Пт, 2024-04-19, 20:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 25 » Давос шкодує про нерівність і прагне керувати глобалізацією
15:58
Давос шкодує про нерівність і прагне керувати глобалізацією
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Сьогодні відкривається економічний форум в Давосі. У центрі уваги - криза євро, але також "неправильне" функціонування капіталізму. Глобалізація стала найбагатшим джерелом можливостей і зростання, але загальний доступ до її переваг поки що не забезпечено, визнають учасники форуму, в числі яких чимало мільярдерів (тільки з Росії - не менше 12, зауважують ЗМІ).

42-й Давоський форум відкривається в обстановці щонайменше похмурій - на тлі постійних застережень глави МВФ, сигналів тривоги з боку Міжнародного бюро зайнятості та попереджень Світового банку, пише Le Temps. Традиційне опитування 1258 директорів компаній з 60 країн світу, проведений PwC, показало: лише 40% з них (проти 48% торік) упевнені, що оборот їхніх підприємств цього року зросте, і тільки 15% вважають, що економічна ситуація в світі цьогоріч поліпшиться. Проте більше половини голів компаній світового рівня за останній рік збільшили кількість робочих місць, і та ж тенденція очікується в наступні 12 місяців.

Багато керівників підприємств підтверджують слова голови Всесвітнього економічного форуму в Давосі Клауса Шваба про збільшений попит на таланти: 43% опитаних вважають, що талановитих працівників знайти все важче, а 53% побоюються, що цей дефіцит може стати перешкодою для зростання. Правда, одночасно більшість глав компаній не приховує прагнення скорочувати витрати, зауважує газета.

Визначальною темою Давосу-2012 стане "питання про те, наскільки європейська еліта здатна виправити найсерйознішу помилку недавнього часу - поспішний перехід до єдиної валюти", пише The Times. 

Офіційна тема форуму - завдання, з якими зіткнулися глобальні компанії та світові уряди, реагуючи на зрушення економічного впливу із Заходу на Схід та з Півночі на Південь. Але тема головних запланованих дебатів - "Задіяти трильйони Китаю в роботі". "Європа знову опинилася в центрі уваги. Немає більш насущного і важливого економічного питання, аніж пошук довготривалого врегулювання кризи євро. Хоча європейські політики зробили пробні кроки в напрямку такого врегулювання, вони поки що не знайшли відповіді", - йдеться в редакційній статті.

На економічний форум у Давос, який 25 січня відкриє канцлер ФРН Ангела Меркель, приїде 2600 осіб - це багато як ніколи,  уточнює Der Standard. За словами засновника форуму Клауса Шваба, "що гірший стан економіки, то більший наплив відвідувачів". "Фінансова криза нас нічому не навчила", - каже Шваб.

"Оскільки навіть Шваб виступає як критик капіталізму, не дивно, що традиційний марш антиглобалістів сьогодні було скасовано", - пише журналістка. Правда, деякі активісти, за її відомостями, збираються будувати містечко зі снігових жител-іглу. Девіз, заданий Швабом цього разу - "Капіталізм у його колишній формі вже не відповідає нашому світу. Шукаймо рішення!".

"Комісія ЄС хоче використати Давос як платформу для обговорення з представниками банків і політиками своєї схеми, за допомогою якої можна підсилити контроль за великими банками. Як і в попередні роки, велику увагу в Давосі буде приділено дискусіям про кризу в Європі. Очікуються глава МВФ Крістін Лагард, президент СБ Роберт Целлік, глава Центробанку Європи Маріо Драгі і міністри фінансів всіх країн G20, інформує видання.

"Щоб контакт між сильними світу цього не обривався і після Давосу, індійський бізнесмен Вівек Ранадіве в Давосі запустить "Facebook для світових лідерів" під назвою Topcom, додає журналістка.

Три мільярдери - Віктор Пінчук з України, Деніс О'Брайєн з Ірландії і Вікас Оберой з Індії - збираються заторкнути в Давосі тему майнової нерівності, повідомляє Business Week . У доповіді форуму "Глобальні ризики-2012" цю проблему названо головним ризиком у найближчі 10 років, разом з дисбалансом бюджету, зазначає автор статті Метью Міллер. Правда, їм буде нелегко знайти заходи належної тематики: у 130-сторінковій програмі форуму слово "нерівність" зустрічається лише один раз, та й то в назві круглого столу на теми мистецтва, зауважив журналіст.

Торік майнова нерівність стала одним із чинників, що дали поштовх акціям протесту від Каїра до Нью-Йорка. "Якщо ми не усвідомлюємо цієї проблеми і не спробуємо її розв'язати, вона може спровокувати хаотичне повстання у світовому масштабі", - застерігає, наприклад, Азім Премджі, глава індійської фірми Wipro Ltd.

"Пінчук проведе в Давосі захід, присвячений благодійності, причому модератором буде Челсі Клінтон, донька екс-президента США", - йдеться в статті. При цьому кореспондент повідомляє, що в 2010 році Пінчук відсвяткував своє 50-річчя в Куршевелі, запросивши кількасот друзів, а також, якщо вірити Los Angeles Times, Христину Агілеру і акробатів з "Цирку дю Солей".

За словами Пінчука, найкращий спосіб розрядити тертя - діалог, причому "люди з Давосу готові до нього навіть більше, ніж "окупанти" Уолл-стриту.

Але іншим мільярдерам нецікаво обговорювати майнову нерівність. Рух "Захопи Уолл-стрит" - "це все для телекамер", заявив Генрі Росс Перо-молодший, голова ради директорів Hillwood Development Corp.

За кількістю мільярдерів, які збираються в Давос, перед ведуть США (не менше ніж 20), на другому місці Індія (не менш як 16), на третьому - Росія (принаймні 12 осіб, зокрема Олег Дерипаска та Віктор Вексельберг), повідомляє видання.

Російський магнат Рустам Таріко написав в інтерв'ю електронною поштою, що економічна рівність - "ключ не тільки до внутрішньої стабільності, а й до відносин постіндустріального світу з країнами, що розвиваються". Але рух "Захопи Уолл-стрит" Таріко визнав несерйозним, позаяк він не має ні стратегії, ні призначення.

Британська The Financial Times публікує статтю Пітера Мендельсона, у минулому британського міністра у справах бізнесу і єврокомісара з торгівлі.

В останні роки в Давосі з'явилося чітке відчуття, що "20 років ми витратили на будівництво системи, яка просто не може бути міцною", пише Мендельсон. Волатильність фінансових ринків, заборгованість фізичних осіб і держави, дедалі вища нерівність - не "канарки в шахті", а "сама шахта" - іншими словами, не ознаки кризи, а невід'ємні риси системи.

Мендельсон повідомляє, що під його керівництвом було проведено дослідження феномену глобалізації, і основні висновки такі. "Перший: глобалізація, як і наша модель капіталізму, функціонує не так, як може і повинна функціонувати в прогресивному суспільстві". "Другий: глобалізація залишається одним з найкращих засобів для досягнення прогресистських цілей на глобальному рівні - за умови, якщо її спрямовує правильний політичний курс".

Глобалізація стала найбагатшим джерелом можливостей і зростання, але, на думку Мендельсона, люди погано впоралися із забезпеченням загального доступу до цих переваг. В результаті зростає обурення мас, що загрозливе для відкритості світової економіки.

Мендельсон закликає не вважати глобалізацію стихією і дає практичні рекомендації: перейти до нової резервної валюти на основі СДР МВФ, відверто обговорити управління спекулятивними фінансовими потоками, реформувати оподаткування бізнесу, щоб послабити дисбаланси, "згладити волатильні рухи капіталів", зробити так, щоб при фінансуванні соцсфери держава не надто залежала від прибуткових податків і податків на споживання.

"Для процвітання в глобальному масштабі глобалізація, як і капіталізм, - одночасно й біда, і порятунок. Глобалізація померла. Хай живе глобалізація!" - підсумовує автор.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1017 | Додав: adminA | Теги: Давос шкодує про нерівність і прагн
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ