Сб, 2024-04-20, 14:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 16 » Через призму Тимошенко дивляться на європерспективу України в ЄС -преса
14:35
Через призму Тимошенко дивляться на європерспективу України в ЄС -преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Минулого тижня в Європейському парламенті, який проводить засідання у Страсбурзі, був справжній "український" тиждень. Багато політиків і від Партії регіонів, і від опозиції, численні активісти різних політичних сил перебували там.

Що було насправді спільним для них усіх, то це представлення генези проблем, які нині випали на долю колишнього прем’єр-міністра, лідера опозиції Юлії Тимошенко, пише член Європейського парламенту Марек Сівець в статті "Ніхто не почувається винним" спеціально для газети "День".

Банкова знову заявила курс на форсування євроінтеграції. Правда, МЗС спростував інформацію про те, що президент пригрозив голові цього відомства Костянтину Грищенку звільненням у випадку, якщо до кінця року договори про асоціацію та зону вільної торгівлі не будуть підписані, але при цьому підтвердив: укладання цих договорів у найближчий час є завданням номер один, повідомляє автор статті "Долю України вирішать 30% євродепутатів" в газеті "Сегодня" Дмитро Коротков.

У понеділок у Страсбурзі Мирослав Лайчак, головний речник щодо цієї угоди від імені Європейської служби зовнішніх дій (ЄСЗД), Угода про асоціацію практично готова - як економічний, так і політичний розділи, і її дійсно може бути підписано навіть у цьому кварталі. Тому постає питання: чи не зробить можливе зближення України та ЄС заручником Юлію Тимошенко? - задається питанням Марек Сівець в газеті "День".

Європарламент, який різко критикував українську владу за арешт Юлії Тимошенко, вирішив не поспішати з висновками щодо того, варто підписувати ці угоди чи ні, відклавши голосування з питання по Україні на 16 листопада. Причому сталося це після того, як глава МЗС Костянтин Грищенко побував у Страсбурзі, де, власне, і знаходиться Європарламент, пише газета "Сегодня".

Слід зазначити, що багато політичного капіталу було інвестовано в Юлію Тимошенко партнерами європейських партій, які належать до міжнародної ЄНП (Європейської народної партії), яка має більшість у багатьох європейських країнах та Європейському парламенті. Нещодавня біда, яка спіткала Юлію Тимошенко, не принесе слави тим партіям і мобілізує ЄНП на її захист, пише газета "День".

А позавчора була зроблена спроба змінити розклад сил в парламенті на користь Києва: до столиці України прибув голова Європейської народної партії Вілфред Мартенс, і тут з лідером партії-союзником БЮТ зустрічалися Віктор Янукович, Костянтин Грищенко і міністр юстиції Олександр Лавринович. Правда, Мартенс хотів ще й зустрітися з Тимошенко, але йому не дозволили потрапити до Лук'янівського СІЗО. Через це або з інших причин, але спроби "перевербувати" голову ЄНП закінчилися невдало: вже після зустрічей Мартенс заявив про те, що доля договору про асоціацію безпосередньо пов'язана з долею Тимошенко. Простіше кажучи, сяде Юля - забудьте про євроінтеграцію, повідомляє газета "Сегодня".

За інформацією газети "Сегодня", на Банковій погрози Юліного союзника сприйняли спокійно. "ЄНП - це ще не весь Європарламент, - сказало джерело в АП. - На даний момент 30% Європарламенту за договір з Україною, 40% проти, 30% вагаються. Ось ці 30% потрібно переконати". При цьому джерело заявило, що євроінтеграційні наміри Києва серйозні і незмінні.

То які ж можливі сценарії перебігу подій? Один полягає в тому, що процес завершиться в межах наявних юридичних процедур і ми дізнаємося, чи було - якою мірою та в чому конкретно - звинувачено прем’єр-міністра, і чи було сприйнято в суді аргументи її захисту. Але це вимагатиме надзвичайної дієздатності суду: як відомо, навіть суди в країнах із кращим досвідом у цій сфері стикаються з труднощами, коли доводиться діяти так швидко, повідомляє газета "День".

Інший сценарій може бути таким, що переговори щодо угоди про асоціацію буде доведено до кінця і цю угоду буде підписано, але її ратифікацію буде затримано й, можливо, навіть повністю зірвано.

Сьогодні складно точно передбачити, який із цих сценаріїв буде реалізовано. Але зрозуміло одне. Великим мовчазним гравцем та єдиним бенефіціарієм із цього хаосу є Росія. Сама нинішня ситуація "оксамитовими рукавичками" штовхає Україну до великого сусіди. І ніхто не почуває себе винним.

В коментарі газеті "День" голова делегації Європарламенту із зв’язків з Україною Павел Коваль сказав: "Депутати Європейського парламенту проголосували проти перенесення крайнього терміну внесення поправок до звіту про переговори між ЄС і Україною щодо Угоди про асоціацію на якусь дату після саміту "Східне партнерство". Пропозицію пана Галера відхилили, і графік розгляду цього питання обговорюватимуть, як це було заплановано. Ми очікуємо, що голосування з доповіді відбудеться на пленарному засіданні в листопаді в Страсбурзі, напередодні саміту Україна - ЄС, який заплановано на початок грудня. Депутати Європарламенту, які хочуть заблокувати переговори щодо Угоди про асоціацію з Україною, схильні розглядати політичну ситуацію як таку, що погіршується. Вони хочуть послати чіткий сигнал, що ЄС вимагає більше від такої близько асоційованої з ЄС країни, якою буде Україна після підписання угоди. Угода про асоціацію - це політична домовленість (угода), у якій також ідеться про цінності. Тому Україна має це розуміти й утримуватися від будь-яких дій, які можуть викликати сумніви в Європейському Союзі щодо європейського шляху Києва. У своїй останній заяві, як глава делегації Європарламенту із зв’язків з Україною, я закликав до всебічного перегляду судового процесу над Юлією Тимошенко відповідно до міжнародних норм і стандартів. І це має бути зроблено якомога швидше, щоб не створювати перепон ратифікації Угоди про асоціацію Європейським парламентом та національними парламентами країн-членів ЄС".

Іван Дідушок в статті "Прийміть до свого "гнізда" в газеті "Україна молода" повідомляє, що парламентська асамблея "Євронест" включила в текст підсумкової резолюції поправку про перспективу членства в Євросоюзі для країн-членів "Східного партнерства", зокрема для України. Про це на своїй сторінці у "Фейсбуці" вчора повідомила член делегації від України Ірина Геращенко. "Тричі переголосували... У результаті, таки внесли поправку. Але цей шлях (до ЄС) - довгий і далекий, і залежить від нас", - відзначила народна депутатка від "НУНС".

Засідання асамблеї "Євронест" тривало у Страсбурзі два дні. До цієї структури входить 60 депутатів Європарламенту й по 10 парламентаріїв від країн-членів "Східного партнерства" - України, Азербайджану, Бєларусі, Вірменії, Грузії, Молдови (утім Бєларусь не брала участі в зборах, бо до неї застосовано санкції).

За словами Ірини Геращенко, яку цитує газета "Україна молода", європейські парламентарії неохоче відреагували на поправку про перспективу членства в ЄС. "Євродепутати, які тільки що робили спільне з нами фото про "спільну сім’ю", [висловилися] проти. Подвійні стандарти... Я виступила і звернулася до європейців, що це не щиро - бути сім’єю тільки під час фото, а під час голосувань показувати нам місце на околиці. І що ми, депутати національних парламентів, маємо привезти позитивний сигнал у наші країни", - розповіла про дискусію пані Геращенко.

Резолюцію з рекомендаціями ПА "Євронест" ухвалено в рамках підготовки до саміту "Східного партнерства", який відбудеться за два тижні у Варшаві.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 863 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ