Пт, 2024-04-19, 06:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Квітень » 23 » "Батьківщина", плюнувши на демократію, "увіковічнила" Яценюка
10:07
"Батьківщина", плюнувши на демократію, "увіковічнила" Яценюка
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк убезпечив себе від можливої відставки. За його пропозицією фракція затвердила нове положення про свою діяльність, згідно з яким відставка голови може бути прийнята не менш як 2/3 голосів. Альтернативну пропозицію - скидати голову простою більшістю голосів - у "Батьківщині" відхилили. Підвищення порогу голосування соратники пана Яценюка назвали "технічним рішенням". і запевнили, що воно "не пов'язане з планами влади щодо зміщення лідера фракції", передає "КоммерсантЪ-Украина".

22 квітня в розпорядженні журналістів опинилася копія положення "Про депутатську фракцію "Батьківщина" у Верховній Раді VII скликання", затвердженого на засіданні фракції 16 квітня. Цей документ суттєво ускладнює процедуру обрання та відкликання голови фракції - Арсенія Яценюка, а також встановлює цілі і завдання народних депутатів "Батьківщини". "Главою фракції вважається обраний (відкликаний) член фракції, за якого (за відгук якого) проголосувало більше ніж 2/3 членів фракції", - сказано в положенні.

Арсеній Яценюк очолює фракцію "Батьківщина" у Верховній Раді VII скликання з моменту її заснування. Рішення про його призначення ухвалено 12 грудня 2012 року 99 народними депутатами, обраними в мажоритарних округах та за виборчим списком партії "Батьківщина", й оголошено на установчому засіданні парламенту.

За даними офіційного сайту Верховної Ради, зараз у фракції "Батьківщина" налічується 95 осіб. Таким чином, для відкликання пана Яценюка тепер необхідні голоси не менш як 64 народних депутатів. "Положення про діяльність фракції "Батьківщина" було затверджено в тій же редакції, в якій цей документ діяв у Верховній Раді VI скликання. Його схвалили 89 народних депутатів, при двох, що утрималися", - повідомило джерело в керівництві фракції.

За його словами, з моменту заснування 12 грудня 2012 року фракція діяла без положення, а, отже, питання про відкликання голови було не врегульовано. "У законі "Про Регламент Верховної Ради" сказано, що дії фракцій повинні ґрунтуватися на демократичності і не повинні суперечити Конституції та іншим законам. Це означає, що рішення про відкликання Арсенія Яценюка за відсутності положення могло бути прийняте простою більшістю голосів (не менш як 48 людей)", - підкреслив співрозмовник.

Слід зазначити, що необхідність у підвищенні мінімального порогу голосів, необхідного для відставки пана Яценюка, виникла через загрозу перевороту всередині фракції. Сам Арсеній Яценюк вперше заявив про це на початку квітня, після того як фракцію покинули чотири народні депутати - Віталій Немілостівий, Ігор Скосар, Роман Стаднійчук та Олег Канівець.

"Вказівку про те, щоб зняти мене з керівництва фракцією, дав особисто Віктор Янукович, а виконавець цього сценарію - Андрій Клюєв (секретар Ради національної безпеки і оборони)", - заявляв Арсеній Яценюк. Після цього 5 квітня представники фракції "Батьківщина" підтвердили повноваження Арсенія Яценюка.

Втім, тепер соратники пана Яценюка заперечують існування загрози його відставки. "Ми продовжили дію положення, що мало силу в минулому скликанні! Ні про які інші причини, в тому числі пов'язані з планами влади змістити Арсенія Яценюка, на засіданні мова не йшла", - заявив виданню народний депутат Павло Петренко ("Батьківщина") .

Однак на засіданні фракції народні депутати пропонували й інші варіанти положення про її діяльність. Один з них розробив і роздав своїм колегам заступник голови "Батьківщини" Сергій Сас.

Цей документ містить три важливих пункти, що не увійшли до ухваленого положення. Головною метою діяльності фракції в ньому названо "забезпечення передумов і вживання заходів зі звільнення з ув'язнення Юлії Володимирівни Тимошенко". Членів фракції пропонувалося зобов'язати керуватися у своїй діяльності "рішеннями з'їзду і політради партії "Батьківщина". Спрощено також процедуру відставки голови фракції - для цього було б достатньо рішення простої більшості.

"Обрання і звільнення голови фракції, як і будь-якого іншого виборного голови, простою більшістю голосів - основоположний принцип демократії. Цю ж процедуру я прописав для заступників керівника фракції - я є одним з них і можу сказати, що така норма дисциплінує", - заявив Сергій Сас.

Він також запевнив, що питання про зміну керівника фракції у "Батьківщині" зараз не актуальне. "Зрозуміло, що наших політичних опонентів не влаштовує Арсеній Яценюк, але нещодавно фракція висловила йому вотум довіри, це рішення було ухвалено майже всім складом фракції, так що питання про зміну керівництва у нас не стоїть", - зазначив народний депутат.

Відомо, що лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко вважає, що Яценюк втратив контроль над фракцією. "Скільки ще треба "тушок" чи голосувань синхронно з владою, аби поставлене мною питання персональної відповідальності Яценюка сприймалося як логічне і обґрунтоване, а не як прояв політичної конкуренції?" - заявляє Гриценко.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 934 | Додав: adminA | Теги: Батьківщина, демократія, Яценюк
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ