Сб, 2024-05-04, 21:11


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Липень » 8 » Цікаві факти про Валерія Залужного, який веде Україну до перемоги - Залізному генералу — 50
12:53
Цікаві факти про Валерія Залужного, який веде Україну до перемоги - Залізному генералу — 50
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

8 липня 2023 року головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний святкує ювілей — йому 50 років.

Сьогодні він, як ніхто інший з українських воєначальників, уособлює у собі образ генерала нового покоління. Залужний своєю появою на чолі ЗСУ не лише вніс ініціативу до реформування української армії, а й змінив уявлення генералів і офіцерів щодо оперативного реагування армійців на ескалацію з боку противника. Зокрема, одним з перших кроків Залужного як командувача ЗСУ був дозвіл військовим в зоні ООС відкривати вогонь у відповідь без узгодження з вищим керівництвом.

8 липня — це також 500-й день повномасштабної війни. За цей час Україна показала світові, що захищатиметься до останнього від ворожої навали, а Залужний своїми рішеннями допоміг українській армії не лише втримати Київ, а й відтіснити росіян з півночі України, провести Харківський контрнаступ, відвоювати Херсон. Нині від них залежить доля нового наступу ЗСУ.

TrueUA зібрав найцікавіші факти про українського генерала, який веде нашу державу до перемоги.

Життєвий шлях Залужного

Головнокомандувач ЗСУ родом із міста Звягель (колишній Новоград-Волинський) Житомирської області. Одружений і має двох дочок.

У 1997-му році закінчив Одеський інститут Сухопутних військ з відзнакою. Після цього пройшов усі щаблі військової служби: командир взводу, командир навчального взводу, командир бойового взводу, командир роти, командир роти курсантів, командир батальйону.

У 2007-му році закінчив національну академію оборони України із золотою медаллю, а у 2014 році — Національний університет оборони України імені Івана Черняховського. Як найкращий випускник оперативно-стратегічного рівня підготовки був нагороджений перехідним мечем королеви Великої Британії.

На посаду головнокомандувача ЗСУ вступив 27 липня 2021 року. Нагороджений Хрестом бойових заслуг, Орденом Богдана Хмельницького III ступеня, Орденом святого великомученика Юрія Переможця та іншими державними нагородами.

"Стриманий обаяшка Валєрчик": яким був Залужний у шкільні роки

У шкільні роки нинішній головнокомандувач ЗСУ не був відмінником. Проте він вирізнявся своєю старанністю й добротою. У дитинстві друзі його прозвали Валєрчиком, адже він мав "кучеряшки й рожеві щічки". Перша вчителька Валерія Тетяна Шатульська-Пелешок згадувала, що він був "дуже добрим дитям". Сергій та Олена Степанюки, шкільні друзі Залужного, пам’ятають його як "хлопця спокійного, але не тихоню". Він не був "любителем виступити з трибуни", а навпаки — міг довго мовчати, після чого утнути якийсь влучний жарт.

Залужний у шкільні роки

"Він був самодостатній. Я був комсоргом школи й добре пам’ятаю, що в художній самодіяльності чи в спортивних змаганнях він брав участь тільки якщо йому самому було цікаво або треба було допомогти класу. Грамоти, якісь заохочення — це його не цікавило зовсім", — згадував Сергій Степанюк про Залужного у коментарі для ВВС.

Ближче до старших класів школи однокласники почали казати на майбутнього генерала "Валєрчик": так його і досі називають друзі дитинства.

"Це не жаргон чи панібратство. Уявіть собі, він був таким скромним "обаяшкою". Такі кучеряшки, усмішка, такі рожеві щічки. Ніколи грубих слів не вживав, але і не лащився. Валєрчик", — згадувала однокласниця і дружина Сергія Олена Степанюк.

По закінченню дев’яти років навчання в школі освіту Залужний продовжив здобувати в Новоград-Волинському машинобудівному технікумі. Його директорка Алла Петрошук вважає, що ці чотири роки перед вступом до Одеського інституту сухопутних військ дали Залужному чимало: "Він прийшов до нас з середнім балом 3,9 — не те щоб погано, але й не дуже добре. А пішов від нас з відзнакою. Він навчився вчитися в нас. Його системне, прикладне, технічне мислення сформувалося саме тут".

Шкільні друзі Залужного також розповідали, що раніше мали контакт із головнокомандувачем ЗСУ в спільному чаті по звягельській школі. Однак від початку вторгнення він не написав у цей чат жодного слова. Натомість однокласники втішали одне одного 24 лютого: "Бережіть нерви! Валера робить свою роботу, а ми повинні свою".

Ніколи не служив в армії радянського союзу

Ця особливість Залужного не затягує його у стандарти армії срср, а дає поштовх нашим захисникам швидко опановувати нові види техніки та розвиватися згідно із стандартами НАТО навіть в умовах повномасштабного вторгнення. Також "залізний генерал" ніколи не здовував освіту у навчальних закладах радянського союзу. Ще 2020-го року, коли Залужний був командувачем військ ОК "Північ", він розповідав в інтерв'ю "АрміяInform", що хоче відійти від стандартів армії срср.

"Хочемо відійти від карт, від написання бойових наказів зразка, скажімо, 1943-го. Від цих безглуздих доповідей біля карт", — говорив Залужний.

Генерал позитивно ставиться до того, що Збройні сили України наповнюються новими кадрами. Головком каже, що нове покоління молодих офіцерів за п'ять років зможе повністю змінити армію.

"Це не цапи-відбувайла, як, наприклад, у російській армії, а реальні помічники, які за певним функціоналом скоро підмінять офіцерів. Ми вже почали цей рух, і зворотного шляху немає. Це зовсім інші люди. Не такі, як ми, коли були лейтенантами. Це нові паростки, які через п'ять років зовсім змінять армію. Майже всі добре знають іноземну мову, відмінно працюють із гаджетами, начитані", — стверджував генерал.

Готувався до повномашстабної війни з росією задовго до вторгнення і приховував це від Зеленського

Відомо, що головнокомандувач ЗСУ почав готуватися до повномасштабного вторгнення росії ще задовго до його початку. За даними New Yorker, підготовку до воєнних дій він навіть приховував від Володимира Зеленського і від американських партнерів Києва.

Залужний від перших днів після призначення стверджував, що загроза повномасштабного вторгнення росії є цілком реальною. Саме тому український Генштаб розробляв різні варіанти розвитку подій задовго до 24 лютого. Співробітники українського Генштабу розповідали журналістам, що задовго до початку великої війни командування ЗСУ перейшло фактично на цілодобовий режим роботи, "попри заспокійливі меседжі, що виходили від політиків".

"Сам Залужний перебрався до приміщення неподалік Генштабу. Мета — якнайкраще підготуватися до ймовірного вторгнення та за можливості зберегти ці приготування в таємниці — наприклад, системи ППО переміщували з пунктів їхнього постійного базування мало того, що в режимі підготовки до раптових навчань, так ще й у нічний час", — вказувало ВВС у своєму матеріалі про головнокомандувача ЗСУ.

Видання, посилаючись на публікацію New Yorker, писало, що Залужний не розповідав Зеленському про ймовірність вторгнення нібито "через побоювання, що той, не вірячи у можливість цього, попросить його згорнути підготовку". Колегам зі США Залужний теж буцімто не казав про це, бо ті могли розповісти про підготовку Зеленському.

"Лише в лютому (2022 року, — ред.) Залужний погодився поділитися своїм планом захисту України. Військову аташе американського посольства в Києві, полковника ВПС, викликали на нараду в Генштаб і показали їй видрукований на одному листку ескіз українських позицій і схем оборони. Їй не дали копії цього аркуша, дозволили лише зробити рукописні нотатки. Пізніше виявилось, що підлеглі Залужного показали аташе фальшивий варіант плану, приховавши весь розмах приготувань", — йдеться у публікації New Yorker, яку цитував ВВС.

Сам Залужний в інтерв’ю Time розповів, що, бувши ще виконувачем обов’язки командувача у зоні бойових дій на Сході у 2019 році, не планував занурювати Зеленського у деталі військової тактики й перипетії армійських структур управління. Все тому, що у президента інші задачі.

"Йому не потрібно розумітися на військовій справі — так само як знати медицину чи будівництво мостів", — розповідав потім Залужний.

Ввечері, напередодні початку війни, 23 лютого 2022 року, Залужний разом з іншими топами української влади брав участь у зустрічі президента Зеленського з найбагатшими бізнесменами країни. У розмові зі ЗМІ кілька учасників тієї зустрічі згадали, що саме жорстка та впевнена доповідь Залужного про те, що ЗСУ готові до всіх можливих сценаріїв, найбільше заспокоїла присутніх.

Пожертвував мільйон доларів Збройним силам України

У січні 2023 року Валерій Залужний отримав у спадок від громадянина США українського походження Грегорі Степанця 1 мільйон доларів. Степанець не був родичем Залужного, а спадок став символічним і доволі несподіваним для самого головкому. "Залізний генерал" спрямував усі гроші в повному обсязі на спецрахунок Національного банку України для збору коштів на потреби армії.

"Я все своє життя віддав Збройним силам. І не сумнівався, що маю робити зі спадщиною. Остання воля Григорія, очевидно, полягала в тому, щоб підтримати в моїй особі українське військо", — так коментував свій вчинок Залужний.

Не дозволив підірвати мости в Києві під час наступу росіян

Орієнтовно на третій день повномасштабного вторгнення росії в Україну, 26 лютого 2022 року, стало очевидно, що план росіян "взяти Київ за три дні" провалився. Попри все, шанс прориву російських військ у столицю все ж залишався. Та Валерій Залужний не дав згоди на підрив мостів у столиці.

Так, росіянам не вдалося висадити десант з військовою технікою в Гостомелі, але вони взяли в оперативне оточення Чернігів, стрімко просувалися Сумщиною і з дня на день могли вийти на лівобережні передмістя Києва.

За даними ВВС, публічно влада закликала українців не панікувати, однак між собою члени уряду почали активно обговорювати ідею підірвати усі київські мости. Це дозволило б затримати російську армію перед природною перешкодою — річкою Дніпро, і не допустити росіян до урядового кварталу.

"Саме тоді один з високопоставлених урядовців набрав тодішнього голову СБУ Івана Баканова. Вимагав, аби той наказав своїм спецпризначенцям підірвати мости і відрізати лівий берег Дніпра від правого. Ситуація була складною. Баканов подзвонив до головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного. Той його вислухав і без вагань відповів: "Підірвати мости? В жодному разі! Це буде зрада тих, хто залишився на лівому березі Дніпра — і військових, і цивільних", — писало ВВС.

Час показав, що рішення, яке генерал ухвалив на третю добу без сну, виявилося правильним.

"Сильний характер": що кажуть про Валерія Залужного західні колеги

Західні колеги високо оцінюють професійність та особисті якості характеру головнокомандувача ЗСУ. Вони вважають, що саме під його керівництвом Україна продемонструвала успішну стратегію у війні проти росії.

Так, американський військовий аналітик Майкл Кофман зазначав, що під час повномасштабного вторгнення росії Залужний продемонстрував сильний характер:

"Залужний — харизматичний, він має стратегічне бачення, а головне — у нього є характер. Шварцкопф (американський генерал, — ред.) колись сказав, що лідерство — це потужне поєднання стратегії та характеру. Але якщо вам треба обрати щось одне, обирайте характер. Я думаю, що Україна під керівництвом Залужного показала загальну успішну стратегію, а він сам продемонстрував сильний характер".

Ізраїльський військовий експерт Давид Гендельман зауважував, що "головнокомандувач повинен вміти прикрутити свою голову до всієї армії". На думку експерта, Залужний із цим чудово впорався.

"Плюс Залужного в тому, що завдяки своїм командирським якостям і авторитету він здатен довести свою думку до практичного втілення на місцях", — сказав Гендельман.

Кирило Іванішин

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 232 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ