Сб, 2024-04-20, 16:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 26 » Cудова реформа від президента зробить кожного суддю залежним від волі Януковича, каже Тимошенко
17:43
Cудова реформа від президента зробить кожного суддю залежним від волі Януковича, каже Тимошенко
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявляє, що нова влада ухвалює закони, спрямовані на підпорядкування судової системи президенту Януковичу.
"Прийнята ціла низка законів, які роблять систему правосуддя на 100% залежною від президентської вертикалі", - сказала вона у середу на прес-конференції в Херсоні, повідомляє персональний сайт Тимошенко.

Лідер БЮТ повідомила, що наступного тижня "будуть також в пришвидшеному режимі, без будь-якого обговорення у Верховній Раді протискати, продавлювати декілька законів, які стосуються "остаточної" системи правосуддя".

"У результаті цієї реформи вони хочуть отримати керовану, підпорядковану, неправосудну систему судів", - переконана Тимошенко.

За її словами, "заведені всі повноваження на Вищу раду юстиції, яка на 2/3 складається з президентських людей, сьогодні вже наділена правом звільняти будь-якого суддю просто на рахунок раз-два-три".

Тимошенко повідомила, що на сьогодні вже декілька десятків суддів звільнені з посад Вищою радою юстиції.

"Зараз ми вже маємо десятки суддів, в тому числі тих, які займали чесні позиції і не давали можливості забирати державну власність, сьогодні вони вже звільнені Вищою радою юстиції. І на наступному тижні будуть розглядатися у Верховній Раді для остаточного позбавлення повноважень", - сказала вона.

Крім того, Тимошенко заявила, що команда Януковича "хоче покласти законом на Вищу раду юстиції призначення суддів на адміністративні посади".

"Це голів судів, всіх без виключення, включаючи вищі спеціалізовані суди, це Вищий адміністративний суд, Вищий господарський суд, і вся вертикаль суддівська, яка є", - уточнила вона.

Тимошенко наголосила, що в такому разі призначатися на адміністративні посади будуть "повністю маріонетки, люди, які залежать від погляду президента держави, і про незалежне правосуддя вже говорити не доводиться".

"І останній штрих, який вони хочуть зробити на наступному тижні, - вони хочуть позбавити Верховний Суд, який в цій системі є найбільш незалежним, взагалі права розглядати будь-які справи. Тобто вони нищать Суд Верховний як касаційну інстанцію, як інстанцію, яка може розглядати справи в порядку виключного провадження", - сказала вона.

"Це значить, що всі судові розгляди будуть замикатися на вищих спеціалізованих судах, де керівників призначають Вищою радою юстиції", - підсумувала Тимошенко.

Зазначимо, що Янукович ініціював створення робочої групи для швидкого й ефективного проведення судової реформи. Він зустрівся з головами Конституційного суду Андрієм Стрижаком, Верховного суду Василем Онопенком і Вищого господарського суду Сергієм Демченком. Зустріч з ними присвячувалася саме обговоренню невідкладних питань проведення судової реформи.

За словами Януковича, "в Україні зроблено декілька кроків у напрямку судової реформи, але ця робота призупинена – не завершили те, що планували: стару систему зруйнували, а нову не збудували".

У свою чергу голова Верховного суду України Онопенко заявив, що зміна конституційних повноважень ВСУ, котра приведе до їх звуження, призведе до краху українського правосуддя.

"Спроба змінити конституційний статус ВСУ шляхом істотного звуження його повноважень та утворення нових вищих спеціалізованих судів, без жодного перебільшення, фактично означатиме крах українського правосуддя. І президент як гарант додержання Конституції, прав і свобод людини має це враховувати", – заявив голова ВСУ.

13 травня Верховна рада схвалила закон, який забороняє судам зупиняти акти Ради, президента України та Вищої ради юстиції. За відповідний законопроект у другому читанні проголосували 260 депутатів. Ухвалення цього закону ставить кожного суддю України в залежність від волі президента.

Вища рада юстиції (ВРЮ) одержала реальну – без будь-яких обмежень – можливість звільняти "за порушення присяги" будь-якого суддю, навіть у разі його неявки на засідання. Причому, не двома третинами голосів – а простою більшістю. І оскаржити подібне рішення в сусідньому суді в опального діяча не вийде – тільки у Вищому адміністративному суді України, рішення якого – остаточне.

Що вважати порушенням присяги, що ні – питання філософське, оскільки формулювання на кшталт "порушення морально-етичних норм поведінки в суді", "здійснення дій, що ганьблять звання судді" трактувати можна як завгодно, наголошують українські ЗМІ.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1198 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ