Вт, 2024-04-16, 22:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Квітень » 5 » Бєларусь, Польща та Росія затягнуть газовий вузол на шиї України
14:30
Бєларусь, Польща та Росія затягнуть газовий вузол на шиї України
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Російський газовий монополіст "Газпром" і польська компанія EuRoPol GAZ s.a. сьогодні в Санкт-Петербурзі підписали меморандум про взаєморозуміння за проектом будівництва газопроводу "Ямал-Європа-2" в обхід території України. Як повідомили в управлінні інформації "Газпрому", з російської сторони документ підписав голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, з польської - генеральний директор EuRoPol GAZ Мирослав Добрут, передає УНІАН.

"Документ передбачає реалізацію проекту "Ямал-Європа-2" через територію Польщі у напрямку Словаччини та Угорщини потужністю не менш як 15 млрд куб м газу на рік. Техніко-економічне обґрунтування проекту має бути підготовлено протягом шести місяців", - йдеться в повідомленні.

Газопровід дасть змогу збільшити транзитні потужності для поставок газу до Польщі, Словаччини та Угорщини, а також скоротити витрати при його транспортуванні. Крім того, проект дасть змогу в перспективі наростити обсяги експорту російського газу до країн Центральної Європи.

"Проект "Ямал-Європа-2" передбачає будівництво додаткових газотранспортних потужностей для забезпечення надійного, гарантованого постачання російським газом європейських споживачів. Маршрут газопроводу пройде територією Польщі, а проектні і будівельні роботи будуть виконані за активної участі наших польських партнерів", – сказав Міллер.

Зазначається, що в 2012 році група "Газпром" поставила до Польщі 9,94 млрд куб м природного газу. Контракти на постачання російського газу до Польщі та його транзиту через польську територію діють до 2022 і до 2019 рр. відповідно.

Транснаціональний газопровід "Ямал - Європа" проходить територією чотирьох країн - Росії, Бєларусі, Польщі та Німеччини. Його проектна потужність - 32,9 млрд куб м газу на рік, кількість компресорних станцій - 14, діаметр труб - 1420 мм, загальна протяжність – понад 2 тис км.

Польська ділянка налічує 684 км лінійної частини і 5 компресорних станцій: "Чеханув", "Шамотули", "Замбрув", "Влоцлавек", "Кондратки". Польською ділянкою газопроводу володіє АТ "EuRoPol GAZ s.a.", що є спільним підприємством ВАТ "Газпром" і польської компанії PGNiG s.a

Як повідомлялось, 3 квітня президент Росії Володимир Путін доручив "Газпрому" опрацювати будівництво в обхід України газопроводу "Ямал–Європа-2" через Бєларусь.

"Ми у зв'язку з "Північним потоком" і "Південним потоком" фактично відмовилися від "Ямал–Європа-2". "Південний потік": ми вже практично почали роботи, будівництво набирає обертів. Проте я просив би вас повернутися до проекту "Ямал–Європа-2". Знаю, що ви активно опрацьовуєте це питання з партнерами. Йдеться про підвищення надійності газопостачання Польщі, Словаччині, Угорщині", - сказав Путін.

Зі свого боку голова "Газпрома" Міллер зазначив, що цим газопроводом можна постачати 15 млрд куб м газу, а будівельні роботи завершити до 2018-2019 років.

Через ямальський газопровід, який проходить через територію Бєларусі та Польщі до Німеччини, росіяни щорічно можуть постачати близько 33 млрд кубометрів газу.

Зазначимо, вчора міністр державної скарбниці Польщі Миколай Будзановський, який курирує ПЕК, заявив, що відновлення проекту будівництва газопроводу "Ямал-Європа-2" видається сумнівним з урахуванням нових проектів у галузі транспортування газу.

"Ніхто, крім польської фірми та польського уряду, не може приймати рішення про транзит через польську територію. Тож ми делікатно зазначаємо, що ні за якими підказками від когось, а тим більше від "Газпрому", щодо цього ми не будуватимемо нову мережу транспортування газу до Польщі або ЄС", - сказав він.

Бєларусь підтримує будівництво другої лінії газопроводу "Ямал-Європа" в обхід України

Бєларусь виступає за будівництво другої лінії газопроводу "Ямал-Європа", заявив перший віце-прем'єр уряду країни Володимир Семашко в ефірі бєларуського телеканалу ОНТ, повідомляють РІА "Новости".

Нагадаємо, розглянути можливість будівництва другої гілки "Ямал-Європа" днями доручив ВАТ "Газпром" президент РФ Володимир Путін.

"Рішення подвоїти газотранспортні потужності найкоротшим маршрутом (через Бєларусь - ред.) - це абсолютно реальна і твереза пропозиція", - сказав Семашко.

Він пояснив, що Бєларусі даний проект принесе вигоду у вигляді податків від роботи на її території газотранспортного підприємства.

"Що більший транзит, то більше податків", - сказав перший віце-прем'єр.

Він також зазначив, що транспортні витрати становлять левову частку вартості газу, яку сплачує кінцевий споживач. "Собівартість видобутку тисячі кубометрів 15-20 доларів", - сказав він.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 891 | Додав: admin | Теги: Газпром, ямал європа 2
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ