Чт, 2024-04-25, 07:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 24 » Біологи пояснили, яким чином гриби викликають галюцинації
11:05
Біологи пояснили, яким чином гриби викликають галюцинації
Інші останні Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива на сайті holosUA.com/

Псилоцибін, активна речовина галюциногенних грибів, перешкоджає нормальному обміну інформацією між різними ділянками кори, що і є причиною появи різного роду ефектів і містичних переживань, які з'являються після прийому дози "священних грибів".

Про це пишуть американські біологи в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
Галюциногенні гриби відомі людству з дуже давніх часів. Багато індіанських народів Центральної і Південної Америки і досі використовувати їх у різних релігійних церемоніях і приписують таким грибам магічні властивості чи навіть вважають їх священними, передають РИА "Новости".
Останнім часом багато науковців розглядають можливість обмеженого застосування активної речовини цих грибів - псилоцибіну - для лікування психічних розладів та інших хвороб нервової системи.
Група нейрофізіологів під керівництвом Девіда Натта з Імперського коледжу Лондона (Велика Британія) простежила за дією псилоцибіну на мозок людини за допомогою двох видів функціональної магнітно-резонансної томографії.
У своїй роботі біологи скористалися послугами 30 здорових добровольців, що вже мали досвід прийому галюциногенних препаратів.
Натт та його колеги розділили випробовуваних на дві групи, одна з яких проходила тести в різних томографах.
Перший прилад стежив за активністю мозку по тому, як змінювалося постачання різних груп нервів киснем, а другий - позначав частину молекул води в крові за допомогою спеціальних магнітних міток і стежив за зміною їхньої концентрації у відділах мозку.
Дослідники проводили експеримент в два етапи - спочатку вони вводили в кров своїх підопічних "порожній" фізіологічний розчин, спостерігали за їхнім станом 18 хвилин і лише після цього додавали в розчин дозу псилоцибіну й повторювали цикл спостережень.
В ході кожного етапу добровольці повинні були оцінити "якість" випробовуваних відчуттів за шкалою від нуля (відсутність галюцинацій) до десяти (повна реалістичність видінь), натиснувши кнопку на пульті томографа.
Загалом знімки томографів продемонстрували приблизно однакові зміни після прийому психоактивної речовини. Біологи використовували отримані дані для моделювання реакції мозку на псилоцибін.
Вважається, що більшість психоделічних наркотиків посилюють інтенсивність роботи окремих частин мозку. Всупереч цьому, у випадку із псилоцибіном інтенсивність кровопостачання в багатьох ділянках мозку помітно впала: що нижчим був приплив крові, то сильніші галюцинації.
Надто ж сильно цей ефект проявився в тісно пов'язаних ділянках кори - в так званих передній і задній поясній корі, а також у деяких частинах префронтальної кори.
Всі ці ділянки задіяні у розв'язанні абстрактних завдань і керують багатьма іншими когнітивними функціями мозку.
За розрахунками науковців, зниження інтенсивності кровообігу пояснюється тим, що псилоцибін порушує роботу нервових клітин, які сполучають зазначені відділи мозку.
Часткова втрата зв'язку між частинами кори призводить до появи помилок і різночитань, що і стає основою для психоделічної подорожі.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива | Переглядів: 1221 | Додав: admin | Теги: галюцинація, псилоцибін, галюциногенний гриб, гриби
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ