Ср, 2024-04-24, 08:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Січень » 22 » День Соборності відзначає Україна: історія свята та програма заходів
05:25
День Соборності відзначає Україна: історія свята та програма заходів
Інші останні Історія українських земель на сайті holosUA.com/

У неділю, 22 січня, українці відзначають День Соборності України.

Цього дня у 1919 році на Софійській площі у Києві був проголошений Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) й Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР), як результат боротьби об'єднавчого руху, яка тривала з середини XIX ст. на українських землях, що були у складі різних держав.

ЗМІ розповідає історію цього свята, а також яка урочиста програма чекає українців 22 січня 2023 року у Києві, Житомирі, Луцьку, Черкасах, Чернігові та Полтаві.

Як святкують

У роки радянського тоталітарного режиму День проголошення незалежності УНР і День Соборності не святкувалися на державному рівні та серед населення, вони були стерті тоді з суспільної свідомості.

Вперше свято Соборності офіційно відзначили на державному рівні 22 січня 1939 року у столиці Карпатської України м. Хусті. Це була наймасовіша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація українців – понад 30 тисяч людей.

Головною традицією у День Соборності став живий ланцюг. З 2000 року у Києві щорічно влаштовують живий ланцюг вздовж мосту Патона, символічно з'єднуючи Схід та Захід України.

Історія

Етапи створення Української держави визначили Універсали Української Центральної Ради. Вони провели Україну від автономної до самостійної. Це державні документи, адміністративно-політичні акти та грамоти-прокламації. Їх було всього чотири.

7 листопада 1917 року у Києві III Універсалом УЦР після повалення Тимчасового уряду була проголошена Українська Народна Республіка.

У січні 1918-го була проголошена державна самостійність УНР IV Універсалом.

1 грудня 1918 року УНР і ЗУНР підписали "передвступний" договір про Злуку у Фастові, після якого була прийнята ухвала про наступне об’єднання двох частин України в одну державу.

"Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України — Західноукраїнська Народна Республіка і Наддніпрянська Велика. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали найкращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка", - йшлося в тексті "Універсал соборності".

IV Універсал датований 22 січня 1918 року, а ухвалили його 24 січня того ж року вночі, під час засідання Малої Ради УЦР.

Документ мав чотири головні напрями:

  1. Проголосити самостійність УНР.
  2. Доручити Раді Народних Міністрів укласти мир з Центральними державами.
  3. Оповістити оборонну війну з більшовицькою Росією.
  4. Задекларувати основи внутрішнього соціально-економічного будівництва й окреслити заходи для припинення війни з Центральними державами.

"Ми, Українська Центральна Рада, зробили все, щоб не допустити сеї братовбивчої війни двох сусідніх народів, але Петроградське Правительство не пішло нам на зустріч, і веде далі кріваву боротьбу з нашим Народом і Республікою; крім того, те саме Петроградське Правительство Народніх Комісарів починає затягати мир і кличе на нову війну, називаючи її до того ще священною. Знов польється кров, знов нещасний трудовий народ повинен класти своє життя.

Ми, Українська Центральна Рада, обрана з'їздами селян, робітників і салдатів України, на те пристати ніяк не можемо, ніяких війн піддержувати не будемо, бо Український Народ хоче миру, і мир демократичний повинний бути як найшвидче. Але для того, щоб ні Руське правительство, ні яке інше не ставали Україні на перешкоді установити той бажаний мир, для того, щоб вести свій Край до ладу, до творчої роботи, до скріплення революції та волі нашої, ми, Українська Центральна Рада, оповіщаємо всіх громадян України: однині Українська Народня Республіка стає самостійною, ні від кого незалежною Вільною Суверенною Державою Українського Народу.

Зо всіма сусідніми державами як то: Росія, Польша, Австрія, Руминія, Туреччина та инші, ми хочемо жити в згоді і приязні, але ні одна з них не може втручатися в життя Самостійної Української Республіки, — власть у ній буде належати тільки Народові України, іменем якого поки зберуться Українські Установчі Збори будем радити ми, Українська Центральна Рада, представниця робочого народу селян, робітників і салдатів та наш виконавчий орган, який однині матиме назву "Ради Народніх Міністрів", - йдеться уIV Універсалі.

3 січня 1919 року у Станіславі затвердили рішення про злуку ЗУНР та УНР.

"Українська Національна Рада, виконуючи право самовизначення Українського Народу, проголошує торжественно з’єднання з нинішним днем Західно-Української Народньої Республіки з Українською Народньою Республікою в одну одноцільну, суверенну Народню Республіку", - йшлося у тексті рішення.

УНР сформувала повноважну делегацію до Києва, щоб завершити оформлення об'єднання двох держав, які цього дуже прагнули.

Нарешті 22 січня 1919 року, у першу річницю проголошення IV Універсалу, у Києві відбулася остаточна процедура оформлення соборності. Завдяки Акту Злуки Україна інтерпретувалася в українській суспільно-політичній думці тільки як соборна держава.

Програма святкування у Києві

  • 22 січня о 16:00 - у Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків концертна програма "Україна Соборна" Ансамблю солістів "Благовість" Українського академічного фольклорно-етнографічного ансамблю "Калина".
  • 22 січня о 16:00 - у Музейно-виставковому центрі Музею історії Києва концерт Муніципальної академічної чоловічої хорової капели ім. Л. М. Ревуцького.
  • 22 січня о 15:00 - концерт "Музика написана серцем" Муніципального академічного камерного хору "Київ" у Національному заповіднику "Софія Київська". Композитор Вікторія Польова, "Псалми Давида".
  • 20-25 січня у столичних бібліотеках триватимуть виставки-пам’яті, години державності, творчий майстер-клас "Україна: соборна, вільна, сильна", флешмоб "Єднаймося, українці, – в єдності сила!" тощо.

Програма святкування у Вінниці

  • 22 січня о 09:00 - у кінотеатрі "Родина" показ документального фільму "Злука. День Соборності України".
  • 22 січня об 11:00 - виставка творчих робіт учнів закладу "Вінницька дитяча художня школа" в онлайн-форматі.
  • 22 січня о 12:00 - фотовиставка "Соборна Україна" — ВЦКС с. Вінницькі Хутори.
  • 22 січня о 16:00 – Літературно-художній вечір "Одна, єдина, неділима" – бібліотека-філія №2.
  • 22 січня Міський Палац мистецтв транслюватиме концертну програму – "Україно! Ти – моя молитва, Ти моя розпука вікова".

Програма святкування у Житомирі

  • 15-25 січня проходить проєкт "Нитка єдності" всі бажаючі можуть долучитися до прядіння символічної «нитки єдності» за стародавньою технологією в "пункті незламності" на майдані Корольова.

Програма святкування у Луцьку

  • 22 січня о 12:00 на Театральному майдані Луцька відбудеться акція "Ланцюг Єднання". Колона пройде за маршрутом: Театральний майдан – вулиця Лесі Українки – майдан Братський міст – вулиця Братковського – вулиця Кафедральна – площа перед Луцьким замком з 12:00 до 15:00.

Програма святкування у Черкасах

  • 22 січня о 14:00 у Черкаському будинку культури ім. Кулика відбудеться концертна програма "Пісня єднає серця". В разі повітряної тривоги люди зможуть спуститися в укриття, яке розташоване на території Будинку культури.

Програма святкування у Чернігові

  • 22 січня о 16:00 у Чернігові відбудеться театралізована концертна програма "В єдності наша сила".

Програма святкування у Полтаві

  • З 16 по 31 січня у Полтаві проходить виставка "В єдності сила" від Інституту національної пам’яті. Вона складається з банерів з висловлюваннями видатних українців про важливість державної і суспільної єдності для майбутнього України. Виставка проходить у фойє другого поверху Полтавської обласної наукової бібліотеки ім. І. П. Котляревського.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Історія українських земель | Переглядів: 334 | Додав: adminA | Теги: Україна, День Соборності, програма заходів, історія свята
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ