Чт, 2024-05-02, 00:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 2 » Бієннале-2011 у Венеції: Україну представляє величезне панно з "писанок"
15:25
Бієннале-2011 у Венеції: Україну представляє величезне панно з "писанок"
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

1 червня відкрилася 54-та Венеціанська бієнале. Цього року в ній бере участь рекордна кількість країн - 89, серед них й Україна.

Для широкої публіки Бієнале буде доступна з 4 червня до 27 листопада, проте всі світські заходи відбуваються за кілька днів до офіційного відкриття - з 1 по 4 червня. Саме в ці дні Бієнале відкрита для преси й акредитованих гостей.

У перший день роботи форуму відбулося урочисте відкриття українського павільйону. Цьогоріч від України в основній програмі заявлена одеситка Оксана Мась з проектом Post vs Proto-Renessans. Її робота являє собою величезне мозаїчне панно у вигляді Гентського вівтаря, створеного братами Хубертом і Яном ван Ейками в XV столітті, зібране з тисяч розписаних дерев'яних яєць, передає Корреспондент.net.

Як розповіла Мась, яйця були розписані людьми з близько 50 країн; спочатку художниками виступали ув'язнені жіночих колоній, що зобразили на дерев'яних яйцях свої гріхи, страхи, надії на майбутнє і речі, які замінили їм Бога, потім до них долучилися інтелектуали, пізніше - різні люди, різних професій, з різних країн. Художниця просуває ідею індивідуального очищення від гріхів через їх усвідомлення, що робить людство ближчим до зображеного ван Ейками раю на землі.

На яйцях, зокрема, можна побачити зображення смерті, оголених жінок, грошей, логотипи Pepsi, Facebook тощо. Логотипів тут взагалі багато - вони покликані символізувати нездоровий консюмеризм сучасної людини, що робить собі ідолів з ​​маркетингового пилу, зазначає "КоммерсантЪ-Украина".

"Здалеку Ви бачите обличчя бога, а потім підходите ближче і бачите, що насправді відображається в особі бога, коли він загляне в душу кожного"​​, - так інтерпретує ефект від панно автор проекту Оксана Мась.

Художниця зазначає, що яйце - єдиний базовий елемент, присутній у культурах усього світу, отож проект стає "трансконтинентальним".

У Венеції проект представлений вісьмома фрагментами (6x6 м кожен), на які пішло більш як 150 тис яєць. Три частини панно склали в трикутну колону, встановлену на площі Сан-Стае на березі Гранд-каналу. Інші п'ять фрагментів зайняли церкву Сан-Фантін, розташовану навпроти театру La Fenice, яка останні років десять стояла замкненою. Тут металоконструкції з нанизаними на стрижні дерев'яними яйцями надали трійчату вівтарну форму, перегородивши нею всі три нефи на підході до трансепту. За словами художниці, вже складено графік показу цього проекту в музеях різних країн аж до 2013 року.

На відкритті українського павільйону побував екс-міністр культури України Василь Вовкун. Куратором виставки Мась виступив відомий арт-критик, куратор, винахідник терміну "трансаванград" Акілле Боніто Оліва.

2 червня відкривається ще один український павільйон - виставка The Future Generation Art Prize @ Venice київського центру сучасного мистецтва PinchukArtCentre. Вона представлена в офіційній паралельній програмі Венеціанської бієнале.

В експозиції беруть участь 19 художників з 18 країн, які стали кандидатами на отримання однойменної міжнародної арт-премії, зокрема переможниця, бразильська художниця Синтія Марчелло, а також український художник Aртем Волокитін.

Усього в 54-й Венеціанській бієнале, яка відбувається з 1895 року і є одним з найважливіших світових форумів для просування нових арт-тенденцій, бере участь рекордна кількість країн - 89. Вперше представлені такі країни, як Андорра, Саудівська Аравія, Бахрейн, Бангладеш, Малайзія, Руанда і Гаїті. Після тривалої відсутності в програму повернулися Ірак, Індія, Конго, ПАР і Зімбабве. У 2007-му році українська експозиція стала однією із трьох топ-подій бієнале.

Куратором 54-ї бієнале стала знаменитий мистецтвознавець, швейцарка Біче Курігер (Bice Curiger), одна із засновників і головний редактор журналу Parkett; з 1993-го вона займалася міжнародними виставками в цюрихському Кунстхаусі, а з 2004 року була видавцем журналу Tate etc - титана серед видань про мистецтво.

Назва основної програми цьогорічної Венеціанської бієнале - ILLUMInations, воно складається зі слів просвітництво (illumination) і нації (nations). Як зазначає Курігер, в назві закладено дві найважливіших мети - роз'яснити відвідувачам зміни та новітні явища у світі мистецтва і зберегти при цьому ідентичність країн-учасниць, знайти унікальний підхід до розуміння і сприйняття сучасного мистецтва кожної окремо взятої нації.

Суперечливим стало залучення в основну програму полотен венеціанського живописця Тінторетто (1518-1594) - далеко не сучасного художника. Сама Курігер пояснила це тим, що бачить у творчості Тінторетто, який поряд з Джорджоне, Тиціаном і Веронезе був одним з найбільших венеціанських майстрів епохи Відродження і який своїми відкриттями вийшов за рамки композиційних умовностей класичного Ренесансу, багато спільного зі сміливістю сучасних художників, що кидають виклик усталеним нормам у мистецтві наших днів. У програмі три роботи Тінторетто - "Викрадення тіла Святого Марка з Александрії", "Створення тварин" і "Таємна вечеря".

54-та Венеціанська бієнале триватиме в період з 4 червня по 27 листопада 2011 року. В рамках арт-форуму відбудеться Венеціанський міжнародний кінофестиваль, фестиваль сучасної музики, театральний фестиваль та інші події.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 922 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ