Пт, 2024-04-26, 07:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 12 » "Бунтуй, кохай, права не віддавай": українські студенти розпочали боротьбу з урядом за свої права
18:56
"Бунтуй, кохай, права не віддавай": українські студенти розпочали боротьбу з урядом за свої права
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

  Сьогодні у Києві відбувся марш протесту студентів проти введення постанови Кабміну, яка узаконить платні послуги у вишах.

Близько тисячі молодих представників різних столичних вишів пройшли від станції метро Арсенальної до Кабміну.

Колона студентів прямувала по проїжджій частині дороги, працівники ДАІ перекрили смугу в один бік.

Деякі закривали обличчя хустками та шарфами. Деякі роздавали листівки "Знання не на продаж" та газету незалежної студентської профспілки "Пряма дія". Саме вони організатори маршу.

"Те що нам сказали про скасування деяких положень постанови - це одне, - говорить голова профспілки Михайло Каменєв. - Але нам нічого не показали. Слова Азарова -це вилами по воді писано. Конституційний суд каже, що не можна брати плату за послуги, які входять до навчального плану. Ця постанова не відповідає закону".

Міліція відтіснила мітингувальників з другої смуги, аби був проїзд для машин, хоча раніше організатори акції наголошували, що мають право йти двома смугами.

Колона скандува гасла: "Геть міністрів!", "Геть капіталістів!", "Свобода, рівність, студентська солідарність", "Студенти не пробки для дірок в бюджеті", "Бунтуй, кохай, права не віддавай".

Також несуть плакати: "Хай депутати платять за пропуск пленарного засідання 2 тисячі гривень" та інші.

Студентів знімають на телекамеру хлопці у штатському. Ходять чутки, що це представники СБУ, яких бачили вже і раніше на подібних акціях протесту.

Харківcькі студенти вимагають скасувати платні послуги у вишах

У Харкові в рамках всеукраїнської акції "Освіта без 796" студенти пікетують будівлю Харківської облдержадміністрації з вимогою скасувати платні послуги у вищих навчальних закладах. Близько 200 студентів, зібравшись біля пам’ятника Шевченку на вулиці Сумській, перейшли на площу Свободи до будівлі облдержадміністрації.

Студенти тримають в руках транспаранти з написами: "Студенти - не пробки для бюджетних дірок", "ВНЗ - не базар, освіта - не товар", "Вам не вистачає грошей, продайте свій мерседес", "Пограбуй студента – поповни бюджет", "Ні - поборам у вишах", "796 з’їсть стипендію".

Учасники акції вимагають скасувати "антиконституційну постанову", яка, за їхніми словами, "зробить студентів ще біднішими", передає УНІАН.

На думку активістів, через запровадження постанови уряду в дію студенти повинні будуть платити за форс-мажорні обставини, стануть менш мобільними та втратять можливість отримувати знання "альтернативним способом".

На площі Свободи три активістки акції "Освіта без 796" зняли верхній одяг, на спині кожної дівчини маркером були написані цифри номера постанови уряду. За словами організаторів, цей перфоманс має символізувати подальше збідніння студентів, "коли за умови мізерної стипендії вони будуть змушені платити за користування бібліотекою, спортивним залом тощо".

Організатори акції наголосили, що в заході не беруть участі представники політичних партій чи громадських організацій. Рух на вулиці Сумській не перекривався, за додержанням правопорядку на місці акції спостерігають близько 20 працівників міліції.

Тим часом у Харківській області в жодному вищому навчальному закладі державної форми власності не приймалося рішення про введення додаткових платних послуг. Про це на прес-конференції заявив начальник Головного управління освіти і науки Харківської облдержадміністрації Роман Шаповал.

Шаповал зауважив, що управління освіти не отримувало жодних документів від Міністерства освіти і науки України стосовно тлумачення постанови №796 Кабінету міністрів України про надання вишам права встановлювати плату за послуги, а також жодних документів щодо "впровадження чи не впровадження її Головним управлінням освіти".

Шаповал запевнив, що обласне управління освіти, у свою чергу, не розробляло та не надсилало жодних рекомендацій ректорам вищих навчальних закладів Харківщини щодо запровадження додаткових платних послуг. Більше того, таке рішення самостійно ухвалює Вчена рада відповідного навчального закладу, а не управління освіти.

Ректор Харківського національного університету ім. В. Каразіна, голова Ради ректорів вишів ІІІ-IV рівнів акредитації Харківського регіону Віль Бакіров зауважив, що деякі пункти постанови №796 цілком правомірні, однак підкреслив, що "рішення про введення тих чи інших платних послуг" буде прийматися "тільки після консультацій, після переговорів зі студентами".

Як повідомлялося, Кабінет міністрів 27 серпня 2010 року ухвалив постанову №796 "Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності".

Згідно з документом, уряд, серед іншого, дозволив державним і комунальним вищим навчальним закладам брати зі студентів гроші за пропуски занять і проведення пробного Зовнішнього незалежного оцінювання. Також Кабмін дозволив брати гроші зі студентів, які планують перевестись з одного вищого навчального закладу до іншого.

Крім того, виш має право брати гроші зі студентів за форму, якщо статутом навчального закладу передбачено носіння форменого одягу; за надання у користування документів з читальних залів понад установлені навчальними закладами строки; за доступ до Інтернету понад встановлені навчальним закладом строки тощо. Це урядове рішення викликало хвилю протестів серед студентства.

Сьогодні, 12 жовтня, на своєму засіданні Кабінет міністрів України змінив постанову про перелік платних послуг для студентів, вилучивши низку відповідних положень. За словами голови Державного комітету з питань науки, інновацій та інформатизації Володимира Семиноженка, скасовано, зокрема, такі платні послуги як перездача іспитів, користування Інтернетом, а також фінансування лабораторних робіт.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1073 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ