Пт, 2024-03-29, 14:41


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Березень » 27 » Брюссель і Берлін імпровізують, Москва чогось притихла, - Кіпр. - InoPressa
13:15
Брюссель і Берлін імпровізують, Москва чогось притихла, - Кіпр. - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
Згідно з новим планом Єврогрупи з порятунку Кіпру, "два банки згортаються, Кіпр фактично перестає бути нестійким офшорним центром, збитки перекладаються на великих вкладників, серед яких диспропорційно багато росіян, які тікали від податків". Чому ж Кремль припинив гучні протести? Можливо, найважливішим гравцям вдалося врятувати свої гроші завдяки таким лазівкам, як "Юніаструм банк".

Про новий план порятунку Кіпру можна з певністю сказати лиш одне: він набагато кращий, ніж попередній, пише The Washington Post, називаючи протести населення проти часткової конфіскації навіть невеликих вкладів "цілком обґрунтованими".

Нинішній план видання описує так: "Два банки згортаються, Кіпр фактично перестане бути нестійким центром офшорних банківських операцій, а збитки перекладаються на великих вкладників, серед яких диспропорційно багато росіян, які тікали від податків, і їм подібних".

Але довгострокові наслідки неясні, зазначає видання. Що як Європа створила прецедент, і відтепер гроші великих незастрахованих вкладників і власників облігацій - під загрозою? Фактично євро в кіпрських банках тимчасово девальвовані.

Брюссель і Берлін імпровізують, намагаючись врегулювати чергову кризу, підсумовує газета. "Їм доводиться це робити заради порятунку валютного союзу, у якого немає звичайної політичної, юридичної та регулятивної інфраструктури", - пояснює видання, прогнозуючи, що імпровізації триватимуть і далі, поки не зміниться ця нестабільна ситуація, що збиває з пантелику.

"Чому Москва перестала говорити про російські гроші на Кіпрі?" - таке питання виносить в заголовок Фред Вейр, московський кореспондент The Christian Science Monitor.

Конструктивну програму фінансової допомоги кіпрським банкам, очевидно, було остаточно ухвалено - і за мінімальної участі Росії. Москва не тільки відмовилася серйозно брати участь в порятунку величезних коштів, які належать росіянам, а й припинила гучні протести, які були чути по всьому світу минулого тижня. Чому це сталося, не цілком ясно, пише автор.

"Новий план, відповідно до якого буде реструктуровано два головних банки на острові - Bank of Cyprus і Laiki Bank, припускає значно більшу "стрижку" великих вкладів, аніж суперечлива попередня програма", - йдеться в статті. Це означає, що багаті росіяни, які тримають у банках Кіпру приблизно 31 млрд доларів, можуть втратити до 30%.

Тим часом Росія заявила, що може спростити умови виплати позики в 2,5 млрд доларів, яку Москва дала Кіпру в 2011 році, і навіть частково її списати. Експерти в Москві розмірковують над зміною рішення в Кремлі. "Деякі аналітики стверджують, що Москва притихла, усвідомивши, що менше російських грошей, ніж побоювалися раніше, підпадуть під податок на Кіпрі", - зазначає Вейр.

Ця угода практично оминає деякі платоспроможні комерційні банки, зокрема Russian Commercial Bank of Cyprus, який належить російському державному банку ВТБ, передає видання.

"Найбагатші росіяни, котрі найближчі до Кремля, могли використовувати політичний хаос минулого тижня, щоб швидко перевести гроші з Кіпру завдяки важливій лазівці: Bank of Cyprus володіє 80% російського "Юніаструм банку", який не накладав обмежень на зняття грошових коштів російськими вкладниками", - наводить журналіст думку експертів з Центру вивчення глобалізації у Монреалі.

Також можливо, що Путін вирішив скористатися ситуацією, щоб припинити практику "раундтриппінгу" російських компаній, які реєструють великі підприємства на Кіпрі, щоб платити лише 10-відсотковий податок на прибуток, йдеться в статті.

"Загадкова позиція Росії в ситуації з Кіпром" - так назвав свій коментар в The Daily Beast Оуен Меттьюз.

У нинішні часи жорсткої економії ми рідко спостерігаємо, щоб глава держави захищав банківські операції в офшорах, але саме це зробив президент Путін минулого тижня, засудивши план ЄС і МВФ за спустошення приватних внесків на Кіпрі. Обурення Путіна можна зрозуміти, однак Кіпр - "місце, де росіяни воліють ховати і відмивати гроші", стверджує автор. На його погляд, Путін "фактично відстоює права тих, хто ухиляється від російських податків".

Слова Путіна на захист Кіпру видаються тим більше дивно, що останні 12 місяців Кремль стверджував, що прагне до "деофшоризації" російської економіки, нагадує автор.

Минулого тижня здавалося, що Москва сама візьметься рятувати Кіпр. "Ідея була спокуслива: лише за 10 млрд євро Росія могла б диктувати умови фінансовому сектору Кіпру і фактично створити в Євросоюзі зручну офшорну сатрапію", - йдеться в статті. Але зрештою російська сторона відмовила кіпріотам. Автор вважає, що справа в колосальному борзі Кіпру, а також у тому, що погашення позики малоймовірне. "Російський уряд не побажав рятувати нерозважливих кіпрських банкірів", - підсумовує автор.

Отже, Кіпр перестав бути офшором. Чи допоможе це Путіну приборкати масове ухиляння від податків і втечу капіталів? Це вже інше питання.

Tagesspiegel розповідає читачам, що в неділю ввечері російський телеведучий Дмитро Кисельов "порівняв новий план Єврогрупи з порятунку Кіпру з конфіскацією матеріальних цінностей у євреїв у Третьому рейху, а Ангелу Меркель - з Гітлером", оскільки, за його словами, канцлер Німеччини особисто наполягла на більш жорсткому підході до Кіпру і оголосила розміщені там гроші "брудними".

Журналістка Ельке Віндіш уточнює, що йдеться про фактичну націоналізацію кіпрського банку Laiki, в якому зберігають гроші не тільки "російські олігархи, від лояльності яких залежить Путін, а й кіпрські "доньки" російських держконцернів".

Віндіш впевнена, що такі різкі вислови безумовно були узгоджені з Кремлем або навіть виходили від нього. Москва "вочевидь розраховувала на те, що друга спроба Єврогрупи знайти компроміс теж не вдасться", і Росія буде рятувати Кіпр на своїх умовах.

26 березня Москва прокинулася з важкою головою, усвідомивши, що новий план з порятунку Кіпру, схвалений напередодні Євросоюзом і Нікосією, виявився ще гіршим за той, який Путін назвав "несправедливим, непрофесійним і небезпечним", пише Марі Жего в газеті Le Monde.

Незважаючи на отримання допомоги від Москви, кіпріоти вирішили конфіскувати авуари росіян у двох найбільших банках, причому найприкрішим для наших співвітчизників чином, повідомляє російська газета "Ведомости". Росіяни обожнювали офшорний рай за його пляжі і його банки, але Кіпр втратив всю свою фінансову привабливість. "Залишилися тільки пляжі", - резюмує аналітик одного з московських інвестиційних банків.

Можна з упевненістю говорити, що прямим закордонним інвестиціям у Росію завдано серйозного удару, адже Кіпр входив до трійки найбільших російських інвесторів, пише Жего, називаючи це "ще одним ударом по російській економіці, потенціал зростання якої скорочується на очах".

Після оголошення "плану Б" Путін віддав розпорядження уряду обговорити угоду з Нікосією про реструктуризацію кредиту на 2,5 млрд євро, наданого Москвою в 2011 році. Міністр фінансів Антон Силуанов пообіцяв списати 10% наданої суми. Прем'єр Дмитро Медведєв, зі свого боку, виступив з антиєвропейською критикою: "Там (на Кіпрі) продовжують грабувати награбоване", - цитує видання.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 919 | Додав: adminA | Теги: москва, Брюссель і Берлін, Кіпр
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ