Пт, 2024-04-26, 19:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 14 » Боротьба за місце Тимошенко в українській політиці
13:39
Боротьба за місце Тимошенко в українській політиці
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Здавалося, ажіотаж навколо 7-річного вироку Леді Ю іде на спад. Після депеш з усього світу від стривожених демократів за адресою "Україна. Київ", більшість у Європарламенті вирішило - переговори за договором про Асоціацію з України продовжувати, але якщо Юлю не випустять - не ратифікувати, повідомляє про настрої в ЄС після оглошення вироку Тимошенко автори статті "Пристрасті по Тимошенко" Анастасія Рафал і Дмитро Коротков для газети "Сегодня".

"Не нам закривати двері перед Україною. Ми повинні зустрітися з Януковичем в Брюсселі, сказати йому, що ми думаємо про ситуацію. Якщо угода не буде підписана, то найбільший переможець - привид Кремля, це будуть росіяни", - сказав Марек Сівець. Та й сам Віктор Федорович, здавалосясь, вже дав європейцям надію. Сказав, що йому ця 365-я стаття (по якій засудили Юлю) теж не подобається. "Сьогодні, коли це питання постало так гостро, всі звернули увагу, що законодавство не відповідає європейським стандартам, - і сам закон, і ця 365 стаття, яку вже в багатьох країнах віднесли до рівня адмінпорушень ...". І натякнув, що в Апеляційному суді Юлі, може, пощастить більше, ніж у Печерському. Мовляв, на той час буде вже прийнято новий Кримінальний кодекс, де "Юліна стаття" може стояти в розділі "адміністративних правопорушень".

"Якщо до цього будуть прийняті відповідні закони, суд їх врахує", - туманно натякнув на можливість декриміналізації статті Янукович. Але дав зрозуміти, що йому не дуже подобається читати гнівні депеші з-за морів. "Якби така ситуація склалася в будь-якій країні, навіть найбільш демократичними, то там би ніхто нічого не сказав, рота би не відкрили", - сказав він і додав, що на Україну дивляться "під мікроскопом", пише газета "Сегодня".

А поки Янукович натякав, СБУ підготувало Леді Ю. новий сюрприз. "Головним слідчим управлінням СБУ порушено кримінальну справу відносно громадян України Тимошенко і Лазаренка", - заявив начальник головного слідчого управління СБУ Іван Дерев'янко. Юлю звинувачують в тому, що вона повісила на держбюджет України 405 мільйонів доларів боргу своєї компанії ЄЕСУ (стільки грошей, за версією слідства, ЄЕСУ була винна Міноборони Росії). Тут уже мова явно йде не про адмінпорушення...

Ніхто, крім, можливо, Президента Віктора Януковича і його найближчого оточення, не вірить у незалежність українського судочинства, пише директор Інституту світової політики Олена Гетьманчук у своїй статті "Вирок проти України" для газети "День". Дійсно, цю справу можна розглядати як нову сторінку в українській політиці - кримінальне переслідування за політичними мотивами.

У Януковича було два таких мотиви. Перший - позбутися лідера опозиції, чия присутність на політичній арені завдавала йому чимало незручностей ще з часів помаранчевої революції. Тимошенко зіграла одну з ключових ролей у тих подіях, які перешкодили першій спробі Януковича в 2004 році стати президентом. З другої спроби - у 2010-му - він здобув мінімальну перемогу над Тимошенко, пише газета "День".

Другий мотив - використовувати справу Тимошенко як важіль впливу на Росію, щоб знизити ціну на газ для України. У цьому процесі Росія фігурувала як співучасниця незаконної угоди, а прем'єр-міністр Володимир Путін і президент Дмитро Медведєв - як спільники Тимошенко: парадоксальна іронія щодо репутації самого Януковича на Заході як прихильника Кремля. Однак переслідування Тимошенко може обернутися політичним вироком для самого Януковича, вважає Альона Гетьманчук.

З одного боку, Тимошенко була б, напевно, найбільш зручним спаринг-партнером для нього, якщо він повторно балотуватиметься на пост президента в 2015 році. Рейтинг недовіри до Тимошенко - один з найсильніших серед всіх українських політиків, тому вона була б менш небезпечна як активний опонент, ніж як політична мучениця. Звичні політики настільки набили оскому українцям, що практично будь-яке нове обличчя змогло б кинути Януковичу більш серйозний виклик, ніж Тимошенко.

Нещодавнє опитування громадської думки показало, наприклад, що 37-річний лідер "Фронту Змін", екс-міністр закордонних справ Арсеній Яценюк представляв би велику загрозу для Януковича, ніж Тимошенко, повідомляє газета "День".

Люди по-різному поставилися до позбавлення волі Тимошенко. Хтось задоволений, комусь байдуже, а ще хтось готовий спини під кийки спецназу підставляти з криком "Ганьба владі! ", пише газета "Комсомольская правда в Украине" в статті "Юля у в'язниці: Як далі жити?". До 11 жовтня 2011 року - дня вироку - в Україні де-факто існувала двопартійна система, боротьба між двома концепціями управління економікою і розвитком країни. Так само в усьому світі, де є консерватори і ліберали.

Партія консерваторів - сила, орієнтована на великий капітал. У нас це Партія регіонів, у якої виборці на сході і півдні і там же центри великої промисловості, а значить, їх, виборців, робочі місця.

Партія лібералів - це вся наша різношерстна опозиція. Вона орієнтована на середній і дрібний бізнес, і за неї голосують ті, хто хоче більше економічних свобод саме для цієї категорії, нехай навіть на шкоду промисловості, яка наповнює бюджет.

"Голосування за ці дві ідеології проходить по лінії Дніпра, хоча це не привід для розколу країни, - відзначає для газети "Комсомольская правда в Украине" політтехнолог Віталій Бала. - Нехай ніхто себе не тішить надіями. Двопартійна система - усталена форма в цивілізованих країнах".

"Нинішня влада дуже хоче розпорошити опозицію, бо тоді не буде противаг, - заявив газеті "Комсомольская правда в Украине" політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач. - І кримінальний термін для Тимошенко - це один із способів цього розпилення, хоча до добра він не приведе".

Таке в українській політиці вже було. Коли в 1999 році загинув В'ячеслав Чорновіл, то у Леоніда Кучми не залишилося конкурента на виборах і він вдруге став головою держави. Націоналістичні партії втратили інтерес до президента - стали боротися за лідерство в Русі. А в ліве крило сум'яття внесла Наталія Вітренко, оскільки і соціалісти, і комуністи більше боролися з нею, ніж з прямими опонентами. "Зараз в країні теж немає сильної опозиції - тільки такі фріки, як Олег Ляшко і партії з дуже маленьким рейтингом. Вони не можуть бути противагою влади, - як пише газета "Комсомольская правда в Украине" вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. - І тому чиновники почуваються вільно".

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко залишається не тільки прапором "Батьківщини", але і її номінальним лідером. Як розповіло джерело в БЮТ, питання про можливу зміну лідера партії на засіданні фракції, яке відбулося після вироку, навіть не ставилося. "Просто за замовчуванням вирішено, що Юля залишається нашим лідером, а обов'язки голови партії в її відсутність виконує Турчинов", - пояснило газеті "Сегодня" джерело.

Перше після вироку засідання бютівців проходило на рідкість мирно і конструктивно, що в принципі не дивно: біда зазвичай змушує об'єднуватися. Правда, ненадовго, і тому, за словами джерела, в одному з виступів було сказано, що всі спроби деяких місцевих лідерів претендувати на виняткове місце в партії будуть припинятися. Причому це був виступ одного з провідних депутатів "правлячою" групи Турчинова - Кожем'якіна, так що його у фракції розцінили як офіційне попередження.

А от Ольга Смалюховська в газеті "Экономические известия" у статті "Кличко може замінити Тимошенко" пише, що експерти вважають шанси Кличка на лідерство в опозиційному таборі досить високими у випадку, якщо Тимошенко не зможе взяти участь виборах.

На думку директора соціологічної служби "Український барометр" Віктора Небоженка, лідер партії УДАР може отримати широку підтримку як в Україні, так і в Євросоюзі та США. "Адже його скрізь добре знають. Він себе ніяк в поганому сенсі поки не заплямував. Тим більше, він людина дій. Тому, теоретично, шанси у нього є в порівнянні з Яценюком, який показав своє самолюбство і не більше... "- підкреслив пан Небоженко в коментарі газеті "Экономические известия". Політолог зазначив, що Кличко сам повинен зрозуміти, чи готовий він до великої політики. "Адже київські вибори - це одне. А тут вже загальнонаціональний масштаб. І поки що ми бачили Кличка тільки як хорошого боксера. А щоб стати хорошим політиком, йому потрібно відійти від боксу, надбати політичний лиск і показати свою загальнонаціональну значимість, чого не вистачає більшості наших політиків", - додав експерт.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала впевнений, що говорити про самостійне політичне плавання Віталія Кличка передчасно. Він вважає, що успішним може бути його тандем з Тимошенко. "Адже як би там не було, а вироком влада зробила саме Тимошенко символом боротьби, і зараз її зірка знову зійшла... І тут Кличко може бути її так званим "послом з особливих доручень". Саме він - один з небагатьох політиків, кому ще довіряють і за ким можуть піти. Він міг би бути тим маршалом, який повів би тимчасово її (Тимошенко) військо. Хоча це не означає, що він зайняв би її місце ", - підкреслив пан Бала.

Експерт вважає, що можливість такого союзу залежить від бажання Тимошенко та її готовності визнати Віталія Кличка рівноправним союзником. Попередній досвід був негативним, відзначив пан Бала. "Але ми пам'ятаємо гіркий досвід останніх столичних виборів мера, коли в непростій ситуації - через надмірні амбіції опозиції - не вдалося домовитися і висунути єдиного кандидата. І тоді опозиційний електорат був розпорошений, а опозиція в результаті програла. Цього разу, якщо не візьмуться за розум, ситуація може повторитися", - сказав газеті "Экономические известия" експерт.

А депутат Верховної Ради, колишній бютівець Святослав Олійник, вважає передчасним списувати з рахунків екс-прем'єра. Він упевнений, що Юлія Тимошенко зможе балотуватися на наступних парламентських виборах. "Ситуація з вироком Тимошенко перебуває поза юридичним полем. Тому тут буде політичне рішення президента. Найшвидше під тиском і зовнішніх, і внутрішніх факторів Янукович таки дасть можливість Тимошенко балотуватися. Інакше це буде велика політична помилка влади", - зазначив нардеп в коментарі газеті "Экономические известия".

У партії влади теж не виключають, що екс-прем'єр братиме участь в майбутньому волевиявленні. За словами депутата Ради Володимира Олійника (ПР), ситуація може змінитися після розгляду апеляції захисту пані Тимошенко. "Відносно Тимошенко може бути взагалі виправдувальний вирок. І тоді з неї знімуть судимість. І вона хоч завтра зможе балотуватися. Але не виключено, що розгляд апеляції може тривати кілька місяців, і тоді Тимошенко не встигне... "- зазначив пан Олійник.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 896 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ