Пт, 2024-03-29, 04:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2021 » Вересень » 16 » Cудову реформу обговорили на Банковій з послами G7 та ЄС та узгодили спільну заяву
18:28
Cудову реформу обговорили на Банковій з послами G7 та ЄС та узгодили спільну заяву
Інші останні Кримінальні новини і надзвичайні новини на сайті holosUA.com/

В Офісі Президента відбулася робоча зустріч, присвячена імплементації законів щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та щодо порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя.

Як повідомляє Офіс Президента, у заході взяли участь посли країн «Великої сімки» та Європейського Союзу, заступник керівника ОП Андрій Смирнов, міністр юстиції Денис Малюська, голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрій Костін, голова Комітету ВР з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, голова Комісії з питань правової реформи при Президентові, народний депутат Сергій Іонушас, голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, голова Верховного Суду Валентина Данішевська, голова Ради суддів України Богдан Моніч.

"Учасники, зокрема, обговорили питання формування першого складу конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посад членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів та першого складу Етичної ради, яка перевірятиме на доброчесність кандидатів на посади членів ВРП", - зазначили в Офісі глави держави.

Депутат Костін подякував міжнародним партнерам і РСУ за номінування кандидатів до конкурсної комісії та висловив сподівання, що вона запрацює найближчим часом і зможе відібрати якісно новий склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Водночас він нагадав, що 13 вересня Рада суддів не змогла делегувати своїх представників до Етичної ради, через що затягується її формування.

У цьому зв'язку голова ВС Валентина Данішевська зазначила, що «хоча Рада суддів і не обрала з першого разу представників до Етичної ради, цим вона не порушила закон, і вони надалі голосуватимуть, поки не оберуть цих осіб».

Водночас голова РСУ Богдан Моніч зауважив, що Рада суддів продовжуватиме роботу над делегуванням кандидатів до Етичної ради.

Зі свого боку заступник глави місії в Посольстві Великої Британії Ніколас Гаррокс зауважив, що Україна має якісне законодавство щодо очищення та перезапуску Вищої ради правосуддя, і його потрібно виконувати.

При цьому глава представництва ЄС Матті Маасікас наголосив, що судова реформа є не лише внутрішнім питанням для України, адже її успішна реалізація прямо визначатиме зовнішньополітичний імідж країни, залучення міжнародної допомоги та інвестицій.

Заступник керівника ОП Андрій Смирнов наголосив, що позицію Президента Володимира Зеленського щодо порушених питань можна сформулювати однозначною фразою: «Ні кроку назад у судовій реформі».

Він відзначив висловлене головою Ради суддів України запевнення у тому, що не відбуватиметься блокування виконання Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» і надалі продовжаться активні дії Ради суддів щодо якнайшвидшого делегування представників до Етичної ради.

«А будь-які пропозиції змін до законодавства будуть розглядатися в парламенті у звичайному режимі, як це робиться щодо всіх інших законів», – наголосив Смирнов.

Усі учасники зустрічі, крім представників органів судової влади, які обмежені своїм статусом, узгодили спільну заяву. В ній зазначається, що успішна реалізація ініційованої Президентом судової реформи має вирішальне значення для майбутнього країни.

Учасники зустрічі вітають кроки, здійснені міжнародними партнерами та органом суддівського самоврядування щодо виконання норм Закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» (№ 1629-IX) у контексті делегування кандидатів до складу конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККСУ.

Вони також високо оцінюють професійний рівень експертів, номінованих міжнародними та іноземними організаціями до першого складу Етичної ради, діяльність якої передбачено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» (№ 1635-IX).

Водночас учасники зустрічі висловлюють занепокоєння "тим, що Рада суддів України не здійснила протягом тридцяти днів вичерпних заходів задля належної реалізації вимог Закону № 1635-IX в частині делегування кандидатів з числа суддів або суддів у відставці до складу Етичної ради, чим відтермінувала її формування на невизначений час".

Підписанти наполягають на якнайшвидшому завершенні формування Етичної ради та конкурсної комісії і початку їхньої роботи.

При цьому учасники зустрічі "категорично не сприймають будь-які спроби поставити під загрозу імплементацію життєво важливої для України реформи, спрямованої на зміцнення верховенства права, підвищення рівня довіри суспільства до органів судової влади, залучення іноземних інвестицій та наближення євроатлантичного майбутнього України".

Як повідомлялося, на засіданні 13 вересня жоден із кандидатів на посаду члена конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККСУ за квотою Ради суддів України не набрав необхідної кількості голосів.

До складу Етичної ради РСУ має делегувати трьох осіб з-поміж суддів або суддів у відставці, які в складі Етичної ради мають визначати, чи відповідає кандидат на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності, й надавати список кандидатів, котрі рекомендуються для призначення на посади членів ВРП.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Кримінальні новини і надзвичайні новини | Переглядів: 423 | Додав: adminA | Теги: Банкова, спільна заява, cудова реформа, посли G7 та ЄС
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ