Вт, 2024-04-23, 15:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Травень » 4 » Чоловіки і жінки хворіють по-різному
12:33
Чоловіки і жінки хворіють по-різному
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
В основі гендерної медицини лежить та обставина, що чоловіки і жінки часто переносять одне і те ж захворювання по-різному. Цей факт довгий час ігнорувався, пише Deutsche Welle.

"Чи хворіють чоловіки інакше, ніж жінки?" - так звучало питання, яке німецькі журналісти ставили перехожим у Дюссельдорфі. "Коли чоловіки застуджуються, то демонстративно вкутуються пледом, забиваються у куток і вже ні до чого не здатні", - відповіла одна з городянок, даючи зрозуміти, що різниця не в фізіології, а лише в стереотипі поведінки.

Так вважає багато хто. Не тільки перехожі, але часто і лікарі. Але вони помиляються, стверджують експерти у новій науковій галузі - гендерній медицині.

Жінки реагують на ліки інакше, ніж чоловіки

Жіноча нирка містить менше нефронів - функціональних одиниць, що відповідають за фільтрацію сечі, ніж чоловіча. Ймовірно, саме це призводить до того, що нирки донорів-жінок набагато менш ефективно функціонують у реципієнтів-чоловіків, а нирки донорів-чоловіків гірше приживаються у реципієнтів-жінок. Інфаркти трапляються у чоловіків, як правило, у більш молодому віці.

Відмінності між чоловічим і жіночим організмами стосуються не тільки м'язової маси, а й, наприклад, вмісту води, розподілу жирової тканини і, в цілому, реакції на речовини, що вводяться. За словами Даніеля Нойзера (Daniel Neuser), власника аптеки при одній з лікарень Крефельда, все це призводить до того, що багато ліків значно довше діють в жіночому організмі, а, значить, жінки потребують зменшених дозувань.

Навіть той простий факт, що у чоловіків і жінок різна форма тазу або що жіночі суглоби значно різноманітніші від чоловічих, до недавнього часу ніяк не враховувався при виробництві стандартизованих протезів. А застуду чоловіки дійсно переносять важче, ніж жінки. Вони також частіше вмирають від запалення легенів і від грипу. Жінки мають більш сильну імунну систему. Правда, це може обернутися і проти них: жінки частіше страждають на аутоімунні захворювання, такі, як ревматоїдний артрит і розсіяний склероз. Загалом, чоловіки і жінки дійсно хворіють по-різному. Про це було відомо давно, але медицина, схоже, почала замислюватися про це тільки зовсім нещодавно.

Традиційні стереотипи про чоловіче та жіноче здоров'я

Опитування, проведене серед студентів-медиків Мюнстера і Дуйсбурга/Ессена, показало, що вони часто-густо не знають про специфіку реакцій чоловічого і жіночого організмів на те чи інше захворювання. Андреа Кіндлер-Рерборн (Andrea Kindler-Röhrborn), наукова співробітниця університетської клініки Ессена, що спеціалізується на вивченні відмінностей у розвитку пухлин у чоловіків і жінок, вважає, що такі прогалини в знаннях студентів неприпустимі. "Але звідки взятися знанням? - визнає вона. - Адже цьому їх ніхто не вчить!"

Чому статевими відмінностями людського організму в медицині так довго нехтували? Даніель Нойзер вважає, що це значною мірою пояснюється силою звички. Клінічні випробування традиційно націлені на середньостатистичного чоловіка вагою 75 кілограмів.

Втім, є й більш серйозні причини. У 1960-х роках спалахнув скандал, пов'язаний зі снодійним препаратом Contegran, що володів, як виявилося, сильною тератогенною дією, у результаті чого на світ з'явилося безліч дітей з важкими каліцтвами. З тих пір жінок вкрай неохоче залучають до клінічних випробувань нових лікарських засобів, побоюючись побічних реакцій при можливій ​​вагітності. Як результат - супровідні інструкції до більшості медикаментів донедавна не містили вказівок на відмінність дозувань для чоловіків і жінок.

Нова медицина прагнутиме враховувати індивідуальність і стать

Останнім часом, проте, ситуація починає змінюватися. З'явивсь молодий науковий напрямок - гендерна медицина. Дослідження, що стосуються статевих відмінностей, стали проводитися частіше. У програмі навчання студентів-фармацевтів, на відміну від медиків, проблематика гендерних особливостей впливу лікарських препаратів знайшла відображення вже років п'ять тому. І Даніель Нойзер із задоволенням зауважує, що лікарі клініки, в якій розташована його аптека, стали частіше звертатися до нього з проханням допомогти встановити оптимальну дозування ліків залежно від статі пацієнта.

Розвиток гендерної медицини має вилитися у суто індивідуальну терапію для кожного конкретного хворого. Втім, до цього ще далеко. "І ми, фармацевти, і медики поки робимо лише перші кроки на цьому шляху", - констатує Даніель Нойзер.

Нещодавно шведські дослідники з'ясували, що чоловіки, які перебувають у шлюбі з розумними жінками, вирізняються міцнішим здоров'ям.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1058 | Додав: adminA | Теги: різному, хворі, чоловіки і жінки
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ