Пт, 2024-04-19, 09:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 20 » Британія рекордно скорочує військовий бюджет
14:31
Британія рекордно скорочує військовий бюджет
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

 Військовий бюджет Сполученого Королівства протягом найближчих чотирьох років буде скорочено на 8%, заявив у парламенті країни прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон. Це скорочення - наймасштабніше з часів закінчення холодної війни, передає Бі-Бі-Сі. За словами прем'єр-міністра, його кабінет успадкував від попереднього лейбористського уряду дірку в оборонному бюджеті розміром 38 млрд фунтів стерлінгів (близько 60 млрд доларів).

Представляючи на парламентських слуханнях стратегію національної безпеки, Кемерон заявив, що буде звільнено 25 тисяч цивільних фахівців міністерства оборони. Що стосується військовослужбовців, то у складі сухопутних військ їх залишиться 95,5 тисячі - на 7 тисяч менше, ніж тепер, а військово-повітряні і військово-морські сили втратять по 5 тисяч чоловік чисельного складу. Водночас прем'єр зазначив, що скорочення не торкнуться засобів, що виділяються на утримання розташованого в Афганістані військового контингенту.

Глава британського уряду підкреслив при цьому: попри скорочення загальні витрати Великобританії на оборону відповідатимуть прийнятим у НАТО стандартам, згідно з яким на військові потреби має виділятися 2% ВВП.

У рамках скорочення військового бюджету британська влада ухвалила рішення достроково вивести зі складу Королівського військово-морського флоту його флагман - авіаносець "Арк Роял", який мав прослужити до 2016 року. Для заміни "Арк Роял" передбачені два вже замовлених авіаносця; один з них, за словами прем'єра, дешевше закінчити, аніж відмовитися від його виробництва. Проте скептики вказують на те, що Великобританія може залишитися без морської авіації на багато років - до того, що вводить до ладу нових кораблів, один з яких, імовірно, буде готовий прийняти літаки до 2019 року. Другий же авіаносець, судячи з усього, буде законсервовано. Крім цього, до 2020 року кількість сторожових кораблів і есмінців зменшиться з нинішніх 23 до 19.

Також Британія, як заявив Кемерон, відмовляється від виробництва британських штурмовиків з вертикальним зльотом "Харрієр" і літаків-розвідників "Німрод". Танкові війська і артилерія теж зазнають перегляду оборонної стратегії: танків поменшає на 40%, а артилерійських знарядь - на 35%.

Проте деякі статті оборонного бюджету буде збільшено. Так, збройні сили країни мають отримати 12 додаткових вертольотів "Чинук"; більше засобів передбачається вкласти в розробку і виробництво безпілотників.

Що стосується сил ядерної заборони, то, за словами Кемерона, питання про модернізацію ядерних підводних човнів-ракетоносців системи "Трайдент" буде відкладено до наступних парламентських виборів.

Підготовка попереднього варіанту оборонної стратегії, представленого в 1998 році, забрала більше року; нинішня версія версталася за 5 місяців. Це дало привід критикам - зокрема, нещодавно обраному лідером опозиційної Лейбористської партії Едові Мілібенду - дорікнути чинному коаліційному уряду в зайвій квапливості.

Глава британського кабінету відзначив, що, незважаючи на всі скорочення, він чекає, що військовий бюджет Великої Британії залишиться четвертим у світі за величиною. Кемерон заявив, що хотів би домогтися від міністерства оборони розумнішого підходу до витрат. Головним завданням оборонного відомства, на думку прем'єра, має стати не участь у збройних конфліктах, а їх запобігання.

Глава уряду Її Величності розкрив деталі британської оборонної стратегії напередодні обнародування скоректованих бюджетних планів. Документ, який оповістять в середу 20 жовтня, передбачатиме значні скорочення витратної частини бюджету.

"Так, довелося вдатися до низки складних рішень, але зрештою ми станемо першокласною військовою державою, що володіє всіма можливостями у всіх видах військ", - підкреслив Кемерон, зазначивши, що ці рішення необхідно було ухвалити "задля нашого майбутнього".

Нагадаємо, фінансовий скандал, пов'язаний з витратами британських політиків, спалахнув у Британії ще минулого року. Як з'ясувалося в ході журналістського розслідування, парламентарі від обох партій - Лейбористської і Консервативної - не соромляться спускати тисячі фунтів з кишень платників податків на особисті витрати: на купівлю і ремонт нерухомості, на телетрансляції і DVD, навіть на собачий корм і підгузники. Тоді пішли у відставкучотири міністри, а частина парламентарів збиралася повернути державні кошти в бюджет.

США Британію не кине

Великобританія залишиться головним партнером США у військовій сфері, наголошується в заяві держсекретаря США Хілларі Клінтон, присвяченій обнародуванню британського стратегічного огляду щодо оборони і безпеки.

"США високо цінують прагнення прем'єр-міністра Девіда Кемерона і його уряду збалансувати бюджет, одночасно зберігаючи в якнайкращому вигляді обороноздатність перед лицем посилення загрози безпеці", - мовиться в документі.

Клінтон заявила, що має в своєму розпорядженні всі докази того, що Британія підготувала ретельний і продуманий план. "В результаті Великобританія зможе виконувати всі свої зобов'язання щодо НАТО і залишиться найсильнішим партнером наших військ у прагненні понизити рівень загроз XXI століття", - підкреслила Клінтон.

Держсекретар США вкотре відзначила, що Сполучені Штати і Великобританію, а також збройні сили двох країн, пов'язує глибока дружба. "Ми цінуємо внесок Великобританії у глобальну безпеку і цінуємо прагнення цієї країни зберегти в повному обсязі військову потужність, що дозволяє нашим силам так ефективно діяти разом у багатьох районах земної кулі", - підкреслила глава американського зовнішньополітичного відомства.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1160 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ