Чт, 2024-05-02, 12:06


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Вересень » 27 » Чому і коли пустеля Сахара позеленіла показало дослідження
00:11
Чому і коли пустеля Сахара позеленіла показало дослідження
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Наша планета сильно змінилася за мільярди років, від розташування континентів до складу атмосфери, і нове дослідження детально розглядає історію пустелі Сахара – яка не завжди була посушливою пустелею.

Сахара не завжди була такою піщаною. (Яні Нярхі / Університет Гельсінкі)

Дослідники з Фінляндії та Великобританії реконструювали періодичні трансформації Сахари протягом 800 000 років, використовуючи нову кліматичну модель.

Завдяки підвищенню точності моделі – особливо в частині атмосферної конвекції та поширення рослинності – команда змогла заповнити деякі прогалини в тому, що ми знаємо про історію регіону Сахари.

"Циклічна трансформація пустелі Сахара в савану і лісові екосистеми є однією з найбільш визначних екологічних змін на планеті", – говорить кліматолог Едвард Армстронг з Університету Гельсінкі у Фінляндії.

"Наше дослідження є одним з перших досліджень кліматичного моделювання, яке змоделювало африканські вологі періоди, співставні за масштабами з тими, на які вказують палеокліматичні спостереження, і показало, чому і коли ці події відбувалися".

Дослідники зосередилися, зокрема, на так званих африканських вологих періодах – проміжках часу, коли африканський континент був набагато вологішим і зеленішим, ніж сьогодні. Кліматична модель була використана для дослідження часу і рушійних сил цих періодів.

Моделювання підтвердило давню гіпотезу про те, що африканські вологі періоди зумовлені орбітальною прецесією Землі: коливанням навколо своєї осі протягом 21 000-річного циклу, що, в свою чергу, впливає на зміну чотирьох сезонів і силу метеорологічної системи африканських мусонів.

Як свідчать інші дані та тести, прецесія означала б тепліше літо в Північній півкулі, більш інтенсивні мусони в Західній Африці, а отже, більше опадів у Сахарі.

Ще один важливий висновок дослідження полягає в тому, що під час льодовикових періодів, коли гігантські льодовики вкривали вищі широти, вплив коливань земної орбіти дещо нівелювався, зберігаючи північні регіони прохолоднішими і обмежуючи африканські мусони.

Знання того, коли Сахара була вологою, зеленою і населеною такими тваринами, як бегемоти, також може навчити нас більше про поширення людства по всій земній кулі. Ці періоди озеленення цілком могли дати можливість людям (і навіть іншим видам) пересуватися через ділянки Сахари, які зазвичай були дуже важкодоступними.

"Наша здатність моделювати вологі періоди в Північній Африці є великим досягненням, – каже геолог з Гельсінського університету Міікка Таллаваара, – і означає, що тепер ми також можемо краще моделювати розповсюдження людини і розуміти еволюцію нашого виду в Африці".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 315 | Додав: admin | Теги: сахара, пустеля
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ