Пт, 2024-04-19, 01:32


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Квітень » 14 » Cьогодні виповнюється сто років трагедії "Титаніка". ВІДЕО
14:32
Cьогодні виповнюється сто років трагедії "Титаніка". ВІДЕО
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Жителі США разом з рештою світу в ці вихідні згадують одну з найтрагічніших подій в історії мореплавання - загибель "Титаніка", передає ИТАР-ТАСС. 100 років тому британський пароплав, який прямував з Англії до Нью-Йорка, зіткнувся з айсбергом в Атлантичному океані. Корабель затонув у ніч на 15 квітня, забравши життя 1513 осіб.

Тисячі жителів і туристів Нью-Йорка сходяться в ці дні до пірсу 59 на Манхеттені, куди мав прибути британський пароплав. До входу в порт несуть квіти і свічки. Не забуті і меморіали жертвам аварії "Титаніка", встановлені в Нью-Йорку і Вашингтоні, - американських містах, які зазнали найбільших втрат в результаті трагедії.

Головна пам'ятна церемонія пройде в ніч проти неділі, 15 квітня, на місці загибелі "Титаніка", в 600 км на південь від острова Ньюфаундленд. Туди у вівторок, 10 квітня, вирушило круїзне судно "Азамара Джорні" з 440 пасажирами на борту. Вони візьмуть участь в пам'ятній службі, під час якої на воду будуть опущені і вінки. У п'ятницю, 13 квітня, лайнер зайшов в порт Галіфакс в канадській провінції Нова Шотландія. Там учасники рейсу відвідали кладовище, де покоїться прах 150 пасажирів "Титаніка", які були знайдені у морі мертвими.

Назустріч "Азамара Джорні" з Англії вийде інший круїзний лайнер - "Балморал". Він відправився в Нью-Йорк по маршруту, що в точності повторює рейс "Титаніка". На його борту перебувають 1 тис 309 пасажирів - рівно стільки, скільки було на затонулому кораблі. Планувалося, що два судна одночасно прибудуть на місце загибелі "Титаніка", але "Балморал" був змушений зробити незаплановану зупинку через хворобу одного з пасажирів. Чи зможе він надолужити згаяний час, невідомо.

Річницю видатної корабельної аварії XX століття згадують і американські музеї, які цього тижня виставляють унікальні експонати, багато з яких були підняті з затонулого судна. Зокрема, в Індіан-Орчард (штат Массачусетс) представлена ​​колекція Історичного товариства "Титаніка", що включає справжні креслення корабля, а також рятувальний жилет американського письменника Джона Джейкоба Астора, який він віддав своїй дружині, коли вона сідала в рятувальний човен.

У неділю, 15 квітня, аукціонний дім "Бонемс" влаштовує торги, присвячені річниці трагедії. На них будуть виставлені майже 90 предметів, пов'язаних з історією "Титаніка". Найцінніший з них - єдиний збережений квиток на церемонію спуску "Титаніка" на воду, яка відбулася 31 травня 1911 року в ірландському Белфасті. Як оголосили у вівторок, 10 квітня, організатори аукціону, оціночна вартість паперового квитка з надрукованим чорною друкарською фарбою текстом становить 70 тис доларів.

У числі лотів аукціону - листи і листівки тих, хто вижив в катастрофі, радіограми про загибель судна, а також елементи декорацій із знаменитих фільмів режисерів Жана Негулеско (1953 року) і Джеймса Кемерона (1997 року).

Останній зробив своїм шанувальникам дуже цінний подарунок, випустивши в кінопрокат тривимірну версію культового фільму. За словами самого Камерона, на конвертацію в формат 3D було витрачено понад 18 млн доларів, а на роботу пішло близько 60 тижнів - більше, ніж на зйомки першоджерела. Як повідомлялось, тривимірний "Титанік" був тепло зустрінутий аудиторією - на додаток до позитивних відгуків глядачів і критиків, про успіх свідчить і солідна сума в 85 млн дол, яку фільм зібрав у кінопрокаті з моменту прем'єри 4 квітня.

Жителі Нью-Йорка відразу з кінотеатру зможуть відправитися в ресторан "Прайм Мітс" в Брукліні. Його відвідувачам в честь річниці загибелі "Титаніка" буде запропонований вечерю зі страв, що подавалися пасажирам першого класу легендарного корабля. У меню, як і 100 років тому, будуть устриці, консоме, морські гребінці, філе міньйон, карпаччо з аругулою, артишоки, трюфелі, фуа-гра, качина печінка з яблучним соусом. Також будуть подаватися ягня в м'ятному соусі, смажені голуби, холодний вінегрет зі спаржею, паштет з гусячої печінки з селерою і уолдорфский пудинг. Вартість вечері складатиме 115 доларів.

Ресторан просить відвідувачів прийти у вечірніх туалетах, обіцяючи "елегантний вечір з вечерею і веселощами".

Спробувати страви з меню "Титаніка" можна не тільки в Нью-Йорку. Ресторан фешенебельного лондонського універмагу "Селфріджіс" також вирішив відтворити останній вечерю на лайнері.

Нагадаємо, на момент спуску на воду 269-метровий "Титанік" був найбільшим судном у світі. Лайнер вирушив у своє перше й останнє плавання з англійського порту Саутгемптон 10 квітня 1912. Чотири дні опісля лайнер, що вважався непотоплюваним, налетів на так званий "чорний", тобто той, що перекинувся, і не мав відблиску, айсберг. Згідно із записами в бортовому журналі, зіткнення сталося о 23 годині 40 хвилин за місцевим часом. Айсберг прорізав шість з 16 водонепроникних відсіків судна, в результаті чого воно отримало сильний диферент на ніс.

"Титанік" затонув через 2 години 40 хвилин. З 2224 пасажирів і членів екіпажу врятуватися вдалося лише 711, яких підібрало судно "Карпатія". За словами істориків, зустрічати лайнер на причалі в Нью-Йорку зібралися близько 40 тис осіб.

Уламки "Титаніка" знаходяться під охороною Конвенції ЮНЕСКО про охорону підводної культурної спадщини 2001 року. До цього моменту корабель не перебував під захистом Конвенції, оскільки вона застосовується до об'єктів, що затонули менше століття тому.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1314 | Додав: admin | Теги: сто років трагедії, Титанік
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ