Ср, 2024-04-24, 19:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 21 » Біфштекс із синтетичного м'яса, вартістю 300 тис дол
14:49
Біфштекс із синтетичного м'яса, вартістю 300 тис дол
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Власник знаменитого лондонського ресторану Fat Duck ("Жирна качка") Хестон Блюменталь запрошений приготувати перший в світі біфштекс з синтетичного м'яса, яке вирощують наразі зі стовбурових клітин корови, повідомляє NEWSru.com.

Автор амбітного проекту - Марк Пост, завідувач відділенням фізіології на медичному факультеті університету міста Маастріхт в Нідерландах. В його лабораторії зараз дозріває матеріал, необхідний для приготування біфштекса вартістю 300 тисяч доларів США, придатного в їжу.

Виступаючи на щорічній конференції Американської асоціації сприяння розвитку науки, що проходить в канадському Ванкувері, Пост заявив про те, що до жовтня нинішнього року він планує виростити таку кількість м'язової і жирової тканини корови, якої вистачить для приготування одного рубаного біфштекса.

Поки, правда, йому вдалося виростити в лабораторних умовах зі стовбурових клітин корови зразки м'язових волокон, що досягають 3 см в довжину, 1,5 см в ширину і товщиною в 0,5 см. За розрахунками науковців, до жовтня цього року їм треба буде підготувати близько 3 тисяч зразків, щоб з них міг вийти повноцінний біфштекс.

Технологія така: пучки м'язових волокон кріпляться не до кісток за допомогою сухожиль, як це буває в живій природі, а до спеціальної основи, розміщеній в живильний розчин з сироватки з ембріонів великої рогатої худоби. Під впливом еклектичного струму волокна скорочуються, що забезпечує їх зростання.

Незважаючи на те, що при нинішніх масштабах отримання "лабораторного м'яса" - процес довгий і дорогий, в перспективі все може змінитися докорінно, стверджує Пост. За його словами, завдяки такій методиці, в майбутньому, пожертвувавши життям однієї корови, можна буде отримувати не сотні відбивних, а сотні мільйонів біфштексів.

Пост ще минулої осені оголосив про майбутню революцію в харчуванні, настільки ж важливу, як і перехід від полювання до м'ясного тваринництва. Тоді він заявив, що перші "штучні" сосиски з'являться навесні 2012 року. Ціна подібної сосиски називалася така ж - 300 тис доларів.

Тоді Пост брав стовбурові клітини свині і "підгодовував" сироваткою крові ембріона коня. Проте виглядали вони, за його словами, не дуже апетитно - "білі, так як в них немає крові і дуже мало міоглобіну". Тоді ж Пост заявив, що сподівається попрацювати з клітинами корови і вже через рік створити синтетичну яловичину для гамбургера.

Проте на даний момент вживати в їжу м'ясо, вирощене на сироватці крові ембріона корови, строго заборонено: є ризик, що воно містить пріони або інші токсичні речовини.

Якщо ж вдасться знайти безпечну підгодівлю, синтетичне м'ясо дозволить відмовитися від забою тварин. Крім того, його виробництво не шкодить екології: наприклад, для синтезування м'яса потрібно на 99% менше землі, ніж для вирощування на м'ясо корів, вказують науковці.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 944 | Додав: adminA | Теги: Біфштекс із синтетичного м'яса, вартістю 300 тис дол
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ