Пн, 2024-09-16, 20:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2024 » Вересень » 8 » Через шість місяців кільця Сатурна зникнуть
00:03
Через шість місяців кільця Сатурна зникнуть
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Більшість людей вважають вражаючу систему кілець Сатурна, що оточують газового гіганта, найпривабливішою та знаковою небесною особливістю в нашій Сонячній системі. Ще в 17 столітті італійський астроном Галілео Галілей вперше спостерігав Сатурн у свій стародавній телескоп. Він порівняв зовнішній вигляд планети з "вухами" через обмеження свого пристрою.

Наполеглива праця таких вчених, як Галілео Галілей, заклала основу нашої сучасної здатності досліджувати неймовірні чудеса нашого Всесвіту. Протягом багатьох років прогрес у технології та інноваційних методах дозволив астрономам, таким як д-р Люсі Джонс із шанованого Гарвардсько-Смітсонівського центру астрофізики (CfA), глибше заглибитися в загадки навколо небесних тіл.

Завдяки передовим дослідженням і спостереженням вони розгадали заплутані таємниці кілець Сатурна, виявивши їх склад і динамічні процеси, які їх формують.

Кільця Сатурна, нахил осі та сонячна орбіта

Значна космічна подія, що швидко наближається, кардинально змінить наше уявлення про цю чудову планету. У березні 2025 року величні кільця Сатурна стануть практично невидимими для земних спостерігачів. Це явище відбувається через унікальний нахил осі Сатурна, який розташує кільця ребром до лінії нашого зору.

Вісь Сатурна нахилена, як і вісь Землі. Протягом половини свого року планета з кільцями нахиляється до Сонця, освітлюючи верхню частину своїх кілець. Для іншої половини воно нахиляється назад, і Сонце світить на південному полюсі Сатурна та нижній частині кілець.

Цікаво, що протягом орбіти Сатурна є два короткі моменти, коли край кільця вказує прямо на Сонце. Ця подія, відома як рівнодення, дає як північній, так і південній півкулям Сатурна трохи рівного сонячного світла на короткий час. На щастя, це не постійна зміна. Це швидкоплинна космічна подія, яка повторюється кожні 29,5 років, а саме стільки часу потрібно Сатурну для обертання навколо Сонця. Після березня 2025 року нахил осі Сатурна знову поверне кільця в поле зору, а потім знову зникне в листопаді 2025 року.

Нахил осі Сатурна, тобто кут нахилу його осі до орбіти навколо Сонця, становить приблизно 27 градусів. Оскільки Сатурн рухається протягом своєї 29,5-річної орбіти навколо Сонця, цей нахил означає, що різні частини його кілець і супутників отримують сонячне світло під різними кутами, що змінює їхній вигляд. Отже, кільця насправді не зникають, а радше грають у небесну гру в хованки. При їх повторній появі ми також можемо насолоджуватися акцентованим видом супутників Сатурна.

Структура кільця Сатурна

Отже, з чого насправді зроблені кільця Сатурна? В основному вони складаються з частинок льоду, уламків каменів і космічного пилу, створюючи приголомшливе видовище, видиме з Землі в телескоп. Уявіть собі гамірне місто з будівлями різного розміру. Подібним чином кільцеві частинки варіюються від крихітних зерен, розміром приблизно з пісок, до величезних шматків розміром з будинки чи навіть шкільні автобуси. Ця суміш надає кільцям інтригуючий вигляд.

Кільця Сатурна — це не просто одна суцільна структура. Вони складаються з кількох окремих секцій, включаючи кільця A, B і C, а також слабкіші кільця D, E, F і G, які важче побачити. Ці ділянки розділені проміжками, як добре відомий відділ Кассіні між кільцями A і B, ширина якого становить близько 4800 кілометрів. Форми та налаштування цих кілець в основному формуються гравітаційною взаємодією з багатьма супутниками Сатурна.

Деякі з цих супутників, які називаються «місяцьами-пастушками», висять біля країв кілець і допомагають підтримувати форму, притягуючи частинки кільця своєю гравітацією.

Щодо того, як виникли кільця Сатурна, це все ще гаряча тема серед астрономів. Існує багато теорій, від того, що це залишки зруйнованого місяця чи комети, які були розірвані сильною гравітацією Сатурна, до матеріалів, що залишилися після формування Сатурна понад 4 мільярди років тому. Кожна теорія має свої власні захоплюючі ідеї, і постійні дослідження продовжують відкривати нові ідеї щодо цих дивовижних структур, які обертаються навколо планети.

Значення місії Кассіні-Гюйгенса

Місія Кассіні-Гюйгенс стала результатом дивовижної співпраці між NASA, Європейським космічним агентством (ESA) та Італійським космічним агентством (ASI). Ця амбітна подорож, спрямована на розкриття крутих таємниць Сатурна та його приголомшливих кілець, почалася, коли космічний корабель прибув до Сатурна у 2004 році, поклавши початок ретельному 13-річному дослідженню, яке завершилося у 2017 році.

Під час своєї подорожі місія Кассіні-Гюйгенс принесла нам скарбницю інформації про Сатурн та його складну систему. Однією з найкрутіших знахідок було виявлення прогалин у кільцях, особливо в відділі Кассіні, який є помітним простором між кільцями A і B. Цей поділ сформовано гравітаційним тяжінням супутників Сатурна, демонструючи, наскільки насправді динамічною та постійно мінливою є система кілець.

Місія також дала нам змогу глибше зрозуміти безліч супутників Сатурна, виявивши їхній унікальний склад і геологічні особливості. Наприклад, Енцелад, один із крижаних супутників Сатурна, має гейзери, які викидають водяну пару та органічні матеріали, що натякає на можливість існування підповерхневих океанів. Завдяки місії Кассіні-Гюйгенса вчені отримали цінну інформацію про заплутаний танець супутників і кілець навколо Сатурна, повністю змінивши наше розуміння планети та її унікальних рис.

Супутники Сатурна і магнітне поле

У Сатурна є набагато більше, ніж просто ці неймовірні кільця. Фактично Сатурн може похвалитися щонайменше 145 супутниками, кожен зі своїми унікальними характеристиками та таємницями.

Серед них Титан, другий за величиною супутник у Сонячній системі, справді привертає увагу своєю густою атмосферою та інтригуючою поверхнею. Цікаво, що Титан має магнітне поле, яке, хоч і слабше, ніж у Юпітера, але сильніше, ніж у Землі, що вказує на складну взаємодію з магнітним середовищем Сатурна.

Титан випромінює потужні радіохвилі, особливо від вражаючих полярних сяйв на полюсах, які можуть дати цінну інформацію як про атмосферу Титана, так і про загальну динаміку магнітного поля Сатурна. Майбутня місія Dragonfly шукатиме життя на Титані.

З усім тим, таємниці Титану бліднуть у порівнянні з тим, що ми можемо знайти на Енцеладі. Кассіні виявив наявність життєво важливих компонентів для життя на цьому крижаному супутнику Сатурна.  На основі цих даних експерти визначили найважливіші органічні сполуки та потужне джерело енергії, що вказує на потенціал Місяця для підтримки життя.

«Мало того, що Енцелад, здається, відповідає основним вимогам для проживання, ми тепер маємо уявлення про те, як там можуть утворюватися складні біомолекули та які хімічні шляхи можуть бути задіяні», — пояснює Джона Пітер, докторант Гарвардського університету, який провів дослідження. дослідження під час роботи в  Лабораторії реактивного руху NASA.

Звіздарі, Сатурн і ці чудові кільця

Підводячи підсумок, варто сказати, що коли кільця Сатурна готуються зникнути з поля зору в березні 2025 року, у звіздарів є унікальна можливість стати свідками цієї швидкоплинної космічної події. Кільця будуть вирівняні ребром із Землею, роблячи їх практично невидимими та підкреслюючи динамічну природу небесних об’єктів.

Наразі Сатурн залишається захоплюючою мішенню для тих, хто має телескопи чи потужні біноклі. Приголомшливі кільця планети, що складаються з незліченних частинок льоду та кам’янистих уламків, дозволяють зазирнути у складну та красиву структуру нашої Сонячної системи.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 313 | Додав: admin | Теги: кільця, Зникнення, Сатурн
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ