питанні змушує українську сторону задуматися про розрив контракту на постачання газу в судовому порядку. За його словами, уряд України вже проконсультувалися з вітчизняними і міжнародними експертами щодо перспектив судової тяжби з Москвою і готовий почати розгляди.

При цьому прес-секретар прем'єр-міністра Російській Федерації Дмитро Пєсков повідомив, що офіційний Київ не поінформував Москву про наміри почати судовий розгляд для розірвання газових контрактів, що діяли, і підкреслив, що "російська сторона виходитиме з того, що між відповідними організаціями РФ і України є угоди, що діють, зобов'язання за якими виконуються Росією в повному обсязі".

Як відомо, Україна веде переговори з Росією про можливе зниження ціни на природний газ. 11 серпня відбулася зустріч президентів двох країн - Дмитра Медведєва і Віктора Януковича. Жодної офіційної інформації про підсумки переговорів не прозвучало - зустріч пройшла за зачиненими дверима.

Напередодні Янукович заявив про можливість судового позову щодо легітимності угод між "Газпромом" і "Нафтогазом України" про постачання і транзит газу, укладених в 2009 році екс-прем'єром України Юлією Тимошенко, яку Генпрокуратура України звинувачує в перевищенні влади при укладенні контракту на постачання російського газу в 2009 році.

Раніше ЗМІ повідомляли, що прем'єр Росії Володимир Путін у Криму погодився знизити ціну на газ в обмін на згоду керівництва України на створення спільної структури, яка в майбутньому зможе контролювати роботу української ГТС.

Зауважимо, що переговори України та Росії з приводу газу зайшли у безвихідь. Офіційно вони закінчилися лише створенням робочої групи для обговорення газових питань.

6 червня голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Газпром" не планує змінювати формулу ціни на газ для України і не прив'язуватиметься до інших енергоносіїв. "Винаходити якусь для когось нову формулу або прив'язувати її до будь-яких інших енергоносіїв ми не будемо", - сказав він, підкресливши, що закладена в контракті з Україною формула ціни "є абсолютно ринковою".

Київ зробив заяву у відповідь - якщо РФ не перегляне формули ціни, для неї зросте вартість транзиту газу по українській території. "Україна зазнає збитків, не отримуючи компенсації. Раз у нас зросла ціна газу, компенсуйте нам ставки транзиту", - заявив прем'єр-міністр України.

Раніше президент України Віктор Янукович заявив, що зростання ціни на газ відповідно до контракту 2009 року між Україною і Росією становить загрозу українській економіці.

"Газпром" i "Нафтогаз" 21 квiтня 2010 року в Харкові пiдписали доповнення до контракту на постачання газу, згiдно з яким українська сторона отримала знижку в цiнi на газ, яка дорiвнює величинi зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згiдно з постановою уряду РФ вiд 30 квiтня, нульове експортне мито при постачаннях росiйського газу до України дiє по 2019 рiк включно.

За контрактної цiни на газ нижче 333,33 дол за 1 тис кубометрiв розмiр мита дорiвнюватиме нулю. Якщо цiна дорiвнюватиме або буде бiльшою за 333,33 дол, то мито визначатиметься як рiзниця 30% контрактної цiни та суми в 100 доларів.

Спецiальний митний збiр дiє щодо 30 млрд куб м газу, що постачається до України в 2010 роцi, i 40 млрд куб м газу, який щороку постачатиметься Українi з 2011 по 2019 рiк. Обсяги газу, що перевершують цей показник, оподатковуватимуться загальним 30-вiдсотковим митом на експорт газу з Росiї. Мито застосовується з 1 квiтня 2010 року.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.

Прем'єр впевнений, що газові контракти протирічать міждержавній угоді від 2004 року

Також Азаров повідомив, що Україна пропонує Росії провести переговори з уточнення об'ємів постачань газу, а також умов транзиту газу на 2012 рік. "У нас є всі підстави запропонувати провести в Росії відповідно до міждержавної угоди (від 2004 р) переговори по уточненню об'ємів постачання газу на 2012 рік, умови постачання і транзиту газу", - сказав прем'єр України.

Азаров пояснив, що відправлені в листі аргументи полягають в тому, що відповідно до міжурядової угоди, яку ратифіковано Верховною Радою України і Держдумою Росії, такому, що набув чинності в 2004 році, щорічні об'єми постачань газу, умови транзиту і ціна визначаються спеціальними міжурядовим протоколами.

"На превеликий жаль, з 2005 року це положення, що має силу міждержавної угоди, що стоїть вище за господарські контракти і вище внутрішньодержавного законодавства, жодного разу не виконувалося", - сказав прем'єр.

Тому, за його словами, Україна вважає, що контракт, який був укладений в січні 2009 року, протирічить принаймні тій частині цієї міжурядової угоди, яка стосується щорічних уточнень угод. Таким чином, на думку Азарова, у України є всі підстави запропонувати Росії провести такі переговори.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1002 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ