Сб, 2024-04-20, 05:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 22 » Делегація Венеціанської комісії приїхала до Києва
16:44
Делегація Венеціанської комісії приїхала до Києва
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Учора до Києва приїхала делегація Венеціанської комісії. Формально "венеціанці" прибули для участі у заходах суддівського корпусу, але головна мета - обговорити з депутатами Верховної Ради проект закону про вибори парламенту, повідомляє Дмитро Коротков у статті "Закон про вибори: остання перевірка" для газети "Сегодня".

Автор статті "Дишло закону про вибори" Ольга Смалюхівська в газеті "Экономические известия" пише, що проект закону про вибори передбачає запровадження пропорційно-мажоритарної системи, підвищення прохідного бар'єру до парламенту з 3% до 5% і забороняє участь у виборах блокам політичних партій. Мін'юст тиждень тому опублікував аналіз попереднього висновку ВК, який свідчить: європейські експерти вважають неприйнятним обмеження на право бути кандидатом для тих, хто був засуджений за умисний злочин, незалежно від тяжкості злочину; відсутність чітких критеріїв та строків визначення меж виборчих округів; відсутність ясності в питанні про можливість оскаржити результати виборів; відсутність повної інформації про джерела та суми фінансування виборчої кампанії. У документі йдеться про те, що цей законопроект стосується тільки виборів до парламенту і тим самим не відповідає вимогам ПАРЄ, рекомендаціям ОБСЄ та Венеціанської комісії. У комісії також відзначили часту зміну виборчих правил гри і рекомендували схвалювати такі зміни шляхом широкого і відкритого обговорення в парламенті за участю всіх політсил.

Секретар комісії Томас Маркерт вважає, що повернення до системи, коли половина депутатів обирається за партійними списками, половина - в мажоритарних округах, може сприяти викривленню результатів виборів на користь провладних сил. "В цілому не нашій комісії вирішувати, якою саме бути виборчій системі. Однак ми не можемо не нагадати нашим партнерам у Києві про негативний досвід, який країна мала за змішаної системи", - цитує Маркерта газета "Сегодня".

На його думку, продовжує газета "Сегодня", вибори в мажоритарних округах можуть спричинити масове застосуванням адмінресурсу, а більшість "незалежних кандидатів" входять до провладної більшості.

Перша реакція українських політиків на висновки Венеціанської комісії зрозуміла. "Ми отримали тільки перший, технічний висновок фахівців Венеціанської комісії. Природно, як ми й очікували, там є критика, зауваження. Але на самому початку рекомендацій всеодно написано, що в цілому закон непоганий", - підкреслив у коментарі газеті "Экономические известия" лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. При цьому, зазначив нардеп, зауваження комісії не обов'язкові для виконання.

За словами віце-спікера парламенту Миколи Томенка, опозиція проти змін правил виборчого законодавства, оскільки ці зміни не дадуть позитивного результату. Політик впевнений, що якщо Партія регіонів вважатиме висновки Венеціанської комісії невигідними для себе, то не братиме їх до уваги, пише газета "Экономические известия".

Представник фракції Партії регіонів, голова комітету Ради з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради Володимир Макеєнко припускає, що вибори 2012 року пройдуть за нині чинним законом. "Все щось обговорюють, а хто бачив проект закону про вибори депутатів? Давайте візьмемо порядок денний на цю сесію, яка буде до 15 січня, і побачимо, що там цього закону немає. Сьогодні є чинний закон про вибори народних депутатів. Хто його скасував? Він діє. Іншого проекту закону немає", - обурився депутат у розмові з газетою "Экономические известия". Він зазначив, що для ухвалення нових правил "виборчої гри" залишився місяць, оскільки зміни можна вносити не пізніше, ніж за рік до виборів.

Сергій Ведмідь у газеті "Комсомольская правда в Украине" у статті "Верховну Раду пожурять за плутанину з датою виборів" пише, що один з ключових моментів, який викликав невдоволення європейських "буквоїдів" у законопроекті, - це відсутність ясності у визначенні дати виборів. У законі щодо цього - нічого певного, в Конституції - теж.

"Основний закон визначає, що вибори повинні пройти "в останній рік повноважень" Ради. Але це може означати безліч дат, - розповів "Комсомольская правда в Украине" голова Комітету виборців України Олександр Черненко. - А вирішувати, коли саме це буде, - завдання парламенту".

Дату волевиявлення Рада призначила ще 1 лютого цього року. Українці повинні виконати громадянський обов'язок 28 жовтня 2012-го. Але, за інформацією газети "Комсомольская правда в Украине", у Раді й Адміністрації президента обговорюється питання про те, щоб провести вибори раніше - в травні майбутнього року. Правда, остаточного рішення поки що не ухвалено.

"Таке питання обговорюється, це не секрет, і остаточне рішення можуть ухвалити вже наприкінці вересня, в будь-якому випадку раніше, ніж парламент почне розглядати новий Закон про вибори, - зазначив Олександр Горянчик, експерт Українського центру незалежних економічних досліджень. - Причина - падіння рейтингу Партії регіонів. Непопулярні проекти - та ж таки податкова реформа, пенсійна реформа, скорочення пільг, непопулярний уряд, не домоглися позитивних змін в економіці, - все це викликало невдоволення навіть базового електорату ПР. Є підстави вважати, що ПР буде важко навколо себе сформувати більшість у новому скликанні. Один з виходів - провести вибори швидше, щоб у опозиції не залишилося можливості згрупуватися, висунути спільних лідерів, вибудувати роботу в областях, зібрати потрібну кількість спостерігачів і членів виборчих комісій", пише "Комсомольская правда в Украине".

Директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран вважає, що для влади терміни не перешкода. "Адже ми чудово пам'ятаємо, як справно перед місцевими виборами посередині гри змінювалися правила... Тому не виключено, що і цього разу "регіонали" захочуть повторити бліцкриг, щоб ні експерти, ні політики, ні громадськість не встигли відреагувати", - сказав він у коментарі газеті "Экономические известия". А голова Комітету виборців України Олександр Черненко зазначив, що головна проблема в тому, що досі ні в партії влади, ні в Адміністрації президента немає єдиної думки з цього приводу. "І якщо ще на початку літа цей закон підтримували в більшій мірі, то зараз навпаки. Зараз в середині самої партії влади розуміють, що мажоритарка для них - ризикована справа. Багато хто бачить, що не проходить, тому з'явився опір", - додав експерт.

На думку експертів, цим же пояснюється і відсутність чітких термінів початку виборчої кампанії в новому проекті закону - Рада і надалі залишає для себе можливість жонглювати датою виборів у ручному режимі, повідомляє газета "Комсомольская правда в Украине".




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1028 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ