Пт, 2024-04-19, 20:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Листопад » 15 » Через глобальне потепління на Землю звалиться усе космічне сміття
17:09
Через глобальне потепління на Землю звалиться усе космічне сміття
Інші останні Кримінальні новини і надзвичайні новини на сайті holosUA.com/
Вуглекислий газ (CO2) є природним компонентом усіх рівнів атмосфери Землі. Його накопичення в найнижчих шарах призводить до утримування сонячного тепла біля поверхні планети, через що виникає парниковий ефект. Підвищення рівня CO2 в тропосфері (менш ніж 15 кілометрів над рівнем моря), зокрема через діяльність людини, веде до глобального потепління.

Однак у верхніх шарах атмосфери складається прямо протилежна ситуація. Тут теплова енергія передається через зіткнення CO2 з іншими молекулами, пише Nature Geoscience.

Подібні взаємодії спонукають молекули газу випромінювати тепло. Але в умовах крайньої розрідженості воно губиться в просторі, що спричиняє охолодження мезосфери (близько 50-90 км над рівнем моря) і термосфери (понад 90 км).

В результаті ці шари, і в першу чергу термосфера, зменшуються в обсязі. При цьому знижується опір атмосфери, який відчувають на собі Міжнародна космічна станція (МКС), супутники, а також космічне сміття, які рухаються по своїх орбітах в прикордонних з космосом областях.

Будь-яка зміна опору атмосфери становить серйозну небезпеку, попереджають науковці і нагадують історію першої американської космічної станції Skylab. Коли несподівано висока сонячна активність розігріла верхні шари атмосфери і щільність зросла, збільшився і опір атмосфери. Останнє спровокувало відхилення станції з орбіти і подальше її падіння на Землю.

Науковці науково-дослідної лабораторії ВМС США (NRL), університету Старого Домініону (Old Dominion University) і університету Ватерлоо (University of Waterloo) вирішили простежити за динамікою проникнення парникових газів у верхні шари атмосфери.

В основу нового дослідження лягли восьмирічні дані, зібрані за допомогою канадського супутника ACE, який здійснював місію з вивчення різноманітних показників атмосфери Землі.

Серед його завдань було визначення змісту CO2 і чадного газу (СО) в шарах атмосфери Землі. Здійснювалися ці вимірювання шляхом визначення ефективності поглинання атмосферою нашої планети сонячного світла.

Виходячи з нових даних, науковці визначили, що концентрація вуглекислого газу на висоті близько 100 км зростає зі швидкістю 23,5 частини на мільйон (ppm) за десять років. Цей показник виявився на 10 ppm за декаду більше, ніж передбачали математичні моделі для верхніх шарів атмосфери.

Поточне утримання CO2 на висоті в 100 км становить близько 225 ррm. Для порівняння: концентрація CO2 в тропосфері зростає зі швидкістю близько 20 ppm за декаду і поточна концентрація парникового газу біля поверхні Землі сягає близько 390 ppm.

Як одну з можливих причин більш інтенсивного поширення вуглекислого газу дослідники вказують зміни процесів циркуляції і перемішування у верхніх шарах атмосфери. Однак це поки що тільки гіпотеза, і науковцям ще належить розібратися в цьому питанні.

А наразі провідний автор дослідження Джон Еммерт впевнено заявляє, що його команді вдалося знайти ще одне незаперечне підтвердження глобальним кліматичним змінам на нашій планеті.

4 вересня палеонтологи встановили, що глобальне потепління позитивно позначається на видовому розмаїтті. А згідно з дослідженням Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), людству залишилося лише п'ять років для того, щоб запобігти глобальній зміні клімату, пов'язаній з екстремальними погодними явищами.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Кримінальні новини і надзвичайні новини | Переглядів: 1443 | Додав: adminA | Теги: космічне сміття, землю, глобальне потепління
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ