Пт, 2024-04-26, 00:32


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 5 » більш як 150 астероїдів можуть знищити людство в найближче століття
19:22
більш як 150 астероїдів можуть знищити людство в найближче століття
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Науковці NASA виявили понад півтори сотні астероїдів, кожен з яких становить потенційну загрозу людській цивілізації. Фахівці Лабораторії реактивного руху NASA (JPL) склали карту небесних тіл, які є потенційною загрозою Землі, передає ТСН.

Тіла класифіковано залежно від їхнього розміру: від 30 до 100 метрів у діаметрі, від 100 до 300 метрів, від 300 метрів до одного кілометра і понад один кілометр. Кожне з них може зіткнутися з нашою планетою протягом найближчого століття. Далі науковці вирішили не заглядати через занадто великі похибки в розрахунках.

Астрономи склали прогноз можливих наслідків зіткнення. Так, найменші астероїди можуть стерти з лиця Землі місто або навіть невелику країну. Тим не менше, більшість астероїдів здатні заподіяти лише локальні прикрощі. Однак 158 найбільших небесних тіл - або 1% виявлених - становитимуть реальну загрозу цивілізації.

У NASA підрахували, що на повну інвентаризацію та розробку методів протидії необхідно щороку протягом десятиліття виділяти від 250 до 300 мільйонів доларів.

Девід Моррісон і Кларк Чапман - фахівці з навколоземних об'єктів з США - образно порівняли нашу планету з мішенню, яка "літає в космічному тирі".

На початку 1994 року науковці опублікували результати дослідження, де спробували визначити ступінь ризику для людства, який виходить з космосу. У своїх розрахунках дослідники переважно опиралися на дані про Місяць, який, як і Земля, перебуває під обстрілом і на якому сліди космічних бомбардувань зберігаються мільярди років.

Чапман і Моррісон вважають, що в результаті падіння астероїдів раз на 500 тисяч років на 3емлі відбувається глобальна катастрофа. А брили завбільшки 10 кілометрів і більше, які за статистикою падають кожні 100 мільйонів років, практично не залишають шансів на виживання ні людині, ні тваринному світові. На думку науковців, якщо таке зіткнення станеться в наш час, загине п'ять мільярдів людей.

Фахівці вважають, що найбільшу загрозу становлять небесні тіла середньої величини. Жертвами падінь таких тіл за 500 тисяч років стали, за підрахунками експертів, півтора мільярда людей.

Численні кратери на всіх континентах свідчать про те, що 3емля протягом всієї своєї геологічної історії постійно піддавалася бомбардуванням з космосу. Нині знайдено близько 150 таких гігантських вирв. І науковці кажуть, що це сліди далеко не всіх зіткнень, які пережила наша планета.

Вивченням та виявленням астероїдів займається космічний телескоп NASA "Спітцер". Він призначений для спостереження за розташованими неподалік від Землі дрібними небесними тілами (NEO). Проект носить назву ExploreNEO.

З середини минулого року в рамках цього проекту були піддані спостереженню 293 астероїда. До кінця цього року астрономи мають намір обстежити ще 700 подібних тіл. Тема "астероїдної атаки" на Землю стала непокоїти вчених порівняно недавно. Так, аж до кінця XVIII століття падіння метеоритів вважали обманом зору.

А ще в 1960-х фахівці намагалися пояснити "земними" причинами появу кратерів, космічне походження яких зараз не викликає сумнівів.

На "совість" астероїда діаметром 10-15 км дослідники також списують загибель динозаврів, що сталася 65 мільйонів років тому. Разом з динозаврами зіткнення з небесним тілом відправило на той світ до 80 відсотків видів тварин і рослин.

У жовтні минулого року британський геолог Тед Нілд припустив, що поява людини була спровокована природними катаклізмами, що розпочалися через космічне "бомбардування".

Зазначимо, у червні 2010 року найбільша планета Сонячної Системи - Юпітер зіткнувся з астероїдом, який, за попередніми даними, розмірами лише трохи менший від Землі, але більший від Місяця. Землі тоді дуже пощастило: якби астероїд потрапив в нашу планету, трагедія була б планетарних масштабів, рахунок людських жертв відкрився б на багато сотень мільйонів.

Науковці встановили, що гравітаційні поля Сатурна і Юпітера захищають Землю від зіткнення з кометами і астероїдами. Протягом останніх сотень мільйонів років вони діють як могутні щити, не пропускаючи до нашої планети небезпечних комет і астероїдів.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 991 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ