Чт, 2024-04-25, 21:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Червень » 23 » "Брекзіт": шекспірівський вибір Британії - InoPressa
15:20
"Брекзіт": шекспірівський вибір Британії - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Сьогодні громадяни Великої Британії голосують, бути чи не бути в ЄС. "На референдумі вирішується, що собою являє Британія і якою їй хотілося б стати", - пишуть авторитетні англомовні видання. В інтерв'ю The Guardian генсек НАТО закликає країну залишитися, адже роздробленість ЄС на руку "ІДІЛ" і "агресивному Кремлю". Оглядач німецької Die Zeit не боїться "Брекзіту": вихід може піти на користь і Лондону, і Брюсселю.

"Доленосна мить для Великої Британії і Європи" - так названо редакційний коментар The Financial Times. В останні місяці дебати розкололи британське суспільство до гнітючого ступеня, зазначає видання. Нагадуючи, що рішення про вихід з ЄС виявиться безповоротним, FT закликає: "Ідіть і проголосуйте".

Думка редакцiї така: вихід з ЄС "стане прикрим вчинком собі на шкоду, який зашкодить не тільки Великій Британії, а й також Європі і Заходу загалом".

Конструктивна участь Британії в діяльності ЄС надзвичайно важлива, коли континенту загрожують ісламістський екстремізм, російська войовничість і зміни клімату, йдеться в статті.

Прихильники "Брекзіту" не змогли спростувати висновки експертів про його згубні економічні наслідки і не запропонували виразного плану торговельних відносин Британії після виходу з ЄС, зауважує газета.

Прихильники виходу з ЄС також "стверджують, що Великобританія повинна "повернути собі контроль", відібравши його у європейської супердержави, але ця супердержава - радше їхня фантазія, аніж політичний факт. Насправді цей референдум доводить, що Британія залишається суверенною країною", - пише газета.

"Ідіть і проголосуйте заради користі британської демократії" - закликає читачів Independent.

На думку видання, на виборах зазвичай перемагають не ті, хто краще за всіх відповідає на конкретне запитання, а ті, хто сформулював питання і тим самим визначив хід суперечок.

Противники "Брекзіту" вміло апелюють до страху перед економічними наслідками. По суті, вони запитують виборця: "Чи хочеш ти стати біднішим?" І завуальовано вселяють йому: "Не ризикуй". Прихильники "Брекзіту" пропонують електорату стрибнути в темну невідомість. Вони ставлять питання: "Хто править Британією?" І підсвідомо вселяють: "Візьми контроль у свої руки".

У більш глибинному сенсі на сьогоднішньому референдумі вирішується, що собою являє Британія і якою їй хотілося б стати.

Газета вважає, що сьогодні над британською демократією нависає все більше загроз - "від безглуздої системи голосування в корумпованій Палаті лордів до передвиборних махінацій уряду торі і того факту, що лобісти багатіїв взяли наше політичне становище в заручники". Низька явка виборців - теж очевидна загроза, адже вона позбавляє уряд легітимності.

У цьому контексті голосування на референдумі - хоч "за", хоч "проти" - це голосування за демократію і за Британію.

"Судний день для "Брекзіту" - так можна перекласти заголовок у The Times, який містить спеціально сконструйоване слово "Breckoning", складене з Brexit і reckoning.

Як очікується, майже половина електорату Великобританії відкине членство в ЄС. "Головна причина - виразне відчуття, що якась новообрана еліта захопила занадто великий контроль над нашим парламентом і кордонами", - йдеться в статті. Британці не самотні - у восьми великих країнах континентальної Європи 46% виборців хочуть провести подібні референдуми, а третина - проголосувати за вихід своїх країн з ЄС.

Міністр фінансів Німеччини Шойбле визнав, що референдум "пробудив від сплячки" інститути ЄС, які "втратили контакт" з європейськими громадянами. Президент Євроради Туск застеріг, що "привид розпаду" розколе Європу на частини, якщо вона не перестане "зациклюватися на ідеї повної інтеграції".

Газета радить Жану-Клоду Юнкеру, голові Єврокомісії, почути ці голоси мудрості.

The Times нагадує свою позицію - вона обстоює подальше членство Британії в ЄС. Навіть якщо противники "Брекзіту" переможуть з невеликою перевагою, Брюсселю доведеться відкинути фантазії про федеральну супердержаву, прогнозує газета.

В інтерв'ю The Guardian генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Великобританію залишитися в складі ЄС.

"Для НАТО вигідні сильна Велика Британія і сильна Європа, тому що ми зіткнулися з небувалими погрозами: тероризмом, нестабільністю і непередбачуваністю в сфері безпеки. Роздробленість Європи викличе наростання нестабільності і непередбачуваності", - сказав Столтенберг.

"Багато чиновників НАТО стривожені, - зазначив кореспондент, - для "Ісламської держави" та інших ісламістських екстремістів, а також Кремля, який знову став агресивним, роздробленість Європи є стратегічною метою".

Столтенберг відповів: "У Великої Британії найбільший з-поміж усіх європейських союзників НАТО контингент збройних сил, тож вчинки Великобританії мають значення". "Щоб боротися з терористами, нам потрібні і ЄС, і НАТО, а також тісніша співпраця між ними. Великобританія докладає зусиль і очолює зусилля щодо її забезпечення і зсередини НАТО, і зсередини ЄС. Якщо наші регіони будуть стабільніші, наша безпека буде краще захищена".

"Велика Британія - своєрідний міст між ЄС і НАТО, а також міст між Європою і Сполученими Штатами, - підкреслив Столтенберг. - І це важливо для Британії, США і НАТО. Ні в кого з нас окремо немає всіх потрібних інструментів, тож нам треба працювати разом".

"Хочеться сподіватися, що сьогодні британці проголосують за ЄС. Але навіть якщо ні, світ від цього не впаде", - вважає журналіст німецького видання Die Zeit Людвіг Ґревен.

Противники "Брекзіту" невтомно малювали жахи можливих наслідків виходу Великобританії з ЄС: стрімке скорочення робочих місць і торговельних зв'язків, негативний ефект для бюджету і соціальної сфери. Не кажучи вже про те, що потенційний вихід Британії може стати початком процесу розпаду єдиної Європи, яка і так перебуває у важкій екзистенційній кризі, пише автор.

При цьому апологети "Брекзіту" обіцяли британцям більше суверенітету, право на демократичне самовизначення, скорочення міграційної хвилі і зміцнення безпеки - "в тому випадку, якщо впаде ярмо брюссельського панування".

По суті, міркує Ґревен, після низки диких кампаній прихильників і супротивників "Брекзіту" британці будуть робити вибір між тим, що краще для них, а що - для країни. Чи бачить конкретний британець переваги для себе від членства країни в Євросоюзі, чи ж відчуває "страх перед брюссельським молохом, уявною масовою міграцією з континенту або втратою британської національної самосвідомості"? Від цього, на думку автора, буде залежати його відповідь.

Сьогодні ніхто не може точно сказати, які саме наслідки для британців принесе можливий вихід з ЄС, - прецедентів не було, зазначає автор. Для нього немає сумніву, що з виходом Британії з ЄС постраждає сама ідея єдиної Європи, яка ґрунтується на тіснішій європейській інтеграції.

"Але чи стане "Брекзіт" справді катастрофою того масштабу, як стало здаватися в останні тижні? Хоч би якою важливою була ця країна для економіки Євросоюзу, вона завжди була гальмом європейської єдності, - йдеться в статті. - Практично у всіх ситуаціях минулих десятиліть, коли справа стосувалася зміцнення інтеграції, вона заявляла про незгоду і вимагала для себе особливих умов. Що стосується єдиної валюти, то в цьому питанні вона брала участь так само мляво, як і в питаннях єдиної міграційної політики". Без постійних претензій Лондона ЄС вдасться швидше домовитися про єдину позицію, вважає Ґревен.

"Брекзіт" може стати подвійним шансом, - продовжує він: - британцям він дозволить проводити політику цілком і повністю на свій смак, а решті Європи - звільнитися від фактора, що паралізує".

"Але навіть якщо британці вирішать залишитися, все не повинно тривати, як і раніше, - вважає Ґревен. - ЄС змушений буде зрозуміти, куди він рухається. Блукання від кризового саміту до кризового саміту, таємні змови між європейськими столицями і Брюсселем - ці непрозорі, недемократичні механізми не тільки перешкоджають розв'язанню проблем, а й посилюють відчуження між ЄС і його громадянами. За відсутності серйозних реформ у ЄС можуть піти референдуми і в інших країнах-членах. І ось тоді можна буде стверджувати: "Брекзіт" став справжньою катастрофою".

"Американська влада побоюється, що так званий "Брекзіт" вже найближчим часом завдасть удару по все ще слабкій економіці США, якщо зашкодить зростанню найбільшого американського торговельного партнера - ЄС, - повідомляє Єн Теллі у The Wall Street Journal. - В довгостроковій перспективі адміністрація стурбована, що вихід Великобританії негативно позначиться на дипломатичному впливі США в Європі".

"Велика Британія часто представляла в інститутах Євросоюзу погляди США на стратегію і торгівлю. Зокрема, останнім часом вона виступає за протистояння агресивній Росії, - йдеться в статті. - Якщо ЄС залишиться без Британії, він найімовірніше скасує санкції, накладені на Росію за вторгнення в Україну. США втратять союзника в трансатлантичному торговельному й інвестиційному партнерстві - великій торговельній угоді, про яку США домовляються з Європою. Вихід Великобританії також може позбавити ЄС однієї з його найсильніших армій і витончених систем розвідки та обміну інформацією".

Крім того, "Брекзіт" може викликати подальше руйнування європейського проекту, адже створить прецедент, після якого інші країни-члени захочуть піти за прикладом Британії.

"Брекзіт" може викликати руйнування світоустрою, сформованого в Європі після Другої світової війни, позаяк він тримається на тому, що США підтримують сильну і єдину Європу. Він стане величезним кроком у зовсім іншому напрямі", - зазначив американський експерт Джейкоб Кіркегаард.

Переклад Inopressa.ru

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1155 | Додав: adminA | Теги: InoPressa, шекспірівський вибір Британії, Брекзіт
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ