Пт, 2024-04-19, 05:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 31 » Депутати знову можуть ініціювати денонсацію Харківських угод
15:17
Депутати знову можуть ініціювати денонсацію Харківських угод
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Конституційний суд України визнав неконституційним закон про внесення змін до Регламенту Верховної Ради, згідно з якими народні депутати України не мають права вносити на розгляд парламенту законопроекти про денонсацію міжнародного договору України.

Це випливає з рішення КС, прийнятого за зверненням 47 народних депутатів, оприлюдненого 31 травня.

Парламентарії у своєму зверненні просили визначити відповідність Конституції закону "Про внесення зміни до регламенту Верховної Ради України" від 11.01.2012 року № 4308-VІ, де ч. 1 ст. 202 викладена в новій редакції, згідно з якою народні депутати Україна не мають права вносити на розгляд парламенту законопроекти про денонсацію міжнародного договору України.

До внесення цієї зміни народні депутати України були суб'єктами права законодавчої ініціативи щодо законів про денонсацію міжнародного договору України.

Після оголошення рішення, суддя-доповідач у справі Андрій Стрижак зазначив, що народні депутати, зокрема, можуть ініціювати денонсацію "харківських угод" в звичайному порядку, передбаченому Конституцією та Регламентом Верховної Ради, передає "Інтерфакс-Україна".

"Якщо народний депутат внесе законопроект про денонсацію міжнародного договору, наприклад, "харківських угод", то він буде проходити в загальному порядку... В наших рішеннях (рішеннях КС) сказано, що законопроект про денонсацію є звичайним законом і розглядається в звичайному порядку, встановленому для законів. тобто, він вноситься до Верховної Ради, розглядається в комітетах, комітети вносять до Верховної Ради, Верховна Рада голосує, президент підписує чи не підписує", - сказав Стрижак.

Як повідомлялося, опозиційні парламентарії неодноразово реєстрували у Верховній Раді законопроект про денонсацію угоди між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

Дана угода була підписана 21 квітня 2010 року в Харкові та ратифікована Верховною Радою 27 квітня 2010 року.

21 квітня 2010, президенти Росії та України - Дмитро Медведєв і Віктор Янукович - в результаті переговорів у Харкові домовилися продовжити термін перебування російської бази в Криму на 25 років, починаючи з 2017 року, коли закінчується дія нинішньої угоди, з правом його продовження ще на п'ять років. Влада обґрунтувала таку угоду домовленістю "Газпрому" і "Нафтогазу" про пільгові ціни (знижки) на газ для України.

КС вважає, що змінюючи регламент ВР хтось хотів "трошки підправити" Конституцію під певний момент

Рішення Конституційного суду про неконституційність закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради, згідно з якими народні депутати України не мають права вносити на розгляд парламенту законопроекти про денонсацію міжнародного договору України, було досить простим, повідомив суддя-доповідач у справі Андрій Стрижак.

"Ми мали на сьогоднішній день звичайне ігнорування елементарних норм Конституції і бажання під певний період часу, під певний момент, трошки підправити Конституцію", - прокоментував Стрижак закон про внесення змін до закону "Про регламент Верховної Ради", яким право законодавчих ініціатив по денонсації міжнародних договорів було закріплено тільки за президентом України і Кабінетом міністрів України, в той час, як попередня редакція закону про регламент надавала таке ж право і народним депутатам України.

Стрижак підкреслив, що під час прийняття відповідних змін до регламенту, його мотивами були "дуже банальні", напередодні прийняття змін до закону про регламент, в Харкові були підписані угоди між Росією і Україною, згідно з поставок газу та 25-річної оренди для Чорноморського флоту РФ.

"Комусь дуже хотілося зіграти на цьому і щоб хтось, не дай Бог, не вніс таке подання, тому і внесли законопроект, яким позбавили права депутатів ініціювати денонсацію міжнародних договорів", - зазначив Стріжан.

"Коли читаєш стенограму Верховної Ради, які були мотиви, то, крім банальної істерії і образливих форм депутатів один до одного, нічого немає", - сказав він.

Суддя КС підкреслив, що відповідні зміни в регламент були внесені "на швидку руку".

Стрижак зазначив, що КС міг би і не приймати відповідного рішення, проте Конституція встановлює, що виключення до Основного закону можуть вноситися тільки самою Конституцією. Тому, за словами Стрижака, відповідне право позбавлення права народних депутатів ініціювати денонсацію міжнародних договорів необхідно було провести через ухвалення закону про внесення змін до Конституції України.

Для Литвина логічно, що КС визнав неконституційним те, за що депутати раніше проголосували

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає логічним рішення Конституційного суду, який визнав неконституційною норму про те, що народні депутати не можуть вносити законопроекти про перегляд міжнародних угод.

"Той закон, який, до речі, був внесений з представлення опозиції, про те, що забороняється народним депутатам вносити проект закону про перегляд міжнародних відносин - це абсолютний нонсенс, оскільки в Конституції України чітко зафіксовано, які законопроекти не можуть вносити народні депутати", - сказав Литвин.

Він підкреслив, що зокрема, народні депутати не можуть вносити на розгляд парламенту законопроект про державний бюджет, "а все інше - це право народних депутатів України".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1068 | Додав: adminA | Теги: денонсацію Харківських угод, депутати
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ