Пт, 2024-04-26, 06:00


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Серпень » 1 » Бойовики та фахівці з РФ виготовляють у Донецьку "брудну" ядерну бомбу - західні ЗМІ
21:45
Бойовики та фахівці з РФ виготовляють у Донецьку "брудну" ядерну бомбу - західні ЗМІ
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Відразу два впливових західних видання - американський часопис "Newsweek" та британська газета "Times" - написали, що, згідно з розвідувальними даними, наданими їм СБУ, проросійські бойовики з окремих районів Донецької області (ОРДО) почали видобувати радіоактивні промислові відходи з бункера у Донецьку.

Ці ЗМІ, посилаючись на досьє з Києва, пишуть, що озброєні прихильники Володимира Путіна нібито отримують консультативну допомогу від російських фахівців у галузі ядерної зброї, аби надалі використати ці відходи для виробництва "брудної бомби". При цьому з документів СБУ незрозуміло, чи є ці фахівці приватними особами чи перебувають на державній службі, зазначає "BBC-Україна".

Як підкреслює "Newsweek", незалежне підтвердження змісту документів, які надала українська сторона, отримати було неможливо.

"Брудна бомба" є одним з варіантів радіологічної зброї. Вона складається з контейнера з радіоактивним ізотопом та заряду вибухової речовини. При підриві заряду контейнер з ізотопами руйнується і за рахунок ударної хвилі радіоактивна речовина розпорошується на досить великій площі.

Спецслужби західних країни не підтверджують і не спростовують інформацію своїх українських колег.

У російській держкорпорації "Росатом" заявили, що її співробітники не працювали з донецьким бункером.

Однак, як зазначив у розмові з "ВВС" автор статті в "Times" Максим Такер, в Росії є низка приватних компаній, які можуть працювати з радіоактивними відходами.

Водночас Едуард Басурін, один з ватажків донецького незаконного збройного формування (НЗФ), підтверджує факт розташування "такого бункеру" на території, що є підконтрольною його бойовикам, але при цьому заперечив залучення матеріалів зі цього сховища до виготовленнями ядерних боєприпасів.

В ОБСЄ, яка здійснює моніторинг конфлікту на сході України, заявили, що організації відомо про існування у Києва подібного досьє.

Посилаючись на власні джерела, Такер говорить, що ОБСЄ збирається доправити до Донецька "власного вченого-ядерника", який проінспектує бункер та скаже, чи з нього щось вилучали.

"Newsweek" та "Times" пишуть з посиланням на власні дипломатичні джерела пишуть, що це питання піднімалося на липневих переговорах контактної групи в Мінську.

У статтях західних ЗМІ йдеться про бункер, розташований у Донецьку, в безпосередній близькості від лінії фронту. Його збудовано 1961 року.

До 1966 року туди звозили радіоактивні відходи радянських дослідних інститутів, лікарень та промисловості. Згодом бункер замурували.

До початку конфлікту відповідальність за безпеку об'єкту несло київське державне підприємство "Радон".

Його головний інженер Володимир Перевозник каже, що у 1967 році, дані про те, які саме радіоактивні відходи містяться в цьому бункері, зникли.

За словами Такера, в ньому може міститися близько 11 тонн ядерних відходів.

У 2002 році Державний комітет ядерного регулювання України провів інспекцію бункера і виявив у ньому надзвичайно високий рівень радіації - до 725,2 беккерелів. З цього приводу "Newsweek" зазначає, що в 2011 році уряд Японії оголосив активність у 200 беккерелів небезпечною для людського життя.

Кореспондент "Newsweek" показав отримане від СБУ досьє Басуріну. Часопис пише, що той назвав ці документи "підробкою".

При цьому видання робить особливий наголос на непоследовності Басуріна, котрий спершу взагалі заперечував сам факт існування бункера з ядерними відходами, проте згодом сказав, що "усі знають" про його існування ще з "українських часів".

Про можливість застосування російсько-терористичними військами тактичного ядерного озброєння (ТЯО) у конфлікті на Донбасі влітку 2015 року заявляв тодішній очільник Міністерства оборони України Валерій Гелетей.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1042 | Додав: adminA | Теги: Бойовики та фахівці, РФ, брудна ядерна бомба, західні ЗМІ, Донецьк
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ