Пт, 2024-04-26, 22:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2010 » Червень » 30 » Білий дім не планував затримання "шпигунів із РФ"
12:50
Білий дім не планував затримання "шпигунів із РФ"
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Скандальні арешти 10 осіб, обвинувачених у шпигунстві на користь Росії, не були заплановані ФБР на минулий тиждень і пройшли тільки через звістку про те, що один з підозрюваних мав намір 27 червня залишити США, стверджують два джерела у ФБР, передає РИА "Новости" з посиланням на газету New York Times.
Представник мін'юсту США Дін Бойд трохи пізніше також заявив журналістам, що терміни визначалися "кількома надзвичайно важливими правоохоронними й оперативними причинами", зокрема "тим фактом, що один з підозрюваних збирався залишити Сполучені Штати і його необхідно було заарештувати до від'їзду", передає ИТАР-ТАСС.

Ім'я цієї людини не названо, хоча зазначено, що вона прямувала не до Росії, а до іншої країни. Тим не менше, спецслужби були впевнені, що ця людина була намір втекти з США, і не хотіли випускати ані її, ані інших підозрюваних, стверджують анонімні силовики.

Американські ЗМІ з посиланням на судові документи повідомляють, що, на думку Федерального бюро розслідувань, підозрювана Анна Чапмен збиралася вилетіти до Москви.

Міністерство юстиції США затримало в неділю 10 людей, підозрюваних у шпигунстві на користь Росії. Їм загрожує тюремне ув'язнення терміном до 25 років. Всього в групу входить 11 осіб - одинадцятий обвинувачений був затриманий на Кіпрі.

У вівторок офіційний представник Білого дому Роберт Гіббс заявив на прес-брифінгу, що операція із затримання підозрюваних в шпигунстві була проведена коректно і у момент, визначений правоохоронними органами.

МЗС Росії заявило, що ці громадяни не здійснювали будь-яких дій, спрямованих проти інтересів США.

Російське зовнішньополітичне відомство виходить з того, що заарештованим громадянам буде забезпечено нормальне ставлення у місцях їх утримання, а також, що американська влада гарантує доступ до них консульських співробітників Росії і адвокатів.

Москва розраховує, що "американська сторона проявить у цьому питанні належне розуміння, зокрема виходячи з позитивного характеру нинішнього етапу розвитку російсько-американських відносин".

Глава МЗС РФ Сергій Лавров, який перебуває з візитом на Близькому Сході, висловив надію на те, що Вашингтон виступить з поясненнями, що відбувається. Справа в тому, що з оприлюднених матеріалів звинувачення неясно, яку саме розвідувальну інформацію передавали заарештовані, і чи завдала їхня діяльність шкоду безпеці США. Момент зі "шпигунським скандалом" у США "обраний з особливою витонченістю", заявив Лавров у вівторок.

Питання про терміни операції набуло особливого звучання через те, що арешти були проведені практично відразу після успішного проведення у Вашингтоні чергової російсько-американської зустрічі на вищому рівні. Це породило припущення, що могло йтися про політизований крок з боку тих сил у США, яким може не подобатися курс США на встановлення реального партнерства з Росією.

Гіббс також повідомив у вівторок, що лідер США Барак Обама у курсі подій, але зазначив, що Білий дім не має права вдаватися в подробиці розслідування, яке проводиться міністерством юстиції та ФБР.

Підтвердивши це у вівторок, офіційний представник Білого дому Томмі Вітор водночас додав: "Але мені невідомо, чи знав він (президент - ред.), коли точно мали відбутися арешти".

Багато експертів в США і Росії закликають не драматизувати ситуацію, вважаючи, що з'ясування відносин між спецслужбами не має торкатися докорінних політичних інтересів двох супердержав, які вважають себе стратегічними партнерами з низки питань світової безпеки.

Арешт за звинуваченням у шпигунстві став великою несподіванкою на тлі помітного потепління відносин між Росією і США. Не далі як минулого тижня президент РФ Дмитро Медведєв обідав у Вашингтоні з лідером США Обамою.

Влада Росії і США розраховує, що "шпигунський скандал" не зіпсує їхніх відносин

Разом з тим, в адміністрації президента Сполучених Штатів вважають, що шпигунський скандал не зашкодить відносинам Росії і США.

"Я вважаю, що Росія і США розпочали новий період взаємодії, прикладом чого може слугувати наша співпраця при розгляді в ООН питань, пов'язаних з Іраном і КНДР. Не думаю, що цей скандал зашкодить нашим відносинам", - сказав Гіббс.

Глава уряду РФ Володимир Путін також висловив надію на те, що останні події в США не завдадуть шкоди позитиву, накопиченому в російсько-американських відносинах.

Напередодні прем'єр зустрівся в підмосковній резиденції Ново-Огарьово з колишнім американським президентом Біллом Клінтоном. "Прем'єр жартома зауважив, що Клінтон обрав правильний час для візиту до Москви, оскільки у США зараз "поліція розгулялася, людей у в'язниці саджають".

Піймані у США "засекречені російські шпигуни" вели свої сторінки в соціальних мережах

Тим часом у ЗМІ з'явилася інформація, що двоє молодих фігурантів "шпигунського скандалу" з 11 заарештованих за підозрою в шпигунстві на користь Росії були активними користувачами соціальних мереж.

27-річний Михайло Семенко, заарештований як шпигун, що діяв "під глибоким прикриттям", був активним учасником популярного сайту "Однокласники", де відкрито розміщував свої фотографії. На його сторінці зареєстровано понад 50 друзів. Семенко брав участь у кількох спільнотах, включаючи Групу для спілкування випускників програми Модель ООН на Далекому Сході (MUNRFE). Він закінчив школу й Амурський держуніверситет в Благовєщенську, в 2003-2004 роках навчався в Харбінському політехнічному університеті, пише NEWSru.com.

Востаннє Семенко відвідував сайт "Однокласники" наприкінці квітня. З фотографій, розміщених з США, видно, що Семенко багато подорожував. На своїй сторінці в англомовній мережі LinkedIn, він представляє себе як співробітника турбізнесу, володіє російською, англійською, іспанською та китайською (мандарин).

Сферою інтересів він позначив Китай і його економіку. На знімках - привабливий хлопець, знятий у Маямі, у Вашингтоні "зі зворотного боку Білого дому", з подружкою з Еквадору і блондинкою в Нижньому Манхеттені, на кордоні з Мексикою, у Філадельфії біля "дзвону Свободи".

За твердженням американських ЗМІ з посиланням на ФБР, підозрюваний в шпигунстві на зустрічах з "агентами" використовував такі кодові фрази, як "вибачте, ми не зустрічалися минулого літа в Каліфорнії?" або "Ми не могли зустрітися в Пекіні у 2004 році?".

Також в LinkedIn зареєстрована ще одна заарештована за підозрою в шпигунстві - 28-річна Анна Чапман. Її особистий альбом фотографій, розміщений в Facebook, викликав цілу сенсацію в американських таблоїдах, що оцінюють багато її портрети як "сексуальні".

"Якщо ти можеш це уявити, значить, можеш і досягти, якщо ти мрієш, то можеш втілити", - свідчить її англомовний профайл. Іншої інформації Чапмен не надала. У неї на Facebook понад 180 зареєстрованих друзів.

Американські ЗМІ повідомляють, що розлучена красуня керувала ріелторським онлайновим бізнесом з активами близько 2 мільйонів доларів.

За твердженням ФБР, Анна придбала мобільний телефон під вигаданим ім'ям і за неіснуючою адресою - 99 Fake Street, що дослівно перекладається як "фальшива, підроблена вулиця".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1037 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ