Ср, 2024-04-24, 16:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 27 » Цунамі та вулкан вбили близько 180 людей в Індонезії, сотні зникли безвісти
14:51
Цунамі та вулкан вбили близько 180 людей в Індонезії, сотні зникли безвісти
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

 Кількість жертв цунамі і виверження вулкана в Індонезії досягла 179 людей, повідомляє Lenta.ru з посиланням на Reuters.

154 людини загинули внаслідок дії цунамі, яке обрушилося на прибережні й острівні населені пункти вранці 26 жовтня. Понад 400 мешканців вважають зниклими безвісти.

Ще 25 осіб стали жертвами виверження вулкана Мерапі, розташованого поблизу міста Джок'якарта на острові Ява. За даними ЗМІ, серйозно постраждали 14 людей, причому у деяких обпалено понад 80% шкіри, і вони перебувають в критичному стані. Виверження почалося менш ніж через добу після землетрусу, що викликав цунамі.

Внаслідок виверження було зруйновано велику кількість будинків на схилі Мерапі. Влада евакуювала 11 тисяч людей, що проживають у радіусі десяти кілометрів від вулкана.

Триметрова приливна хвиля обрушилася напередодні на узбережжя островів у західній частині Індонезійського архіпелагу після сильного підводного землетрусу магнітудою 7,7. Цунамі знищило сотні будинків у прибережних селах.

Пошуковим і рятувальним операціям перешкоджають складні погодні умови. Злива заважає посадці вертольотів в районі лиха, а рятувальні шлюпки не можуть пришвартуватися на острові Південний Пагай через цілковите руйнування доку. Зв'язок з постраждалим районом вдається підтримувати насилу, а тому отримати точну і достовірну інформацію украй складно.

Індонезійське агентство зі спостереження за землетрусами спочатку попереджало про можливість цунамі, але потім відкликало це попередження.

Президент Індонезії Сусіло Бамбанг Юдхойоно через природні лиха перервав свій робочий візит до В'єтнаму, де мав взяти участь у низці самітів Асоціації держав Південно-Східної Азії, і терміново повертається на батьківщину, передає РИА "Новости". Очікується, що дорогою до Джакарти глава держави відвідає архіпелаг Ментавей, оцінить ситуацію в зоні лиха і проконтролює надання допомоги.

Шістнадцять жертв виверження вулкану, про яких достовірно відомо на цей момент, живцем згоріли біля будинку 73-річного Сураксо Харго, відомого на Яві як "хранитель ключів" Мерапі. За традицією, хранителя призначає міська влада для того, щоб охороняти культ вулкана, який склався століття тому. За свідченнями очевидців, він відмовився покинути свій будинок на вершині гори, заявивши, що молитиметься і намагатиметься заспокоїти вулкан.

Викинутий попіл Мерапі протягом години випадав навіть у приморському містечку Пангандаран, розташованому за сотні кілометрів від вулкана на океанському узбережжі Яви. Попіл накрив місто сантиметровим сірим шаром.

Виверження Мерапі почалося вже кілька тижнів тому. Другий рівень тривоги було оголошено 20 вересня, а після місяця наростання активності Центр вулканології і зниження геологічних ризиків підняв його до третього. Двадцять першого жовтня було поширено вимогу припинити всю діяльність у радіусі восьми кілометрів від вершини. Минулими вихідними почалося витікання лави до річки Гендол, а також помітно прискорив своє зростання купол, що формується над вулканом за рахунок нових викидів вулканічних порід, після чого Центр оголосив четвертий, найвищий ступінь готовності.

Влада Індонезії розпорядилася евакуювати з небезпечних районів поблизу вулкана 19 тис осіб. Проте район лиха покинули здебільшого діти й літні люди, тоді як багато дорослих залишилися вдома.

Мерапі - не тільки один з найактивніших, він також входить до списку найбільш небезпечних вулканів Індонезії: так, у 1994 році пірокластичні хмари забрали життя майже 70 людей. А найпотужніше за сучасний період виверження "Вогненної гори" у 1930 році згубило життя 1400 людей.

Індонезія розташована на межі декількох тектонічних розломів, де взаємний зсув тектонічних плит призводить до високої сейсмічної і вулканічної активності. Це "Вогненне намисто", як називають його геологи, охоплює все тихоокеанське узбережжя на трьох континентах - Азії, Південної Америки й Австралії.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1036 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ