Пт, 2024-04-19, 06:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Серпень » 6 » ЦВК: Україну заполонять "технічні мажоритарники"
16:14
ЦВК: Україну заполонять "технічні мажоритарники"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
На парламентських виборах-2012 буде дуже багато учасників у мажоритарних округах, прогнозують у Центральній виборчій комісії та Комітеті виборців України. Такими є особливості виборчого закону, за яким у жовтні обиратиметься нова Верховна Рада, пише BBC-Ukrainian.

Усі кандидати у депутати, так само як і партії, можуть претендувати на включення своїх представників до дільничних та окружних виборчих комісій. Хоча, як припускає голова Комітету виборців України Олександр Черненко, більшість кандидатів у депутати в одномандатних округах контролюватимуться партіями, що мають найбільші шанси потрапити до парламенту.

"Закон про вибори встановлює обмеження на кількість членів виборчої комісії. Але подати кандидатури для включення до складу комісії можуть усі без винятку партії і кандидати, які балотуватимуться або як представники партій, або як самовисуванці", - сказав Олександр Черненко.

Він пояснив, що парламентські партії гарантовано матимуть своїх представників у виборчих комісіях, решта отримає місця відповідно до жеребкування.

"Але ж зрозуміло, що чим більше кандидатів та чи інша політична сила контролює, тим вищі у неї шанси мати у комісіях більше своїх представників", - вважає голова КВУ.

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера звертає увагу на ще одну особливість висунення кандидатів у депутати парламенту. Він каже, що дуже помітною є тенденція, коли навіть назва партії, від якої висувається кандидат, нікому невідома. Андрій Магера, як і Олександр Черненко, припускає, що це одна із технологій залучення до виборчих комісій представників партій, які він назвав "технічними".

"Закон говорить про те, що виборчі комісії - окружні і дільничні - формуються з числа представників політичних партій - суб'єктів виборчого процесу. Для того щоб стати таким суб'єктом, достатньо висунути хоча б одного кандидата у депутати від мажоритарного округу", - розповів Андрій Магера.

"Ми вже маємо дуже великий список партій, які висунули мажоритарників. Переважна більшість із них висунули одного-єдиного кандидата для участі у виборах в одномандатному окрузі", - додав заступник голови ЦВК.

Виборча кампанія з чергових виборів Верховної Ради стартувала 30 липня. Починаючи з 30 липня, політичні партії можуть висувати кандидатів у депутати, а завершити його мають до 10 серпня.

"Карликові" партії запрошують знаменитостей до списків і не бояться втратити 2 мільйони гривень

Минулих вихідних кілька політичних партій висунули кандидатів у депутати у мажоритарних округах і затвердили виборчі списки. Це партії, які, за прогнозами соціологів станом на серпень, не мають шансів набрати на виборах навіть 1% голосів виборців. Проте вони готові йти на вибори, сплачувати за участь у перегонах грошову заставу у розмірі понад 2,2 мільйона гривень, яку їм держава не поверне у разі програшу.

Затвердила список партія "Українська платформа Собор", до якого увійшли відомі письменники, музиканти та громадські діячі. Перші номери списку - видавці і літератори, брати Віталій і Дмитро Капранови. У першій п'ятірці - екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко, політолог Олександр Палій, композитор Тарас Компаніченко. До списку також включені письменник Михайло Слабошпицький, поет і колишній посол України у Латвії Рауль Чілачава, співачки, сестри Галина й Олеся Тельнюк, голова київської організації товариства "Меморіал" Роман Круцик. Проте найбільше коментарів у соціальних мережах зібрала новина про те, що від "Собору" на Львівщині в одному із мажоритарних округів балотуватиметься письменник Василь Шкляр.

Свій список висунула партія "Громада", лідером якої багато років лишається екс-голова уряду Павло Лазаренко. Хоча Павло Лазаренко не має шансів на реєстрацію, оскільки останні п'ять років не живе в Україні, а перебуває під слідством у США, саме він очолив виборчий список. До нього також увійшли його брат і голова Дніпропетровської обласної партійної організації Іван Лазаренко, професор Дніпропетровського національного університету Валентина Ляшенко, доцент Дніпропетровської академії права Вікторія Орлова та один із лідерів партії Юрій Філяк.

Список затвердила також партія "Україна майбутнього". Його очолить депутат парламенту Святослав Олійник, який обирався до Верховної Ради за списком блоку Юлії Тимошенко, але згодом вийшов із фракції. До першої п'ятірки увійшли відома телеведуча молодіжних програм Дарія Шилова (Даша Ши), а також активісти партії із Дніпропетровська - Сергій Жуков, Ганна Заклецька-Бурак, Олексій Зосименко.

У вихідні провела з'їзд і партія "Об'єднані ліві і селяни", яку очолює колишній міністр освіти та науки і колишній соціаліст Станіслав Ніколаєнко. Партія вирішила боротися за мандати лише у мажоритарних округах. З'їзд висунув, окрім Ніколаєнка, колишнього міністра транспорту і зв'язку Йосипа Вінського, чинного депутата від групи "Реформи заради майбутнього" Геннадія Задирка.

До 9 серпня - останнього дня подання документів до Центрвиборчкому - ще кілька партій висунуть своїх кандидатів у депутати, серед них - Соціалістична партія Олександра Мороза і Радикальна партія Олега Ляшка.

На думку кандидата від об'єднаної опозиції Батьківщина Володимира Бондаренка, багато "аполітичних" партій можуть "відкусити" частину електорату від великих політичних гравців.

"Я знаю, що проводяться з'їзди то бжолярів, то садівників. Вони демонструють нібито свою аполітичність, але насправді відриватимуть якусь частину електорату від політичних партій, що мають високі шанси потрапити до Верховної Ради", - сказав він.

За даними ЦВК, станом на 5 серпня до ЦВК подано документи для реєстрації кандидатами у депутати від 2258 осіб, серед них переважають ті, хто хоче боротися за мандат у мажоритарних округах - 844 від партій і 465 самовисуванці. Решта - 949 - кандидати у багатомандатному окрузі.

Раніше повідомлялося, що українські експерти скептично оцінюють використання "зіркового маркетингу" при формуванні виборчих списків на вибори до Верховної Ради.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1045 | Додав: adminA | Теги: Україну, технічні мажоритарники, ЦВК
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ