Пт, 2024-04-19, 05:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2014 » Травень » 24 » День слов’янської писемності і культури відзначається сьогодні
09:43
День слов’янської писемності і культури відзначається сьогодні
Інші останні Анонси. Повідомлення. Прес-релізи на сайті holosUA.com/

24 травня весь слов’янський світ відзначає День слов’янської писемності і культури. Це свято має щонайменше дванадцять сторіч, адже саме у шістдесятих роках ІХ сторіччя рівноапостольні Кирило та Мефодій, проповідуючи християнство у моравського князя Ростислава, винайшли слов’янську азбуку та переклали Святе письмо і богослужбові книги.

В Україні Кирила та Мефодія й дотепер пам’ятають та шанують і не лише духовні, але й світські особи. На їхню честь вже у 12 сторіччі на північній околиці Києва в урочищі Дорогожичі було побудовано Кирилівську церкву, що пізніше стала усипальницею чернігівських князів Ольжичів. Вона збереглася й дотепер.

А у народі 24-те травня називається на честь Мокія. Його вважали царем граду, і тому намагалися задобрити молитвами. Звичайно, спостерігали цього дня і за погодою. Казали, якщо Мокіїв день мокрий, то все літо буде мокрим, а схід сонця багряний, то літо буде грозовим.

За церковним календарем 24 травня вшановують рівноапостольних Кирила і Мефодія, священномученика Мокія, рівноапостольного Ростислава, преподобного Софронія, священномученика Йосипа, святителя Никодима, преподобного Давида.

Іменинниками 24 травня є Кирило, Мефодій, Костянтин, Ростислав.

Події у Києві 24 травня:

1881 — народився Олександр Богомолець – патофізіолог і громадський діяч.

1940 – розпочався біговий сезон на Київському іподромі. У цьогорічному сезоні випробувалися коні колгоспів Золотонішського, Пирятинського та Лозівського, радгоспів цукротресту, а також державних кінних заводів. У перервах між заїздами начальницький склад частин Київського гарнізону демонстрував на іподромі вищу школу верхової їзди.

1940 – київський трамвайний трест повідомив, що з метою поліпшення обслуговування населення по трамвайних маршрутах, що з’єднують столицю з дачними місцевостями з червня ввели трамвайні потяги приміського сполучення за точним розписом. З ранку кожного вихідного дня кілька пар спеціально виділених дачних трамвайних поїздів курсували з центру міста (Майдан Героїв Перекопа) до Пущі-Водиці й Святошино, не зупиняючись на проміжних трамвайних станціях. Вартість проїзду до Пущі водиці — 1крб. 50коп. На сидячих місцях і 1 крб. на стоячих; до Святошино відповідно — 1 крб. і 75 коп.

1940 – на треку спортивного товариства «Будівельник Півдня» відбулися показові мотоциклетні змагання з фігурної їзди. У програмі змагань — транспортування поранених, хитний трамплін, естафета з бочками та ін.

1951 – відкрився Інститут нейрохірургії.

1964 – у Державній публічній бібліотеці трапилася пожежа, причиною якої став навмисний підпал книгосховища співробітником бібліотеки В.Погружальським. Втрачено 388 тис. одиниць зберігання, серед яких вітчизняні та зарубіжні періодичні видання, українські та зарубіжні книги радянського й дореволюційного періодів, частина книг фонду “Україніка”. Загальні збитки від пожежі становили 883 тис. рублів.

2001 — відбулося урочисте відкриття монумента на площі Сантьяго де Чилі (ж.м. Оболонь). Автори скульптурної композиції Валентин Зноба та його син Микола Зноба. Монумент звели на честь дружніх зв’язків міст Києва і Сантьяго де Чилі.

2003 — у реконструйованій старій водонапірній вежі, якій більше 130 років, відкрився Водно-інформаційний центр (Музей води).

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Анонси. Повідомлення. Прес-релізи | Переглядів: 1042 | Додав: adminA | Теги: День слов’янської писемності і куль, Сьогодні
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ