Чт, 2024-04-25, 11:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Квітень » 22 » Бостонський терорист відповів на запитання слідчих
11:53
Бостонський терорист відповів на запитання слідчих
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Підозрюваний у скоєнні теракту під час Бостонського марафону Джохар Царнаєв отямився. Зараз його допитують слідчі. Про це повідомляє телеканал ABC з посиланням на правоохоронні органи.

Царнаєв відповідає на запитання письмово, бо говорити він не може через серйозне поранення горла. Слідчі детально розпитують 19-річного злочинця про можливих спільників, про інші бомби, що не вибухнули.

Крім того, правоохоронні органи цікавлять подробиці виготовлення саморобних вибухових пристроїв, виявлених у будинку Царнаєва при його затриманні.

Раніше мер Бостона Томас Меніно висловлював побоювання, що Джохара Царнаєва, можливо, не вдасться допитати через його стан здоров'я. "Підозрюваний перебуває у шпиталі в дуже тяжкому стані. Ми не знаємо, чи зможемо колись його допитати", - говорив він.

Минулого понеділка, 15 квітня, недалеко від фінішної прямої знаменитого Бостонського марафону прогриміли два вибухи, з інтервалом у 12 секунд. В результаті загинули три людини, понад 180 поранені.

Американська влада впевнена, що організаторами і виконавцями цих вибухів були брати Царнаєви - Тамерлан і Джохар, якого вдалося затримати в п'ятницю, 19 квітня, в ході великомасштабної операції. Він чинив активний опір співробітникам правопорядку, але отримав серйозні поранення. У результаті був затриманий і доставлений до лікарні у тяжкому стані.

Конгрес США зажадав звіту від ФБР, яке втратило Тамерлана

Члени Конгресу США зажадали від американських спецслужб пояснень з приводу ймовірної бездіяльності щодо Тамерлана Царнаєва після сигналу з боку компетентних органів Росії. Лист відповідного змісту вже надіслано на ім'я міністра національної безпеки США Джанет Наполітано, а також директора Федерального бюро розслідувань (ФБР) Роберта Мюллера і голови національної розвідки Джеймса Клеппера.

Автором цього послання став голова комітету з національної безпеки Палати представників Конгресу, республіканець від штату Техас Майкл Маккол.

Як мовиться в цьому документі, Тамерлан Царнаєв, підозрюваний разом з братом Джохаром в організації двох вибухів на Бостонському марафоні, став вже п'ятою людиною після трагічних подій 11 вересня 2001 року, що потрапляла у поле зору ФБР, але, незважаючи на це, згодом бере участь у терористичній вилазці.

Те, що сталося, "викликає найсерйозніші питання щодо ефективності контртерористичних зусиль федерального уряду" США, переконаний Маккол. У схожому ключі висловилися в неділю, 21 квітня, в інтерв'ю телекомпаніям CNN, CBS і Fox й інші американські законодавці, причому вони представляють не тільки опозиційну Республіканську, а й правлячу Демократичну партію.

Наприклад, сенатор-демократ від штату Нью-Йорк Чак Шумер заявив, що, "зрозуміло, є безліч питань" до ФБР, яке ще два роки тому отримувало від російських компетентних органів запит на надання даних про Тамерлана Царнаєва.

Як визнало раніше ФБР, "на початку 2011 року іноземний уряд запросив інформацію про Тамерлана Царнаєва". "Цей запит базувався на інформації про те, що він (Царнаєв) був послідовником радикального ісламу і глибоко віруючою людиною, що він разюче змінився після 2010 року, коли готувався покинути Сполучені Штати, щоб їхати в регіон, до якого належить країна (котра і зробила запит у американських спецслужб сприяння), щоб долучитися до неназваного підпільного угруповання", - повідомило ФБР.

Як зазначив Шумер, "на те, що ця людина небезпечна, вказав іноземний уряд". "ФБР за останні десять років виконало дуже хорошу роботу, але я, безумовно, вважаю, що (у нинішній ситуації) є запитання, які потребують відповідей", - підкреслив Шумер.

Зі свого боку його колега-республіканець Ліндсі Грем, який представляє в Сенаті Південну Кароліну, звинуватив ФБР в тому, що воно в справі Тамерлана Царнаєва "втратило м'яч", оскільки "пропустило безліч" попереджень. "Таких людей не можна випускати з поля зору. Це була помилка", - сказав законодавець.

У свою чергу конгресмен-республіканець від штату Нью-Йорк Пітер Кінг, який очолює підкомітет у справах боротьби з тероризмом і розвідки комітету з національної безпеки, вказав на нездатність ФБР "вжити належних дій", незважаючи на "завчасне отримання інформації".

Тим часом, на думку Маккола, Тамерлан Царнаєв "набув радикальних поглядів до 2009-2010 років", коли проживав у США. Як вважає законодавець, Царнаєв "був на екрані радара" ФБР, "а потім зник з нього".

Це було неприпустимо, оскільки чеченські бойовики "створили альянс з "Аль-Каїдою", діяли з "Аль-Каїдою" в Пакистані, Афганістані", заявив Маккол, додавши, що син одного з його виборців "був убитий в Іраку дев'ятьма чеченськими бойовиками".

Колишній координатор Ради національної безпеки Білого дому з питань боротьби з тероризмом Річард Кларк, у свою чергу, заявив телеканалу ABC, що чеченські бойовики "були пов'язані з "Аль-Каїдою" майже від моменту її формування", брали участь у бойових діях у Боснії, а також в Афганістані на боці талібів проти "Північного альянсу".

Тим часом батьки братів Царнаєвих раніше розповідали, що ФБР вело їхнього старшого сина протягом трьох-п'яти років. "Вони знали, чим він займається, знали, які сайти він відвідує", - говорив, зокрема, батько.

"Вони стежили за кожним його кроком, а сьогодні вони заявляють, що це теракт. У ФБР боялися мого старшого сина, тому що він був лідером, міг повести за собою і багато говорив про іслам. Одного разу вони офіційно зателефонували мені і заявили, що він - розумник, вони не сумніваються в його порядності. Водночас вони говорили, що він отримує інформацію на екстремістських сайтах, і вони його дуже бояться. Саме тому я думаю, що їх підставили", - сказала мати.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 995 | Додав: adminA | Теги: бостонський терорист, запитання слідчих
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ