Чт, 2024-03-28, 19:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 21 » Центробанки скуповують дороге золото, щоб не залежати від долара. Йому як міжнародній валюті пророкують пару років
19:47
Центробанки скуповують дороге золото, щоб не залежати від долара. Йому як міжнародній валюті пророкують пару років
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Центральні банки всіх країн світу активно скуповують золото в умовах рекордно високих цін, намагаючись знизити залежність від резервних валют, передусім, долара.

Згідно з доповіддю Всесвітньої ради по золоту (ВСЗ), в II кварталі Центробанки скупили на світовому ринку 69,4 тонни цього дорогоцінного металу, що перевищило показник аналогічного періоду 2010 року (14,1 тонни) в 4,92 рази, пише "Хвиля".

- Експерт: Долар залишиться світовою валютою ще кілька років, поки євро і юань не зміцніють

За підсумками першого півріччя 2011 року світові регулятори купили 192,3 тонни золота. Це перевищило показник січня-червня 2010 року (72,9 тонни) в 2,6 рази, випливає з матеріалів ВСЗ.

Така активність особливо примітна з урахуванням того, що до 2009 року центральні банки виступали продавцями золота на світовому ринку протягом 20 років, зазначає газета The Wall Street Journal.

На думку аналітиків, опитаних виданням, до недавнього часу регулятори вважали золото застарілим об'єктом для інвестицій. Через досить низькі ціни на золото в 1980-х і 1990-х роках центробанки воліли заміщати в резервах золото валютою (в основному доларом і євро).

Сукупний попит на золото з боку центробанків в II кварталі 2011 року склав 919,8 тонн (-17% у річному вираженні). У грошовому вираженні показник досяг 44,5 млрд доларів. За весь час спостережень цей показник був вищим тільки один раз - в IV кварталі 2010 року, коли склав 44,7 млрд доларів, говориться в повідомленні ВСЗ.

Слід зазначити, що 9 серпня золото на світових ринках торгувалося біля рекордної позначки через популярність цього дорогоцінного металу як захисного активу. Котирування грудневого контракту на золото становило 1757,90 дол за тройську унцію (31,1034768 грама) в системі електронних торгів Comex.

Експерт: Долар залишиться світовою валютою ще кілька років, поки євро і юань не зміцніють

Готовність до відмови від долара в 2010 році зменшилася, оскільки його "аналог" - європейська валюта показала нестійкість. Про це в інтерв'ю заявив директор Центру економічних досліджень Інституту глобалізації та соціальних рухів (ІГСО) Василь Колташов.

"При цьому рубль також не викликає довіри. На тлі загальної недовіри до інших валют, долар поки залишається на своїх позиціях. Його ослаблення в 2010-2011 роках викликало занепокоєння, але світова торгівля як і раніше трималася за долар. Всі неоліберальні кабінети світу усвідомлювали, що стабілізація забезпечена механізмом долара. Його намагалися підтримати, побоюючись "другої хвилі", - вважає експерт.

На його думку, "якщо республіканці у США не упустять ініціативу, то долар буде зміцнюватись в найближчі півроку. Євро - слабшати. Період вигідного для цієї валюти часу закінчився, якщо тільки Обама і його друзі фінансові спекулянти не доб'ються нового посилення емісії".

Однак, "це малоймовірно, оскільки перше півріччя 2011 року виявилося часом кризи всієї антикризової політики Обами. Причому криза була неабиякою мірою політичною: арабські революції стали результатом якраз курсу "кількісного пом'якшення". Зубожіння мас у країнах капіталістичної периферії прискорилося, а саме в прицілі на ці ринки в США була запущена реіндустріалізації", - вказує Колташов.

Відзначимо, що недавно після падіння кредитного рейтингу США, Китай, який є найбільшим кредитором країни, запропонував замінити долар новою резервною валютою.

Нагадаємо, 5 серпня міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's вперше в історії знизило кредитний рейтинг США з максимально можливого рівня - "AAA" до "AA+". Прогноз рейтингу - "негативний".

8 серпня S&P знизило довгострокові кредитні рейтинги найбільших іпотечних компаній США - Fannie Mae і Freddie Mac. Також погіршено оцінки якості тисяч американських муніципальних облігацій, прив'язаних до еталонних федеральних паперів.

Зниження рейтингів США та боргова криза у Європі стали поштовхом для зростання панічних настроїв на фондових та сировинних ринках. Проте вже до 10 серпня ситуація дещо стабілізувалася і фондові майданчики демонстрували поступове зростання.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1017 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ