Чт, 2024-04-25, 15:00


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Листопад » 5 » День народної єдності знову розділив націю - InoPressa
13:29
День народної єдності знову розділив націю - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
Якщо День народної єдності хоч щось продемонстрував, то це той факт, що народ у Росії не зовсім одностайний, пишуть західні оглядачі. По всій країні відбулися заходи націоналістів і антифашистів, причому не обійшлося без сутичок між ними. Правозахисники виступили проти проведення ходи націоналістів. Тим часом історія самого "Російського маршу", який в цьому році здобув особливу прихильність московської влади, - картина еволюції російського націоналізму від прокремлівського до опозиційного руху.

"Уперше за багато років по центру російської столиці пройшли націоналісти, - пише оглядач Tagesspiegel Ельке Віндіш. - Тисячі росіян, пройшовши з чорно-жовто-білими імперськими прапорами під бій барабанів, висловили своє невдоволення приїжджими з Кавказу, з центральноазійських республік і політикою російського президента Володимира Путіна". Аналогічні заходи пройшли і в десятках інших міст країни. За словами організаторів "Російського маршу", який щороку проходить 4 листопада в День народної єдності від 2005 року, в московській ході взяли участь не менш ніж 20 тисяч людей.

Не обійшлося в ході масових заходів та без затримань та бійок, повідомляє Tagesspiegel. Так, в Єкатеринбурзі, де проведення мітингу було заборонено владою, поліція заарештувала близько 200 людей. У Москві співробітники правоохоронних органів заарештували 25 осіб зі свастикою на одязі. Проти проведення маршу націоналістів, пославшись на загострення етнічних конфліктів в багатонаціональній країні, виступили правозахисники та земляцтва.

Тим часом лідер російської опозиції Олексій Навальний, що підтримує запровадження візових обмежень для приїжджих з Кавказу і з Центральної Азії, не взяв участі в "Російського маршу".

"Московські влада і поліція повели себе в цьому році дуже люб'язно і ввічливо, адже раніше учасники "Російського маршу", головною вимогою яких є "Росія для росіян", і мріяти не могли про проведення мітингу в самому серці столиці, - розповідає Віндіш. - А ось ліберальної опозиції, як і раніше, доводиться вести важкі бої з московською владою, обговорюючи буквально кожну деталь майбутнього заходу".

Як відомо, День народної єдності 4 листопада був придуманий кремлівськими ідеологами, щоб витравити зі свідомості росіян іншу пам'ятну дату, що довгий час залишалася головним державним святом, а саме річницю Жовтневої революції.

Організації, що займаються вивченням громадської думки, ставляться до "Російського маршу" здебільшого негативно, повідомляє видання. Причина цього - змінна структура учасників заходу: якщо раніше в "Російському марші" взяли участь тільки юні неонацисти, то тепер на ньому все частіше можна побачити добропорядних громадян середнього віку, які часто призводять на мітинг своїх дітей. Згідно з опитуваннями радіостанції "Эхо Москвы", 45% слухачів припускали, що підуть на "Російський марш".

Тим часом одним із організаторів заходу є заборонений судом Рух проти нелегальної імміграції (РПНІ), очолюваний Володимиром Тором, нещодавно обраним у Координаційну Раду опозиції.

У День народної єдності по московських вулицях пройшли маршем тисячі російських націоналістів, повідомляє El Pais. Як пише журналіст Родріго Фернандес, "якщо День народної єдності бодай щось продемонстрував, то це той факт, що народ не зовсім одностайний". Так, у Москві відбувся і мітинг антифашистів, причому на деяких учасників напали "екстремісти з протилежним знаком", за висловом газети.

Російські націоналісти теж не надто єдині, вважає автор. В ході "Російського маршу" відчувався поділ на кілька груп - православних фундаменталістів, радикал-націоналістів і "справжніх запеклих фашистів", за висловом видання. На додачу ні ультранаціоналісти Жириновського, ні "комуністи, в чиїй ідеології багато від націоналізму" до маршу не приєдналися.

Нинішньому російському режиму не варто побоюватися націоналістів, принаймні на даний момент, підсумовує автор.

А які перспективи партії "Батьківщина", яку хоче воскресити її екс-лідер Дмитро Рогозін? Рогозін обіймає високий пост в уряді, і націоналісти не вірять, що він здатний представляти їхні інтереси, відповідає автор.

Ультранаціоналісти дозволили провести марш у престижному районі Москви 4 листопада, в День народної єдності, але поставили умову - обійтися без "зигів", розповідає Financial Times. "Zeeg" і споріднене дієслово "zigovat" в сучасному молодіжному сленгу позначають нацистський вітальний жест, який популяризують скінхеди, роз'яснюють журналісти Чарльз Кловер і Кортні Уївер. "Це повсюдне явище у неонаціоналістичних колах Росії, що дивує, якщо врахувати, що Росія втратила 20 млн осіб на Другій світовій війні", - пише видання.

"Ми уклали домовленість, що "зигів" не буде", - визнав у розмові з журналістами Дмитро Дьомушкін, лідер радикал-націоналістичного руху "Русские".

Кілька учасників маршу порушили домовленість - підкидали руки в нацистському вітанні, а іноземні фоторепортери їх охоче фотографували, повідомляють автори.

Багато демонстрантів були налаштовані опозиційно, вважає видання: вони скандували "Росія без Путіна" і "Путін - ворог". "Путін у своїй риториці часто апелює до ксенофобії та імперського націоналізму, але не позиціонує себе як російський шовініст і втрачає підтримку націоналістів", - роз'яснює газета.

Історія самого "Російського маршу" - картина еволюції російського націоналізму від прокремлівського до опозиційного руху, вважає газета. У 2005 році "першим організатором "Російського маршу" був Кремль. Ми скористалися ними, аби, так би мовити, проломити кригу, а потім захопили контроль над акцією", - сказав в інтерв'ю газеті лідер націоналістів Володимир Тор. Тоді Кремль бачив у "націоналістичних вуличних бандах", за висловом газети, противагу можливої ​​"кольорової революції".

"Минулої неділі Кремль все-таки спробував привласнити собі торжества і пропагувати свій різновид ксенофобії. Путін рідко марнує шанс звинуватити будь-яких політичних опонентів у тому, що вони - нібито фінансовані Заходом пішаки іноземних держав, які мають намір дестабілізувати Росію", - пише газета, маючи на увазі відеозвернення спікера Держдуми Сергія Наришкіна.

У День народної єдності в Росії більш як 5000 молодих націоналістів вийшли на вулиці столиці з протестом проти президента Путіна і вимогою його відставки, пише кореспондент Los Angeles Times Сергій Лойко.

На відміну від багатьох попередніх мітингів опозиції, марш був дозволений урядом Москви, і поліція не втручалася, ігноруючи скандування натовпом речівок, які часто розпалюють міжнаціональну ворожнечу, зазначає автор статті.

Однак подібне ставлення влади не змогло запобігти скандуванню натовпом гасел на кшталт "Путін - ворог", "Його місце у тюрмі", оскільки, як зазначає видання, він ігнорує інтереси російської нації і дозволяє мігрантам працювати і жити в Росії.

"Кремль продовжує загравати з російськими націоналістами, незважаючи на те, що їхня політична програма сильно змінилася", - наводить думку політолога Андрія Піонтковського видання.

"Вони не хочуть розширення Росії... Вони хочуть позбутися неспокійного Кавказу та його мешканців, яких вони відмовляються визнавати російськими громадянами", - цитує Піонтковського Сергій Лойко.

Видання зазначає, що Кремль сподівався використовувати націоналістів у боротьбі з лібералами. Тим не менш, на мітингу після "Російського маршу" лідер руху "Русские" Олександр Бєлов закликав до єдності з лібералами.

Інші промови та слогани відображали расистські та ксенофобські настрої, зокрема антимусульманські та антисемітські, пише Los Angeles Times. "Нехай вони їдуть додому і там моляться", - наводить слова активіста Дмитра Масленнікова видання.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 973 | Додав: adminA | Теги: InoPressa. День народної єдності
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ