Чт, 2024-03-28, 19:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Вересень » 14 » Чотирьох найпопулярніших сучасних українських письменників назвали дослідники
14:16
Чотирьох найпопулярніших сучасних українських письменників назвали дослідники
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
У Львові на "Форумі видавців" GfK Ukraine презентувала дослідження про читання книг в Україні.

За результатами національного дослідження, в Україні немає жодного вітчизняного сучасного письменника, якого б знала хоча б половина українців, заявив Гліб Вишлінський, заступник директора GfK Ukraine, передають "Львівські новини".

Серед сучасних українських письменників, яких опитувані респонденти називають хоча б за ім'ям, на першому місці - Ліна Костенко.

"Її знають 42% опитаних, - каже Вишлінський. - А от кількість тих, хто читає, значно менша - 24%. На другому місці опинилась Ірена Карпа. Про неї знає 15%, а читає - 4%. Далі - Василь Шкляр (12%) та Марія Матіос (10%)".

Однією з причин, чому українські автори є невідомими для читача - це слабке просування бренду автора на книжковому ринку держави.

Також результати національного дослідження "Читання книжок в Україні" свідчать, що найбільше в Україні книги купують молоді жінки.

"Якщо розглядати, яка стать більше купує книжок, - то відповідь – жінки. Жінок є більше серед дорослих читачів-покупців. Це спричинено тим, що жінки є більш освіченими і вони відповідають за купівлю книжок для дітей. Тож, молода жінка - найактивніший покупець української книжки", - каже Вишлінський.

Загалом же, за його словами, більше читачів серед службовців і менше – серед робітників. А також - більше книжок читають люди з вищою освітою. У селах, до прикладу, є найвища частка дорослих нечитачів.

Також результати дослідження показали, що за літо 51% українців віком від 15 до 59 років прочитали бодай одну книжку. Також 30% українців за три місяці купують принаймні одне видання.

Протягом останніх семи років кількість покупців книжок суттєво зменшилась. Щоправда, зараз темпи спадання пригальмувались.

Водночас, як поінформував Вишлінський, під час соціологічного дослідження окремо опитано батьків.

З'ясовано, що 57% дітей, віком до 15 років, за літо прочитали принаймні одну книгу, яку не охоплює шкільна програма.

Нагадаємо, у січні журнал "Фокус" опублікував рейтинг 30 найуспішніших українських письменників. На першому місці - харків'янка Симона Вілар, автор історичних жіночих романів. Справжнє ім'я письменниці - Наталія Гавриленко.

У рейтингу є і автори, визнані як читачами, так і критиками. Гостросюжетний історичний роман Юрія Винничука (№16) "Танго смерті" називають літературною подією року. А популярний письменник Сергій Жадан (№20) торік розпочав співпрацю з видавництвом "Книжковий клуб "Клуб сімейного дозвілля", у якого добре розвинена система продажів. Завдяки цьому сумарний річний тираж книг Жадана досяг 11 тис 500 примірників.

Українці віддають перевагу російськомовним книжковим перекладам та ігнорують наукову літературу

За результатами національного дослідження про читання книжок, книги, перекладені українською мовою, є менш популярними, аніж російськомовні переклади.

"Ми поставили запитання респондентам - яким перекладам надасте мову, українським чи російським, враховуючи, що україномовний переклад коштуватиме дешевше", - зауважив Вишлінський.

Виявилось, що українські читачі надають перевагу перекладу російською мовою. Серед дорослих читачів-покупців книжок 42% надали перевагу україномовному і 58% - російськомовному.

"Це свідчить про те, що більшість українців довіряють російському перекладу", - додав Вишлінський.

Ситуація з тим, якою мовою загалом читають українці, є ще гіршою для україномовних видань. Адже дуже високий відсоток осіб надає перевагу російській мові.

Соціологи порівняли види проданої літератури у 2008 та 2013 роках.

Якщо у першому випадку частка художньої літератури, яку придбали покупці, складала 41%, а наукова - 18%, то 2013-го художня складала 52%, а наукова - лише 5%, розповів Вишлінський.

За результатами дослідження очевидно, що 13% українців, віком від 15 до 59 років, за літо читали електронні книжки. Але лише 1% купував ці книги.

"Виходить, що читачі не є відповідальними і обґрунтовують небажання купувати електронні книги тим, що їх можна просто скачати", - сказав Вишлінський.

Дослідження "Читання книг в Україні" охопило 1000 респондентів віком від 15 до 59 років. Їх опитували про те, які книжки вони прочитали протягом останніх трьох місяців. Похибка опитування становить 3%.

Раніше президент "Форуму видавців" Олександра Коваль заявляла, що у тому, що наше суспільство перестає читати, винне насамперед саме суспільство, яке обрало для себе інші споживчі пріоритети.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 952 | Додав: adminA | Теги: чотирьох найпопулярніших сучасних у
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ