Пт, 2024-04-26, 20:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 28 » Четвертий літак з Лівії приземлився в Києві. Багато українців відмовляються від евакуації
15:32
Четвертий літак з Лівії приземлився в Києві. Багато українців відмовляються від евакуації
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

До Києва з Лівії прилетів ще один літак з евакуйованими українцями. Літак "Міжнародних авіаліній України" з 13 українцями та 21 громадянином інших держав сів в аеропорту "Бориспіль". Як повідомив прес-секретар МЗС України Олександр Дикусаров, літак приземлився о 20.45 за київським часом, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, крім українців у "Бориспіль" прилетіли один громадянин Португалії, один - Румунії, один - Польщі, вісім - Сербії, шість - Болгарії, один Таджикистану, один - Киргизстану і два громадянина Хорватії.

- Українців евакуюють з Лівії на судах Британії, Італії і Туреччини
- Медсестра Каддафі повернулася у свою квартиру у "хрущовці" в Броварах і "відбивається" від журналістів
- ООН: Лівію покинули близько ста тисяч людей
- Син Каддафі пообіцяв роздати зброю прихильникам режиму
- InoPressa. РБ ООН оперативно та одностайно засудила Каддафі

"Це четвертий літак, який відправила Україна для евакуації своїх громадян з території Лівії", - підкреслив Дикусаров.

Напередодні до Києва прибув ще один літак з Лівії з українцями на борту. Літак Міністерства оборони України Іл-76, на борту якого знаходилося 185 пасажирів, 122 з яких українці, приземлився в аеропорту "Бориспіль" о 02.18 неділі.

У свою чергу, речник МЗС України Олег Волошин 28 лютого повідомив пресі про "непоодинокі факти відмов українців від евакуації, доволі часто у грубій формі". Він висловив своє здивування з цього приводу та закликав співгромадян не недооцінювати ризиків, повідомляє Deutsche Welle.

Речник МЗС визнав, що є проблеми з організацією переїзду громадян України до столиці Лівії Тріполі, де на них чекає літак, адже українці розпорошені по різних містах країни. Він також зазначив, що неможливо вивозити великі обсяги багажу українців, пояснивши це "фізичними складнощами з тим, щоб організувати прохід людей через аеропорт, заповнений тисячами біженців".

Директор Центру близькосхідних досліджень Валерій Семиволос пояснив непоодинокі відмови українців від евакуації частково тим, що їхній шлях до аеропорту у Тріполі, де на них чекають українські літаки, є дуже небезпечним. Очевидно, що ті, хто відмовляється від евакуації, відчувають, що їм буде безпечніше пересидіти неспокійні часи на місцях, аніж тікати через охоплені повстанням лівійські райони.

Ще одним чинником відмови від евакуації українців експерт вважає економічні причини: "Люди щось заробляли, люди щось там мають. А в умовах такої швидкої евакуації все, що вони заробили, все що мають, вони змушені будуть кинути. Багато хто просто не готовий до такого кроку".

Таку думку поділяє і президент Європейської асоціації українців Олексій Толкачов: "Чимало наших спеціалістів виїхало за кордон, щоб отримати роботу у сфері нафтовидобутку. Вони абсолютно незатребувані в Україні. Тому для людей, які працюють у нафтовій галузі в Лівії, повернутися в Україну – це просто приректи себе на вимирання". Толкачов вважає чинник економічного виживання найбільшою перешкодою поверненню українців не лише з Лівії, а й з будь-якої іншої закордонної країни.

Відзначимо, що перший літак евакуював з Лівії 163 пасажири, серед яких 125 громадян України, 24 лютого. До того, як за громадянами України прибув літак, частина українців в Лівії, які прагнули евакуюватися з країни, скористалися можливостями літака МНС Росії. Ще деякі українські громадяни повернуться додому російським поромом через Стамбул.

Нагадаємо, що термінова евакуація громадян відбувається в результаті того, що в Лівії, як і в багатьох інших країн Близького Сходу, проходять масові протести з вимогами поліпшення рівня життя і відставки чинного уряду. Так народні сутички в Лівії з вимогою відставки Муаммара Каддафі, який керує країною більше 40 років, почалися 15 лютого 2011 року. Влада чинить спротив маніфестантам: за деякими даними, кількість загиблих у заворушеннях перевищує 800 осіб.

Як повідомлялося раніше, в Лівії на момент початку сутичок перебувало близько трьох тисяч громадян України, які працюють переважно в сфері медицини. На даний момент, за даними МЗС, там залишилося близько 2,5 тисяч українців.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 961 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ