Сб, 2024-04-20, 15:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Липень » 19 » Curiosity виявив на Марсі гігантський океан
09:26
Curiosity виявив на Марсі гігантський океан
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/
Завдяки роботі ровера Curiosity і обслуговуючих його фахівців, вчених NASA і Каліфорнійського технологічного інституту (Caltech), ми знаємо, що колись наш космічний сусід - планета Марс - був куди більше схожий на Землю, ніж сьогодні, пишуть "Вести"

Але навіть якщо б ми були абсолютно впевнені в тому, що Червона планета була близнюком Землі, це було б не так дивно, як якби ми знайшли свідчення існування на ній давнього життя.

Головна умова для появи живих організмів в тому вигляді, в якому ми їх знаємо, - це наявність на планеті рідкої води. Нещодавно дослідники з Калтеха виявили на Марсі сліди цілого океану з річками, в нього колись впадають.

Древнє узбережжя назвали Рів'єрою Еола - на честь античного бога вітру Еола.

Рів'єра розташовується на еолійській рівнині (Aeolis Dorsa), плоскій місцевості, що знаходиться в тисячі кілометрів на схід від кратера Гейла - сьогоднішньої локації ровера Curiosity.

Дослідники вивчили знімки, зроблені камерою HiRISE космічного апарату Mars Reconnaissance Orbiter. Вчені заявили, що на них чітко видно висохлу дельту великої річки, що впадає в низину, імовірно, стародавній океан.

"Ми давно підозрювали, що в північній півкулі Марса колись був океан, але не могли знайти переконливих тому доказів", - пише Майк Лемб (Mike Lamb) у прес-релізі Калтеха.

Вчені покладають великі надії саме на північну півкулю, оскільки саме там більша частина поверхні являє собою глибокі низини.

У 2012 році марсохід Curiosity вже підтвердив, що на Марсі текли струмки, але свідчення існування такого великого джерела води, як океан, набагато цінніше.

На Землі дельти річки формуються в гирлах, з'єднаних з морями або океанами. Класичним прикладом є єгипетська річка Ніл, яка розгалужується на численні канали, що утворюють літеру "дельта" (звідси і назва) і впадають у Середземне море.

Зрозуміти, як саме текла річка на Марсі, буде непросто, адже вона висохла мільйони років тому. З тих пір поверхня планети піддавалася агресивному впливу, який міг змастити картину. Існує ймовірність, що мережа каналів, схожа на дельту - зовсім не дельта, а витік річки.

Розібратися в цьому допоможе тривимірна карта марсіанського ландшафту, яку складуть зі знімків камери HiRISE. Необхідно зрозуміти, де підйом вище, а де нижче, і тоді стане ясно, в якому напрямі текла річка на Червоній планеті.

І все ж багато фактів вже відомо майже напевно.

Швидше за все, океан в північній півкулі Марса покривав всю еолійську рівнину, а його площа становила приблизно 100 тисяч квадратних кілометрів.

Для порівняння: площа озера Байкал складає 31722 км , а Чорного моря - 422000 км .

Ровер Curiosity пересувається досить повільно, але ретельно досліджує кожний клаптик марсіанської поверхні. Коли він досягне своєї фінальної мети - гори Еоліда, то передасть на Землю максимально цінні відомості про історію Червоної планети.

Через деякий час після цього його місія буде завершена. Вся надія на наступний ровер - Марс 2020, який запустять в 2020 році.

Саме ця пересувна лабораторія повинна буде забезпечити людство повноцінними відомостями про Марс, перш ніж люди ступлять на його поверхню.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 925 | Додав: admin | Теги: гігантський океан, Марс, Curiosity
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ